Ekonomija
25. OSJEČKI PROLJETNI SAJAM I 19. OBRTNIČKI SAJAM

Osijek uspješan i u povlačenju novca iz EU i kao sajamski grad
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Ponovno je aktivirana zajednička inicijativa za izgradnjom novog sajamskog prostora u Osijeku

Vezani članci

IZLOŽBENE PROSTORE OSIGURALE OPĆINE, GRADSKE TVRTKE...

U ponudi sir iz Beketinaca, kobasice iz Kešinaca, ulje od oraha iz Bijelog Brda ...

FINANCIRALI SAJAMSKI NASTUP

Općina Antunovac predstavlja 9 izlagača

HRVATSKI LANAC PEVEC S PRIHVATLJIVIM CIJENAMA

Od proizvoda za uređenje doma do programa za poljoprivredu

Grad Osijek je među prvih pet gradova, a Osječko-baranjska županija među prvih pet županija po povlačenju novca iz EU fondova. Do sada su u Osijek samo kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. došle 1,3 milijarde kuna, a u Osječko-baranjsku županiju više od dvije milijarde kuna. Želim da u Slavoniju dođe što više novca, da se pokrene gospodarski rast i razvoj, da se ljudi ovamo vraćaju, pa i da ovamo privučemo neke nove.

Tim lijepim konstatacijama i željama Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, jučer je u Osijeku otvorio 25. Proljetni sajam i 19. Obrtnički sajam.

Više od 180 izlagača na izložbenom prostoru Pampas do nedjelje (4. ožujka) na sajmu će izlagati strojeve i opremu za poljoprivredu, šumarstvo i stočarstvo, a neka od područja izlaganja su i proizvodnja sjemenskog i sadnog materijala, ekološka proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, seoski turizam i obrtništvo.

Na svečanosti otvorenja, koju su svojim nastupom uljepšali članovi KUD-a “Željezničar”, goste je kao pravi domaćin prvi pozdravio Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma, tvrtke organizatora. Nije skrivao kako su snijeg i niske temperatura omele i otežale organizaciju i pripreme, no to ni u jednom trenutku nije dovelo u pitanje održavanje sajma.

Vjerni izlagači

- Zahvaljući podršci i partnerstvu naših vjernih izlagača već 25 godina zajednički gradimo i razvijamo ovu manifestaciju, jednu od najznačajnijih manifestacija u domeni poljoprivrede u regiji - nije skrivao Vukašinović.

- Želimo biti alat na pomoć poduzetnicima i platforma kojom ćemo promicati našu vidljivost, jer na osnovi te vidljivosti i naši izlagači imaju veću mogućnost prodati svoje proizvode, svoje usluge. Mi spajamo izlagače i poduzetnike, s jedne strane, te kupce, s druge strane - rekao je Vukašinović, koji je, zbog okolnosti koje su prethodile sajmu, posebno zahvalio gradskim tvrtkama - Vodovodu, Športskim objektima i Unikomu.

A i Grad Osijek je vjeran partner sajmu. U ime gradske uprave goste je pozdravio Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

- I Proljetni i Obrtnički sajam od izuzetne su važnosti za grad Osijek i stoga ćemo i u budućim godinama biti ne samo pokrovitelji nego i dati maksimalnu podršku ovom sajmu. Želim izlagačima uspješan nastup - istaknuo je Požega. Među uzvanicima bio je i gradonačelnik Ivan Vrkić.

Sajamsku djelatnost kao perspektivu vidi i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. Stoga je u suradnji s Gradom Osijekom pokrenuta inicijativa za izgradnju novog sajamskog prostora u Osijeku.

- Smatram da Osijek mora imati novi sajamski prostor. Osijek ima potencijala da bude sajamski grad, jer kao takve, upravo zbog sjajne geostrateškog pozicije, prepoznali su nas još u antičkim vremenima. Potencijala imamo. Stoga će, kada ga napravimo, i taj novi sajamski prostor za nekih budućih sajmova - biti pun - ustvrdio je župan.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Također, sajam se održava uz punu podršku i aktivno sudjelovanje HGK-a Županijske komore Osijek i HOK-a Obrtničke komore Osječko-baranjske županije.

Niz manifestacija

HGK Županijska komora Osijek organizirao je nastup za 36 malih tvrtki i OPG-ova, a Obrtnička komora Osječko-baranske županije sufinancira nastup za 23 obrtnika. Gospodarska komora jučer je bila domaćin gospodarskoj delegaciji Nitre, s kojom je, nakon sastanka u sjedištu Komore, posjetila sajam.

Jurica Antunović, predsjednik Udruženja obrtnika Osijek, bio je domaćin na zajedničkom izložbenom prostoru. Sa zadovoljstvom je istaknuo kako su zahvaljujući suradnji sa županijskom Obrtničkom komorom i Osječko-baranjskom županiji u cijelosti pokriveni troškovi obrtnika na sajmu.

- Stoga ćemo mi kao izlagači promovirajući naše djelatnosti promovirati i ovaj sajam i njegove sajamske manifestacije - naglasio je Antunović.

Osim domaćih obrtnika na ovoj sajamskoj priredbi sudjelovali su i obrtnici iz Međimurske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Brodsko-posavske županije.

Sada već uobičajeno, ovaj sajam za prezentaciju svojih gospodarskih potencijala koriste općine Antunovac i Semeljci. Ove godine, na sajmu sudjeluju i gospodarstvenici s područja Vinkovaca pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Grada Vinkovaca te Grada Vinkovaca.

Dario KUŠTRO
U VRIJEME SAJMA I BESPLATNI SAVJETI IZ PODRUČJA MARKETINGA

Želeći edukativno pomoći svojim izlagačima, Sajam je oformio savjetodavni tim stručnjaka koji će besplatno u neformalnim razgovorima s izlagačima, ovisno o njihovoj potrebi, u vrijeme sajma davati savjete iz područja marketinga i prodaje. Članovi tog, volonterskog, tima su Dario Vuković, Davorin Turkalj i Antun Biloš.

TOLUŠIĆ SPRIJEČEN, ŽALAC BOLESNA

Na svečanosti otvorenja sajma očekivala su se dva ministra u Vladi RH. Nažalost, dolazak Tomislava Tolušića spriječila je prometna nesreća na A3, onemogućivši prometovanje u smjeru Osijeka. Dolazak ministrice Gabrijela Žalac spriječila je - gripa.

Sajam je danas (subota) i sutra otvoren od 10 do 19 sati. Ulaz i parkiranje za sve posjetitelje su besplatni

Do sada su u Osijek samo kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija došle 1,3 mlrd. kuna

Možda ste propustili...

FRANCUSKI PROIZVOĐAČ ŠEĆERA

Ograničit će uzgoj repe štiteći cijene

ZAUZDAVANJE INFLACIJE KROZ PASIVIZACIJU OROČENIH SREDSTAVA

HPB nudi novi štedni proizvod uz kamatu od 3 %

KORPORATIVNO UPRAVLJANJE – ISKUSTVA

Najkritičniji je prijelaz iz male firme u veliku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AUSTRALIJA UKIDA MJERE ISKORJENJIVANJA

Obustavljaju borbu protiv pčelinjeg parazita varoe

2

DIGITALIZACIJA PODIŽE PRODUKTIVNOST

U poslovnim procesima sve češća upotreba UI-ja

3

ZAUZDAVANJE INFLACIJE KROZ PASIVIZACIJU OROČENIH SREDSTAVA

HPB nudi novi štedni proizvod uz kamatu od 3 %