Ekonomija
25. OSJEČKI PROLJETNI SAJAM I 19. OBRTNIČKI SAJAM

Osijek uspješan i u povlačenju novca iz EU i kao sajamski grad
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
Ponovno je aktivirana zajednička inicijativa za izgradnjom novog sajamskog prostora u Osijeku

Vezani članci

IZLOŽBENE PROSTORE OSIGURALE OPĆINE, GRADSKE TVRTKE...

U ponudi sir iz Beketinaca, kobasice iz Kešinaca, ulje od oraha iz Bijelog Brda ...

FINANCIRALI SAJAMSKI NASTUP

Općina Antunovac predstavlja 9 izlagača

HRVATSKI LANAC PEVEC S PRIHVATLJIVIM CIJENAMA

Od proizvoda za uređenje doma do programa za poljoprivredu

Grad Osijek je među prvih pet gradova, a Osječko-baranjska županija među prvih pet županija po povlačenju novca iz EU fondova. Do sada su u Osijek samo kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. došle 1,3 milijarde kuna, a u Osječko-baranjsku županiju više od dvije milijarde kuna. Želim da u Slavoniju dođe što više novca, da se pokrene gospodarski rast i razvoj, da se ljudi ovamo vraćaju, pa i da ovamo privučemo neke nove.

Tim lijepim konstatacijama i željama Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, jučer je u Osijeku otvorio 25. Proljetni sajam i 19. Obrtnički sajam.

Više od 180 izlagača na izložbenom prostoru Pampas do nedjelje (4. ožujka) na sajmu će izlagati strojeve i opremu za poljoprivredu, šumarstvo i stočarstvo, a neka od područja izlaganja su i proizvodnja sjemenskog i sadnog materijala, ekološka proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, seoski turizam i obrtništvo.

Na svečanosti otvorenja, koju su svojim nastupom uljepšali članovi KUD-a “Željezničar”, goste je kao pravi domaćin prvi pozdravio Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma, tvrtke organizatora. Nije skrivao kako su snijeg i niske temperatura omele i otežale organizaciju i pripreme, no to ni u jednom trenutku nije dovelo u pitanje održavanje sajma.

Vjerni izlagači

- Zahvaljući podršci i partnerstvu naših vjernih izlagača već 25 godina zajednički gradimo i razvijamo ovu manifestaciju, jednu od najznačajnijih manifestacija u domeni poljoprivrede u regiji - nije skrivao Vukašinović.

- Želimo biti alat na pomoć poduzetnicima i platforma kojom ćemo promicati našu vidljivost, jer na osnovi te vidljivosti i naši izlagači imaju veću mogućnost prodati svoje proizvode, svoje usluge. Mi spajamo izlagače i poduzetnike, s jedne strane, te kupce, s druge strane - rekao je Vukašinović, koji je, zbog okolnosti koje su prethodile sajmu, posebno zahvalio gradskim tvrtkama - Vodovodu, Športskim objektima i Unikomu.

A i Grad Osijek je vjeran partner sajmu. U ime gradske uprave goste je pozdravio Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

- I Proljetni i Obrtnički sajam od izuzetne su važnosti za grad Osijek i stoga ćemo i u budućim godinama biti ne samo pokrovitelji nego i dati maksimalnu podršku ovom sajmu. Želim izlagačima uspješan nastup - istaknuo je Požega. Među uzvanicima bio je i gradonačelnik Ivan Vrkić.

Sajamsku djelatnost kao perspektivu vidi i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. Stoga je u suradnji s Gradom Osijekom pokrenuta inicijativa za izgradnju novog sajamskog prostora u Osijeku.

- Smatram da Osijek mora imati novi sajamski prostor. Osijek ima potencijala da bude sajamski grad, jer kao takve, upravo zbog sjajne geostrateškog pozicije, prepoznali su nas još u antičkim vremenima. Potencijala imamo. Stoga će, kada ga napravimo, i taj novi sajamski prostor za nekih budućih sajmova - biti pun - ustvrdio je župan.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Također, sajam se održava uz punu podršku i aktivno sudjelovanje HGK-a Županijske komore Osijek i HOK-a Obrtničke komore Osječko-baranjske županije.

Niz manifestacija

HGK Županijska komora Osijek organizirao je nastup za 36 malih tvrtki i OPG-ova, a Obrtnička komora Osječko-baranske županije sufinancira nastup za 23 obrtnika. Gospodarska komora jučer je bila domaćin gospodarskoj delegaciji Nitre, s kojom je, nakon sastanka u sjedištu Komore, posjetila sajam.

Jurica Antunović, predsjednik Udruženja obrtnika Osijek, bio je domaćin na zajedničkom izložbenom prostoru. Sa zadovoljstvom je istaknuo kako su zahvaljujući suradnji sa županijskom Obrtničkom komorom i Osječko-baranjskom županiji u cijelosti pokriveni troškovi obrtnika na sajmu.

- Stoga ćemo mi kao izlagači promovirajući naše djelatnosti promovirati i ovaj sajam i njegove sajamske manifestacije - naglasio je Antunović.

Osim domaćih obrtnika na ovoj sajamskoj priredbi sudjelovali su i obrtnici iz Međimurske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Brodsko-posavske županije.

Sada već uobičajeno, ovaj sajam za prezentaciju svojih gospodarskih potencijala koriste općine Antunovac i Semeljci. Ove godine, na sajmu sudjeluju i gospodarstvenici s područja Vinkovaca pod pokroviteljstvom Udruženja obrtnika Grada Vinkovaca te Grada Vinkovaca.

Dario KUŠTRO
U VRIJEME SAJMA I BESPLATNI SAVJETI IZ PODRUČJA MARKETINGA

Želeći edukativno pomoći svojim izlagačima, Sajam je oformio savjetodavni tim stručnjaka koji će besplatno u neformalnim razgovorima s izlagačima, ovisno o njihovoj potrebi, u vrijeme sajma davati savjete iz područja marketinga i prodaje. Članovi tog, volonterskog, tima su Dario Vuković, Davorin Turkalj i Antun Biloš.

TOLUŠIĆ SPRIJEČEN, ŽALAC BOLESNA

Na svečanosti otvorenja sajma očekivala su se dva ministra u Vladi RH. Nažalost, dolazak Tomislava Tolušića spriječila je prometna nesreća na A3, onemogućivši prometovanje u smjeru Osijeka. Dolazak ministrice Gabrijela Žalac spriječila je - gripa.

Sajam je danas (subota) i sutra otvoren od 10 do 19 sati. Ulaz i parkiranje za sve posjetitelje su besplatni

Do sada su u Osijek samo kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija došle 1,3 mlrd. kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike