Mozaik
NAJSTARIJE TETOVAŽE NA SVIJETU

Mumije iz drevnog Egipta su tetovirane
Objavljeno 2. ožujka, 2018.
Muška je mumija imala tetovažu bika i ovce na nadlaktici, a ženska linearne i zakrivljene motive na nadlaktici i ramenu

Znanstvenici su otkrili najstarije tetovaže na svijetu, koje prikazuju figure životinja na rukama dviju drevnih egipatskih mumija, objavio je Britanski muzej u četvrtak. Muška je mumija imala tetovažu bika i berberske ovce na nadlaktici, a ženska je imala linearne i zakrivljene motive na nadlaktici i ramenu.

Tetovaže su na prirodnom svjetlu sličile tamnim mrljama, no znanstvenici Britanskog muzeja i Fakulteta za orijentalne znanosti Sveučilišta Oxford uz pomoć infracrvene fotografije 2017. su otkrili da se radi o tetovažama.

- To zapravo daje potpuno nova saznanja o svrsi tetoviranja - kaže Daniel Antoine, kustos u Britanskom muzeju. “Lokacije tih tetovaža na nadlaktici i ramenu sugeriraju da su trebale biti vrlo vidljive”, kazao je, dodavši da su dosadašnji dokazi prvih tetoviranja u Africi bili tisuću godina mlađi.

Mumije su otkrivene prije stotinu godina u egipatskom gradu Gebeleinu, oko 40 kilometara južno od današnjeg Luxora. Datiraju iz razdoblja od 3351. do 3017. prije Krista, što je razdoblje drevnog Egipta, prije nego što je ujedinjen pod prvim faraonom. Znanstvenici kažu da je ženska tetovaža možda označavala status, hrabrost ili mistična znanja, a da su muške tetovaže vjerojatno označavale muževnost i snagu. Prije toga otkrića arheolozi su vjerovali da su se u Egiptu tetovirale samo žene, jer su tetovaže prikazivale samo ženske figure iz toga razdoblja.

Najstarije preživjele tetovaže bile su geometrijske, pronađene na mumificiranom Otziju, koji je živio prije 5300 godina i otkriven je očuvan u talijanskim Alpama 1991. Istraživanje su vodili Antoine i Renee Friedman s Oxforda, a rezultati su objavljeni 1. ožujka u časopisu Journal of Archaeological Science.

Tetovirane mumije datiraju iz razdoblja od 3351. do 3017. prije Krista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTANOVA DVODNEVNOM FEŠTOM PROSLAVILA OSMI ROĐENDAN

I nakon osam godina najveći i najposjećeniji trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj

2

POČAST VELIKOM LJUBITELJU SLAVONIJE

Izložba i koncert dokaz su da Zlatko Bourek nije otišao

3

UNATOČ PROTIVLJENJU AKTIVISTA

Najveća svjetska lomača zapaljena je u Austriji