Mozaik
PRIJENOS NA HRT-U 4. OŽUJKA

Jubilarna 90. dodjela Oscara
Objavljeno 2. ožujka, 2018.
Čak 13 nominacija ima SF drama “Oblik vode”, osam ih ima ratni film “Dunkirk”, a sedam “Tri plakata izvan grada”

HRT će i ove godine na prvome programu izravno prenositi dodjelu nagrade Oscar, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade, koja će se ove godine dodijeliti jubilarni, 90. put.

Dodjela zlatnih kipića održat će se u Los Angelesu, u noći s nedjelje, 4. ožujka, na ponedjeljak, 5. ožujka. Prijenos dodjele počinje nešto nakon ponoći prema našemu vremenu kratkim predstavljanjem kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih, a nakon toga HRT slikom ulazi u Dolby Theatre na ceremoniju dodjele Oscara. Urednica prijenosa je Branka Papić, a voditelji koji će iz studija HRT-a prenositi i komentirati sve događaje povezana s dodjelom bit će filmski kritičar i sveučilišni profesor Boško Picula, modni kritičar Nenad Korkut te povjesničar filma i ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić. Dodjela Oscara je spektakularan događaj u svjetskim razmjerima – filmskim, umjetničkim, modnim, društvenim, kulturnim i medijskim, stoga će komentatori imati zahtjevan zadatak prenijeti gledateljstvu sve najvažnije aspekte. Za povijesni je zadužen Daniel Rafaelić.

– Devedeseto je izdanje Oscara pa je logično da se kao povjesničar filma usredotočim upravo na to. Gotovo stoljetna oskarovska tradicija definirala je ne samo američku nego i svjetsku kulturnu perspektivu i, srećom, to još uvijek čini. Devet desetljeća duga tradicija upravo fenomenalno odražava sve ono najljepše i najstrašnije u našemu društvu – ističe Rafaelić.

Boško Picula ističe kako je njegov zadatak upoznati gledatelje s kontekstom ovogodišnje, jubilarne dodjele, i u umjetničkome i u medijskome smislu.

– U središtu uvijek mora biti trenutačno zbivanje u Los Angelesu, od dolaska nominiranih do svake pojedine kategorije, a naši su komentari u novinarskome i kritičarskome smislu putokaz kroz sam prijenos – naglašava Picula. Već tradicionalno će se Nenad Korkut usredotočiti na uvijek zanimljive i atraktivne modne odabire filmskih zvijezda.

– Crveni tepih na dodjeli Oscara važan je segment same svečanosti i mediji su za njega toliko zainteresirani da traje gotovo kao i sama dodjela nagrada. Tu činjenicu ne možemo zanemariti ni u našemu prijenosu, tako da ću svakako komentirati i modne odabire zvijezda koje će se pojaviti na Oscarima ove godine. No mi u studiju vrijeme prije samoga ulaska u Dolby Theatre iskoristimo i za predstavljanje nominiranih u glavnim kategorijama, pa će i oni koji nisu toliko zainteresirani za modu u tome vremenu dobiti neke korisne informacije kao pripremu za ono što slijedi, a to je svečanost dodjele nagrada – dodaje Korkut.

Mnogo izvrsnih filmova ove je godine u utrci za zlatni kipić u puno kategorija, no najatraktivnije su svakako one za najbolji film, najboljega redatelja, najboljega glavnoga glumca i glavnu glumicu, najboljega sporednoga glumca i glumicu, kao i za najbolji originalni te najbolji adaptirani scenarij. “Oblik vode” film je s najviše nominacija, njih čak 13, slijedi “Dunkirk” s njih osam, “Tri plakata izvan grada” sa sedam nominacija, “Prijelomni čas” i “Fantomska nit” sa po šest nominacija, “Blade runner 2049.” i “Lady Bird” sa po pet nominacija, a četiri nominacije dijele “Bježi!”, “Mudbound”, “Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi” te “Skrivena ljubav”. Dakako, svaki od HRT-ovih voditelja ima svoje favorite, a tek ćemo vidjeti hoće li njihovi ukusi biti jednaki ukusima članova Američke filmske akademije.

Osim na HTV-u 1 svečanu dodjelu filmske nagrade Oscar bit će moguće pratiti i preko mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Tanja KVORKA
ZANIMLJIVOSTI IZ BOGATE POVIJESTI

1929.Prva dodjela Oscara održana je 16. svibnja 1929. u hotelu ''Roosevelt'' u Hollywoodu, a vodio ju je glumac Douglas Fairbanks Jr. Tada je jedini put nagradu za najbolji film dobio nijemi film, romansa iz Prvoga svjetskog rata "Krila".

1939.Akademija nagradu počinje službeno zvati Oscar. Nepotvrđena priča kaže da se imena dosjetila knjižničarka na Akademiji, Margaret Herrick, koju je zlatni kipić podsjetio na njezina ujaka Oscara.

1940.Hattie McDaniel prva je crnkinja dobitnica Oscara za glumu. One je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Prohujalo s vihorom". Na dodjeli je morala sjediti za izdvojenim stolom. Prošla je 51 godina dok i druga crnkinja nije dobila Oscara za glumu. Riječ je o Whoopi Goldberg, za sporednu ulogu u filmu "Duh".

1953.Dodjela Oscara prvi se put prenosila na TV-u. Voditelj Bob Hope tada je rekao: "Nije li divno što će ove glamurozne zvijezde večeras biti u vašim domovima?"

1963.Sidney Poitier postao je prvi crnac dobitnik Oscara za glumu, za ulogu u filmu "Ljiljani u polju".

1968.Dodjela Oscara odgođena je za dva dana zbog ubojstva Martina Luthera Kinga 4. travnja.

1969.Prvi i jedini put da je akademija dodijelila dvije nagrade za najbolju glumicu. Katherine Hepburn dobila je Oscara za "Zimu jednog lava", a Barbara Streisand za "Smiješnu djevojku".

1973.Marlon Brando osvojio je nagradu za najboljeg glumca kao Vito Corleone u "Kumu", ali je bojkotirao dodjelu nezadovoljan time kako se u filmovima i na televiziji prikazuju Indijanci.

2002.Halle Berry postala je, i još uvijek jest, jedina crnkinja koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu.

2003."Gospodar prstena: Povratak kralja" pobijedio je u svim kategorijama u kojima je bio nominiran. Treći je film u povijesti koji je osvojio 11 Oscara, uz "Titanik" iz 1997. i "Ben Hura" iz 1959. Iste je godine Roman Polanski osvojio Oscara za najboljeg redatelja za film o holokaustu "Pijanist", ali nije mogao doći na svečanost u Los Angelesu jer ga je SAD tražio zbog silovanja maloljetnice 1977. Publika je odgovorila ustajanjem i dugotrajnim pljeskom.

2009.Kathryn Bigelow postala je prva žena koja je osvojila Oscara za najboljeg redatelja, za film "Narednik James".

2016.Drugu godinu zaredom svi nominirani u 20 kategorija bili su bijelci, što je izazvalo kritike i kampanju na društvenim mrežama #OscarsSoWhite. Akademija je reagirala objavom plana prema kojemu će povećati broj žena i pripadnika manjina među svojim članovima.

2017."Mjesečina" je postao prvi najbolji film u kojem glume samo crnci, ali je zbog zamjene omotnica nagrada najprije dodijeljena mjuziklu "La La Land".

OTOMAN ZA DODJELU ULOGA

Posrnuli filmski producent Harvey Weinstein možda neće biti na dodjeli, no njegova će se nazočnost osjetiti u Hollywoodu. Ulični umjetnik iz Los Angelesa Plastic Jesus otkrio je instalaciju "Otoman za dodjelu uloga", koja prikazuje Weinsteina odjevenog u ogrtač za kupanje u prirodnoj veličini kako sjedi na zlatnom otomanu i drži kip Oscara. Skulptura je postavljena u blizini dvorane u kojoj će se dodjeljivati Oscari. Više od 70 žena optužilo je Weinsteina za spolno zlostavljanje, uključujući i silovanje. Weinstein tvrdi kako se u svim tim slučajevima radilo o dobrovoljnim odnosima. "Dok su mnogi vjerovali da je otoman za dodjelu uloga stvar prošlosti, očito je još uvijek dio hollywoodske kulture", napisao je Plastic Jesus na svojoj Facebook stranici. (H)

prijenos

U NOĆI IZMEĐU NEDJELJE I PONEDJELJKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROCK-OPERA JESUS CHRIST SUPERSTAR

Svjetski klasik u izvedbi Kazališta Komedija

2

4. IZDANJE NAJVEĆEG REGIONALNOG TURNIRA

Good Game Zagreb - prijave za natjecateljske timove

3

MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA U ANNECYJU

Čak četiri hrvatske produkcije i koprodukcije