Magazin
KRIMIĆI SU ZAKON

Vruće priče za hladne zimske noći
Objavljeno 3. ožujka, 2018.
ČITATI I MISLITI: NAPETICE RUTH WARE I KATERINE DIAMOND

Nema dvojbe da je Ruth Ware trenutno jedna od najpopularnijih autorica krimića u svijetu. To na najbolji mogući način potvrđuje i romanom “Žena u kabini 10” (Mozaik knjiga, 2017.), u kojem se jedno obično krstarenje Sjevernim morem pretvara u prave noćne more.

Naime, svi oni koji pate od klaustrofobije ovaj roman moraju čitati ili uz dopuštenje liječnika ili na vlastitu odgovornost. Sve vam ovo govorim iz vlastitog iskustva, jer i sam imam slične probleme, osjećam se izuzetno neugodno u zatvorenim i mračnim prostorima.

RUTH WARE: ROMAN ŽENA U KABINI 10

Dakle, od depresije, klaustrofobije i paničnih napada pati i glavna junakinja ovoga sjajno napisanog krimića, koja te svoje probleme rješava tabletama, antidepresivima i većim količinama alkohola. Radi se o mladoj, ali ambicioznoj novinarki, Lauri B (Laura Blacklock - Lo), koju ništa, pa ni neugodni susret s provalnikom u vlastitom stanu, ne može spriječiti da otputuje na višednevno krstarenje luksuznim kruzerom Aurorom, koji ima samo deset kabina. S tog putovanja trebala bi napisati zanimljivu reportažu za svoje novine, uspostaviti nove kontakte i sve to bi joj trebalo pomoći u njezinoj novinarskoj karijeri. Naravno, putnici na tom kruzeru ne samo što su bogati već su i prilično ekscentrični likovi. Svih fela. Od odabranih i pomalo blaziranih putnika previše se ne razlikuje ni posada kruzera, koja se ponaša tako da čuva svoja radna mjesta i da ne učini ništa što bi dovelo u pitanje ugled vlasnika, lorda Richarda Bullmera, koji je, zajedno sa svojom mladom, bogatom, ali i bolesnom suprugom Anne, također jedan od putnika na kruzeru. I sve bi to prošlo bez problema da naša junakinja posvema slučajno ne pokuca na vrata kabine broj 10 i upozna jednu mladu ženu. No, kad sljedeći put pokuca na vrata te kabine, tamo više neće zateći nikoga.

Od tog trenutka počinje nadasve intrigantni zaplet, s puno neočekivanih obrata. Nešto poput Agathe Christie u romanu “Ubojstvo u Orient Expressu”. Naime, svi ostali putnici i posada tvrde da je kabina 10 prazna jer putnik koji je trebao biti u toj kabini pred sam polazak nenadano je otkazao putovanje. Ali Lo inzistira na tome da je ne samo vidjela ženu nego je s njom i razgovarala i da joj je ona posudila i maskaru. Naravno, jasno je da će ta posuđena maskara, taj materijalni dokaz da se susret dviju žena uistinu dogodio, uskoro nestati. Uostalom, baš kao i ta mlada žena. Netko će ga jednostavno otuđiti iz kabine naše junakinje. Kao i neke druge dokaze, koji bi mogli potvrditi priču Lo. I unatoč vidljivim i nedvosmislenim upozorenjima koje “nepoznati netko” ostavlja kako bi uvjerio/uplašio Lo da bi bilo najmudrije da odustane od svoje potrage za nestalom ženom iz kabine 10, to se ne događa. Iako je Lo prilično smušeno biće, ona ne želi odustati te upadne u velike probleme...

Ako želite saznati, dragi čitatelji, kako je moguće doslovno preko noći nestati s kruzera na kojem vas svi poznaju, a da to nikome ne bude sumnjivo, morat ćete i sami pročitati ovaj izvrstan krimić.

KATERINA DIAMOND: ROMAN UČITELJ

I Katerina Diamond umije dobro, zanimljivo pisati. Dokaz je i roman “Učitelj” (Mozaik knjiga, 2017.), urednika Zorana Maljkovića i prevoditelja Dubravka Zebića, koji stoje iza objavljivanja izdanja spomenute spisateljice na hrvatskokom tržištu knjiga.

U ovome romanu ispunjeni su svi elementi psihološkog kriminalističkog trilera. Roman je pisan pametno, ishod radnje do samoga je kraja neizvjestan, postoje mnogi koji na sve moguće načine pokušavaju spriječiti detektivski par, Imogen Grey i Adriana Milesa, koji i sami nisu dokraja raščistili neke elementarne životne situacije, a trebali bi riješiti seriju jezovitih ritualnih ubojstava, otkriti počinitelja. A sve je počelo (samo)ubojstvom ravnatelja elitne, ekskluzivne škole u Devonu, J. Stone. (U ovome romanu, na njegovim marginama, moguće je iščitati i čitav niz primjedbi na neke institucije, škole, muzeje..., te temeljne ideološke aparate države. No, analiza tih “skrivenih poruka” nije tema ove nepretenciozne recenzije).

Odabir mjesta (samo)ubojstva prve žrtve uopće nije slučajan. Sve zlo započelo je upravo u toj školi mnogo godina prije i očito je došlo vrijeme da neki akteri plate svojim životom za sve one loše stvari koje su u nekim vremenima činili dječacima. Naime, sve žrtve uistinu okrutnih i jezovitih ubojstava svjesne su svoje krivnje, pa se i ne bune nešto previše kada se suoče sa svojom nekadašnjom žrtvom i kada postanu svjesni da će biti kažnjeni za ono što su u prošlosti počinili. “Dobro se sjećao simfonije (riječ je o Mahlerovoj simfoniji, koja je mračna čak i u svojim najsvjetlijim trenucima, nap. Z. K.). Današnji je dan bio ispunjen nostalgijom za vremenom za kojim možda nije trebao čeznuti, za vremenom kada je on bio uzrokom velike patnje. Baš je ovaj stavak, ispunjen ushićenjem i strepnjom, bio prikladan za ondašnje Jeffreyeve potrebe. Bilo je namjerno ironično da upravo to bude posljednje što će čuti” (str. 11).

Budući da se u romanu “Učitelj” očito radi o osveti nekim ljudima, za neke njihove radnje u prošlosti, koje su ostale nekažnjene, a ne o klasičnim ubojstvima, onda je i više nego jasno da će i sam kraj romana biti nešto drukčiji od uobičajenih završetaka krimića. Autorica će svjesno prekršiti jednu od temeljnih žanrovskih normi krimića - ubojica mora biti otkriven i kažnjen za svoje (zlo)čine. U ovome romanu detektivi će otkriti “tko je ubojica/osvetnik”, ali zbog toga što jedino oni i žrtve, koje više ne mogu govoriti, znaju prave motive svih ubojstava, oni će oprostititi i pustiti krivca da otpočne novi život...

Nisam siguran da se na jedan ovakav literarni način mogu rješavati neki ozbiljni oblici patološkog ponašanja u suvremenom društvu.

Piše: Zlatko KRAMARIĆ

Roman Ruth Ware ima intrigantni zaplet, s puno neočekivanih obrata. Nešto poput romana “Ubojstvo u Orient Expressu”.

U romanu Katerine Diamond, na njegovim marginama, moguće je iščitati i čitav niz primjedbi na neke institucije, škole, muzeje...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana