Kultura
“MUKA PO IVANU” U CIKLUSU TRINITAS

Antiphonus izvodi Bachovo remek-djelo
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

ZAGREB - U nedjelju, 4. ožujka, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu ciklusa Trinitas Vokalnog ansambla Antiphonus, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, bit će izveden koncert Johannespassion (Muka po Ivanu). Bachovo remek-djelo izvest će Antiphonus te tenor Robert Bartneck i basbariton Krešimir Stražanac.

Nakon što je na poziv glasovitog Helsinškog baroknog orkestra s Edinom Karamazovom nastupio u rasprodanoj dvorani Camerata i doživio ovacije publike, Ansambl Antiphonus već šest godinu zaredom izvest će Bachovo remek-djelo, Muku po Ivanu, koja je postala najtraženiji i najposjećeniji korizmeni koncert, kao i najveća glazbena atrakcija u ovom dijelu repertoarne godine.

Muka po Ivanu iliti Johannespassion skladana je u vrijeme Bachova boravka u Weimaru, a berlinska ju je Singakademie prvi put izvela 1833. U tekstu je sam Bach isprepleo prizore - Petrov plač, kidanje zastora i potres, a tonskim simbolizmom djelo izražava dvojaku ideju - poniženje Boga-Čovjeka u bolima te Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom - ističe se u najavi.

- Bach nas ostavlja bez teksta. Svaki put. Slatki križu, slatki Čavli, slatka Korizmo u kojoj nam stoljeća poručuju: potrčite - Kamo? - na Golgotu, gdje cvjeta vaše spasenje! - kratka je pozivnica antiphonusovaca i Fačinija za koncert koji obećava vrhunski glazbeni užitak. N.Vek.

Možda ste propustili...

"JAPANSKI DIZAJN DANAS 100", TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA

Život i sklonosti Japanaca danas

PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA STUDENTA UAOS-a U ART KLUBU

Rendulić: Počeo sam od čistog realizma, završio na totalnoj apstrakciji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VINKO VIDMAR, DOBITNIK NAGRADE HT-a I MSU-a

Ni tjedan nakon dodjele još nisam bio svjestan

2

DJEČJE KAZALIŠTE

Kradljivica ključeva na 58. MDF-u

3

TRIJENALE CRTEŽA

Predstavljena monografija "Zlatko Keser"