Kultura
“MUKA PO IVANU” U CIKLUSU TRINITAS

Antiphonus izvodi Bachovo remek-djelo
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

ZAGREB - U nedjelju, 4. ožujka, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu ciklusa Trinitas Vokalnog ansambla Antiphonus, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, bit će izveden koncert Johannespassion (Muka po Ivanu). Bachovo remek-djelo izvest će Antiphonus te tenor Robert Bartneck i basbariton Krešimir Stražanac.

Nakon što je na poziv glasovitog Helsinškog baroknog orkestra s Edinom Karamazovom nastupio u rasprodanoj dvorani Camerata i doživio ovacije publike, Ansambl Antiphonus već šest godinu zaredom izvest će Bachovo remek-djelo, Muku po Ivanu, koja je postala najtraženiji i najposjećeniji korizmeni koncert, kao i najveća glazbena atrakcija u ovom dijelu repertoarne godine.

Muka po Ivanu iliti Johannespassion skladana je u vrijeme Bachova boravka u Weimaru, a berlinska ju je Singakademie prvi put izvela 1833. U tekstu je sam Bach isprepleo prizore - Petrov plač, kidanje zastora i potres, a tonskim simbolizmom djelo izražava dvojaku ideju - poniženje Boga-Čovjeka u bolima te Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom - ističe se u najavi.

- Bach nas ostavlja bez teksta. Svaki put. Slatki križu, slatki Čavli, slatka Korizmo u kojoj nam stoljeća poručuju: potrčite - Kamo? - na Golgotu, gdje cvjeta vaše spasenje! - kratka je pozivnica antiphonusovaca i Fačinija za koncert koji obećava vrhunski glazbeni užitak. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GOSTOVANJE SLAVNOG KNJIŽEVNIKA

David Mitchell prvi put u Hrvatskoj

2

51. PIF POSVJEDOČIO VJERU U LUTKU

Glavna nagrada predstavi "Vanja", nagrađene Sara Lustig i AUK Osijek

3

PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA "MICHELANGELO" U RIJEČKOME HNK-U

Predstava se temelji na Krležinoj drami iz 1918.