Kultura
“MUKA PO IVANU” U CIKLUSU TRINITAS

Antiphonus izvodi Bachovo remek-djelo
Objavljeno 3. ožujka, 2018.

ZAGREB - U nedjelju, 4. ožujka, u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu ciklusa Trinitas Vokalnog ansambla Antiphonus, pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, bit će izveden koncert Johannespassion (Muka po Ivanu). Bachovo remek-djelo izvest će Antiphonus te tenor Robert Bartneck i basbariton Krešimir Stražanac.

Nakon što je na poziv glasovitog Helsinškog baroknog orkestra s Edinom Karamazovom nastupio u rasprodanoj dvorani Camerata i doživio ovacije publike, Ansambl Antiphonus već šest godinu zaredom izvest će Bachovo remek-djelo, Muku po Ivanu, koja je postala najtraženiji i najposjećeniji korizmeni koncert, kao i najveća glazbena atrakcija u ovom dijelu repertoarne godine.

Muka po Ivanu iliti Johannespassion skladana je u vrijeme Bachova boravka u Weimaru, a berlinska ju je Singakademie prvi put izvela 1833. U tekstu je sam Bach isprepleo prizore - Petrov plač, kidanje zastora i potres, a tonskim simbolizmom djelo izražava dvojaku ideju - poniženje Boga-Čovjeka u bolima te Isusovo uzvišenje u pobjedi nad smrću i paklom - ističe se u najavi.

- Bach nas ostavlja bez teksta. Svaki put. Slatki križu, slatki Čavli, slatka Korizmo u kojoj nam stoljeća poručuju: potrčite - Kamo? - na Golgotu, gdje cvjeta vaše spasenje! - kratka je pozivnica antiphonusovaca i Fačinija za koncert koji obećava vrhunski glazbeni užitak. N.Vek.

Možda ste propustili...

U SURADNJI S DOKTORSKOM ŠKOLOM U OSIJEKU

20-ak mladih istraživača glazbe iz osam zemalja

REVIJA HRVATSKOG KRATKOG FILMA, FILMSKA RUNDA

Autorska runda Jelene Oroz

CIKLUS AUTORA, KOREOGRAFA I PLESAČA

Ferlin i kanoni dramske umjetnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RETROSPEKTIVA J. D. KIRSZENBAUMA U MUZEJU MIMARA

U svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva

2

GLAZBENA ŠKOLA MILKA KELEMENA

I slobodno vrijeme posvećuju glazbi

3

U VINKOVAČKOM KAZALIŠTU

Gostovanje “Bijele kuge” Kazališta Virovitica