Sport
NEZADOVOLJSTVO U NK ŠPARTA

“Grad je pogodovao NK Baranja-Belje”
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Premda je grad danima okovan snijegom i ledom, “kuha” među predstavnicima belomanastirskih nogometnih klubova. Provrelo je u Šparti, koja je do jučer s Baranja-Beljem dijelila Gradski stadion, na kojem su oba kluba odigravala prvenstvene susrete i trenirala. Strasti su se uzburkale nekoliko dana nakon što im je, 24. siječnja, poslan dopis u kojem se kaže kako je zbog dotrajalosti klupskih prostorija, svlačionica, tribina i ostalih prostorija, na Gradskom stadionu opasno boraviti te da se prostorije i prostor na njemu više ne koristi. Dopis koji je potpisao gradonačelnik Tomislav Rob poslan je dvama belomanastirskim klubovima te ih pozvao na dogovor oko organiziranja sportskih aktivnosti tijekom godine.

Ovakva je odluka, doduše, bila očekivana, ali predstavnicima Šparte nije jasno prema kojim je kriterijima Baranja-Belje na korištenje dobila stadion (u gradskom vlasništvu) u prigradskom naselju Šećerana i drže kako je grad na taj način opet pogodovao NK-u Baranja-Belje. Još više negoduju zbog činjenice kako do jučer (prekjučer, nap.a.) nisu zaprimili nikakav dopis o korištenju nekog drugog stadiona.

- Šparta je utemeljena 1924. godine i najstariji je sportski subjekt u našem gradu. Kroz sve to vrijeme grad Beli Manastir i Šparta postali su svojevrsni sinonim jedno za drugo - kaže Oleg Šimić, predsjednik Uprave Šparte, napominjući kako su u spomenutom dopisu potpuno jasne dvije stvari.

Jedna je da se sportski tereni više ne mogu koristiti, a druga da su o tome istovremeno izviještena oba kluba. No, nastavlja, Šparta od gradske uprave nije zaprimila nikakvu obavijest o mogućnosti korištenja nekog drugog terena u gradu ili njegovoj okolici, premda će uskoro nastavak nogometne sezone. Za razliku od Šparte, dodaje, Baranja-Belje je još prije više od dva tjedna obaviještena da može koristiti sportski teren u Šećerani.

- Procedura po prvom pitanju je potpuno jasna. Ako neki sportski subjekt nema vlastiti teren za sportske aktivnosti, mora donijeti dokument iz kojega je vidljivo da mu neki drugi subjekt (koji je vlasnik) dopušta korištenje sportskog terena. Klub je taj dokument dužan predati u Nogometno središte, koje nakon obilaska sportskoga terena izdaje ili ne izdaje dozvolu za natjecanje. Budući da naš klub nikakav dopis nije dobio, pa nije ni imao što predati Nogometnom središtu, zatražili smo da nam odobri odigravanje svih utakmica u gostima - tvrdi Šimić, napominjući kako su im karanački Polet i NK Luč ponudili da na njihovim stadionima budu domaćini do kraja prvenstva.

Sve skupa naziva tragedijom, naglašavajući kako ih ovakav odnos vrijeđa i stavlja u podređen položaj u odnosu na sportske rivale. Ispričava se navijačima, simpatizerima i javnosti, posebice polaznicima njihove nogometne škole te njihovim roditeljima što nisu uspjeli osigurati dostojanstvene minimalne uvjete. Dogradonačelnik Goran Hes ističe kako je Šparti dopis poslan, ali ga do jučer prijepodne nitko nije preuzeo na pošti.

- Dopis je poslan 26. veljače na Špartinu adresu i adresu Nogometnog središta, a u njemu stoji kako će proljetni dio sezone Šparta igrati u Branjinom Vrhu, zajedno s tamošnjim nogometnim klubom. Uoči ovakve odluke pozvali smo predstavnike Šparte i Baranja-Belja na zajednički dogovor, koji nije postignut. Ovako smo odlučili stoga što se Baranja-Belje natječe u višoj ligi, te što ima veći broj selekcija - kaže Hes, ističući kako se o stupnju natjecanja i broju selekcija očitovala gradska Zajednica sportskih udruga. Dodaje kako će Šparta svoju prvu domaćinsku utakmicu igrati tek za tri tjedna, jer je prvo kolo natjecanja prolongirano, te kako će ih dočekati uredne prostorije na stadionu u Branjinom Vrhu. Baranja-Belje je član Prve županijske lige, a Šparta je županijski drugoligaš.I.Getto

Rušenje tribina čim vrijeme dopusti

Kako ističe Hes, čim to vremenski uvjeti dopuste, krenut će se u rušenje Gradskog stadiona, što je prvi korak prema gradnji novog, što će biti financirano sredstvima iz Intervencijskog plana. Dodaje kako su Baranjskoj čistoći ovih dana dali nalog da postavi zabranu pristupa dotrajalim tribinama, ali zbog zauzetosti zimskim održavanjem grada to još nisu stigli obaviti. Na žalost ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, gradnja novog Gradskog stadiona (osim njegova rušenja) nije u planu za ovu godinu, tako da će gradski klubovi najvjerojatnije gostovati i cijelo iduće prvenstvo.

Možda ste propustili...

KARATE PH U KATAMA ZA MLAĐE UZRASTE

Zlatni muški kata tim Essekera

KONAČNO SMIRIVANJE STRASTI

Vatreni opet na Poljudu