Novosti
POLICAJCI TRAŽE IZMJENE

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira nije mijenjan više od 40 godina
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Sindikat policijskih službenika uputio je premijeru Andreju Plenoviću otvoreno pismo u kojem traži pokretanje inicijative za donošenje novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer već više od 41 godinu taj zakon nije mijenjan.

- Vlada Republike Hrvatske 4. listopada 2012. godine uputila je, na inicijativu MUP-a, Hrvatskom saboru prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojem policijski službenici svakodnevno postupaju, a koji do današnjeg dana nije donesen. Navedeni je zakon na snazi još od davne 1977. godine, tj. od 25. listopada 1977., dok su određene izmjene i dopune napravljene 1989. godine, a njegov pročišćeni tekst objavljen je 1990. Posljednja intervencija u tekstu Zakona učinjena je 1994. godine u pogledu propisanih novčanih kazni gdje su iznosi umjesto u dinarima izraženi u njemačkim markama uz preračunavanje protuvrijednosti domaće valute, što je nerealno i nesumnjivo da u ovom trenutku teško može zadovoljiti svrhu prekršajno-pravnih sankcija - kaže Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika.

Besmislene kazne

Dodaje kako kazne u ovom zakonu danas više nemaju nikakvog smisla.

- Danas imate situaciju gdje građanin izvrijeđa policajca, dobije kaznu od 300 ili 400 kuna, a u pravilu ide na zadržavanje u pritvoru jer ide prekršajnom sucu. Nakon toga on praktički za taj jedan dan koji je bio u pritvoru ne mora na kraju platiti ništa ili plati dvjestotinjak kuna (dan zatvora stoji 300 kuna, nap.a.). Iziđe iz pritvora, dođe policajcu i kaže mu: “Evo ti još 200 kuna, pa ću te još jedanput pljunuti.” Za usporedbu, kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa iznosi 500 kuna - dodaje Puškarić.

Predsjednik Sindikata policijskih službenika dodaje kako se, s druge strane, drugi zakoni mijenjaju skoro svake godine.

- Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira star je 41 godinu, a kada se gleda primjerice Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku, oni se mijenjaju svake godine - istaknuo je Mario Puškarić.

Prekršaji protiv javnog reda i mira, dodaje on, pokazatelj su stanja sigurnosti i izravno utječu na osjećaj sigurnosti građana.

- Policija je od 2002. do 2011. godine zabilježila 319.496 prkršaja iz spomenutog zakona, što je godišnje prosječno 31.948 prekršaja. Tu treba dodati da je, u istom razdoblju, zabilježeno 453.098 prekršitelja, odnosno 45.310 godišnje. Iz navedene statistike vidljivo je koliki je obujam posla policije prema zakonu koji se do danas nije mijenjao iako se njegovom izmjenom ne iziskuju dodatna sredstva u državnom proračunu, ali zato iziskuje ustrajnost MUP-a u inicijativi za donošenjem zakona, koja nedostaje svih ovih godina - poručili su iz Sindikata policijskih službenika hrvatskom premijeru u svom dopisu.

Veće kazne

Kazne bi novim zakonom bile znatno postrožene.

- Primjerice, kazna za drsko i nepristojno vrijeđanje građana te narušavanje njihova mira bila bi od 1000 do 3000 kuna ili do 20 dana zatvora. Do sada je ta kazna iznosila od 50 do 200 njemačkih maraka ili do 30 dana zatvora, no nitko u zatvor nije za to išao. Za narušavanje javnog reda i mira tučnjavom, svađom ili vikom prijedlog je da kazna bude od također od 1000 do 3000 kuna, a ako se to dogodilo u noćnim satima, od 3000 do 6000 kuna. Za vrijeđanje i omalovažavanje policije te svih drugih službenih osoba prijedlog je da kazna bude od 7000 do 15.000 kuna ili do 60 dana zatvora, a sada je ta kazna od 50 do 200 njemačkih maraka ili kazna zatvora do 30 dana. Kada bi netko trebao platiti i najmanje spomenutih 7000 kuna, drugi put bi razmislio hoće li vrijeđati - kazao je Mario Puškarić.

Sandra LACIĆ
ZAPELO U SABORU ILI VLADI?

Iz Sindikata policijskih službenika navode da se ponašanjem odgovornih osoba u MUP-u, koji se već godinama bave ponajprije kadrovskim pitanjima, samo potvrđuju njihove konstatacije o neprimjerenom i maćehinskom odnosu prema policijskim službenicima. “Iz MUP-a sam dobio odgovor, još kada sam pisao dopis 2016. godine, da je Zakon bio uvršten u dnevni red svih sjednica Hrvatskoga sabora tijekom sedmog saziva, međutim nikada nije raspravljen na plenarnoj sjednici. Nakon konstituiranja osmog saziva Sabora krajem 2015. godine ponovno je započela procedura za taj prijedlog zakona te je bio raspravljen i usuglašen u stručnim tijelima Vlade RH. Potom je osmi saziv Sabora bio raspušten u lipnju 2016. godine i kada je deveti saziv konstutiran, MUP je ponovno u listopadu 2016. poslao prijedlog zakona u proceduru, no ovaj put Vladi RH. Svi mogući odbori dali su svoje mišljenje o prijedlogu i prihvatili ga, no istaknuli su određene primjedbe - kazao nam je Mario Puškarić.

Mario Puškarić

predsjednik Sindikata policijskih službenika

Policija je od 2002. do 2011. godine zabilježila 319.496 prkršaja iz spomenutog zakona. Iz statistike je vidljivo koliki je obujam posla policije prema zakonu koji se do danas nije mijenjao.