Novosti
OBNOVA PRUGE

Smanjeno područje luke Vukovar
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Vlada je u četvrtak donijela novu uredbu o smanjenju lučkog područja luke Vukovar, s ciljem realizacije projekta nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar, čija je ukupna procijenjena vrijednost 89,8 milijuna eura s PDV-om. Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dijelom sadašnjeg lučkog područja prolazi neelektrificirana jednokolosiječna željeznička pruga Vinkovci – Vukovar, u dužini od 18,7 kilometara i površine od 58.181,60 m², koja povezuje željezničku prugu koridora RH1 sa VII. paneuropskim koridorom, riječnim plovnim putem na Dunavu na teritoriju Republike Hrvatske. U svrhu realizacije projekta "Nadogradnja i elektrifikacija željezničke pruge od značaja za međunarodni promet Vinkovci – Vukovar, I. faza“, potrebno je smanjiti lučko područje sa 547.490,5 m² na 489.308,9 m².

Inače, riječ je o projektu HŽ Infrastrukture, čija je ukupna procijenjena vrijednost 89,8 milijuna eura s PDV-om, od čega je planirano sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u iznosu od 54,6 milijuna eura, što je 85 posto prihvatljivih troškova projekta koji iznose 64,3 milijuna eura. Projektom je predviđena rekonstrukcija cijele pružne dionice za brzinu od 120 kilometara na sat, elektrifikacija sustava, nadogradnja kolodvora Vukovar i Vukovar – Borovo Naselje, te dva stajališta, Nuštar i Bršadin – Lipovača, zatim obnova kolodvorske zgrade, perona, obnova postojećeg mosta "Vuka" i izgradnja novog mosta "Bobotski kanal", kao i četiri nova propusta.H

Prijedlog zakona o šumama

Vlada je četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o šumama, kojim bi se uz ostalo više od 90 posto pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost oslobodilo plaćanja opće korisnih funkcija šuma, a s pet na deset godina produljio rok u kojem će gradovi opožareno zemljište moći prenamijeniti u građevinsko. Prema važećem zakonu, gradovi mogu prenamijeniti opožareno zemljište u građevinsko nakon pet godina od požara, a prema prijedlogu novog zakona to će moći tek nakon deset godina, ako dobiju suglasnost Ministarstva graditeljstva, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Možda ste propustili...

MINISTAR BOŽINOVIĆ ISTAKNUO U MARAKEŠU:

Za problem s migrantima nužna je suradnja država

HOSPITALIZIRAN OSJEČKI GRADONAČELNIK

Vrkiću ugrađeni srčani stentovi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana