Novosti
NE ŽELE OVISITI O ODLUKAMA VLADE

Učitelji prosvjedom tražili prava i kolektivni ugovor
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Sindikat hrvatskih učitelja održao je ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu prosvjed na kojem je optužio nadležno ministarstvo za zastoje u dijalogu o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i zatražio njegovo donošenje.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem zatražila je nastavak kolektivnih pregovora, ugovaranje boljih materijalnih prava s obzirom na rast BDP-a i veću zaštitu zaposlenika u sustavu osnovnih škola. To se isključivo može postići kolektivnim ugovorom, kazala je i zahvalila sudionicima skupa iz županijskih organizacija iz različitih dijelova Hrvatske kojih je na prosvjed stiglo 530. - Vozili ste se po 12 sati da biste stigli na ove minuse da kažemo da ne odustajemo od naših zahtijeva - kazala je Sanja Šprem. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izišla je među sudionike skupa i izjavila da se dijalog nastavlja. U tijeku su pregovori o kolektivnom ugovoru za sve učitelje i nastavnike. Do sada je održano deset sastanaka u osam radnih skupina, kazala je ministrica Divjak i dodala kako za dva-tri tjedna očekuje završetak procesa. Podsjetila je da je Vlada na sjednici u četvrtak donijela odluku o produženju materijalnih prava za sve učitelje osnovnih i srednjih škola i pozvala sudionike skupa da uđu u zgradu Ministarstva, čime će "pokazati i učenicima i studentima da su spremni na zajednički dijalog".

Ovo je i vaša zgrada, uđite da razgovaramo o prijeporima, kazala je i dodala da je u ovoj godini osigurano pola milijarde kuna više za plaće u tom resoru. Sigurna sam da se može i više, i na tome ćemo raditi, ali nikad nemojte pomisliti da sam ja kao ministrica odustala od poboljšanja statusa te materijalnih i nematerijalnih prava učitelja, rekla je.

Predsjednica Sindikata Sanja Šprem odgovorila je da je primarni interes svih zaposlenika u školama da se što prije sklopi kolektivni granski ugovor. - Mi nastavljamo s našim akcijama dok ne postignemo taj cilj i odluke Vlade nas ne zadovoljavaju - kazala je. - U zakonu o osnovnom obrazovanju koji ide u javnu raspravu niste uvažili ni jedan naš zahtjev - dodala je. - Ministrica zna lijepo govoriti, osobito pred kamerama, no mi ne živimo od lijepih riječi - poručili su prosvjednici.H

Ministrica zna lijepo govoriti, no mi ne živimo od lijepih riječi, poručili su prosvjednici

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana