Novosti
UZBUNA ZBOG ZAKONA O NAJMU

Sukob prava na dom i prava na vlasništvo
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Prijedlog izmjena Zakona o najmu stanova, o kojima je u četvrtak raspravljao Sabor, izazvao je oštre reakcije zaštićenih najmoprimaca okupljenih u udruge stanara, vlasnika stanova i oporbenih zastupnika.

Članovi Hrvatskog saveza udruga stanara na Trgu svetog Marka organizirali su i prosvjed protiv izmjena zakona za koje tvrde da bi rezultirale deložacijom i tjeranjem na ulicu “više od četiri tisuće obitelji u Hrvatskoj”. Stotinjak članova udruga okupilo se ispred Sabora na prosvjedu kojim žele utjecati na saborske zastupnike da odbace prijedlog izmjene zakona, koji je u prvom čitanju.

S druge strane, udruga Vlasništvo i posjed, u odgovoru na taj prosvjed, istaknula je kako “svatko ima pravo na krov nad glavom, ali ne na tuđi račun”. Vlasnici stanova okupljeni u tu udrugu ističu kako su izmjene Zakona o najmu važan korak u rješavanju statusa obespravljenih vlasnika stanova, koji već 70 godina ne mogu koristiti svoju privatnu imovinu. Unatoč nedostacima, očekuju kako će novi zakon uštedjeti milijune kuna poreznih obveznika koje bi bile utrošene na obeštećivanje stvarnih vlasnika. Razlog je tomu što u njihovim nekretninama žive zaštićeni najmoprimci koji najamninu plaćaju samo stotinjak kuna mjesečno, odnosno 2,4 kune po kvadratu, i to za stanove koji su uglavnom smješteni u gradskim središtima. Istovremeno, stvarni vlasnici tih stanova, da bi imali vlastiti krov nad glavom, iznajmljuju stanove prema tržišnim cijenama od 300 do 400 eura, ili su prisiljeni dizati kredite u bankama, tvrde vlasnici.

“O takvoj situaciji, neprihvatljivoj u suvremenim demokracijama, očitovao se i Europski sud za ljudska prava, presudivši već četiri puta u korist vlasnika stanova, na osnovi temeljnog ljudskog prava na vlasništvo. Isti je sud još 2000. godine odbio zahtjev stanara (tzv. zaštićenih najmoprimaca) za otkupom tih stanova”, navodi se u priopćenju udruge vlasnika stanova.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar primio je u četvrtak u Banskim dvorima predstavnike obiju strana - zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova - te novinarima najavio daljnje razgovore s njima o toj temi i poručio kako će država zaštićenim najmoprimcima osigurati krov nad glavom.

- Mogu samo reći da mi je jasno zašto se 20 godina nitko nije uhvatio u u koštac i donio te izmjene - kazao je Štromar novinarima nakon dvaju sastanaka. Potpredsjednik Vlade kazao je kako imamo dvije strane s maksimalističkim zahtjevima. Ističe da je prijedlog izmjena zakona, nužnih zbog presude domaćih i europskih sudova, kojima se štiti privatno vlasništvo, sada u prvom čitanju u Saboru te da je s predstavnicima zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova dogovoren novi sastanak u idućih 10 - 14 dana. Na njima će svatko detaljnije iznijeti svoje probleme kako bi se vidjelo “na koji način, eventualno, nekim izmjenama taj zakon u drugom čitanju malo usavršiti”.

“Međutim, moram reći da trebamo napraviti pravedan i održiv zakon”, dodao je Štromar. Podsjeća da je izmjenama zakona predviđeno da će država zaštićenim najmoprimcima pet godina, od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2023., subvencionirati cijenu najma (razliku između povećane najamnine i zaštićene najamnine), a nakon tog roka još pet godina subvencionirat će cijenu najma (razliku između povećane najamnine i slobodno ugovorene najamnine) za socijalno ugrožene najmoprimce. Navodi i da će zaštićeni najmoprimci imati prvenstvo kad se prodaju državni stanovi te stanovi u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kao i pri prodaji POS-ovih stanova kod kojih će imati i pravo prvenstva kod najma.

Dijana PAVLOVIĆ/H
SDP: IZMJENE ZAKONA MOGLE BI GENERIRATI SPOROVE I TUŽBE

SDP je najavio da neće podržati Prijedlog izmjena Zakona o najmu stanova jer smatra da će to dovesti do kršenja ljudskih prava i generirati brojne sporove i tužbe, od čega će profitirati jedino odvjetnici. SDP-ovi saborski zastupnici Peđa Grbin i Franko Vidović ustvrdili su na konferenciji za novinare da bi prijedlog zakona od građana mogao napraviti socijalne slučajeve. Grbin je naglasio da je to pitanje temeljnih ljudskih prava, prava vlasništva i prava na dom, pa je neprihvatljivo da vladajući na takvo pitanje gledaju tehnički. “SDP je svjestan sudske prakse Europskog suda za ljudska prava, no postoje i odredbe koje jamče pravo na dom. Prema sudskoj praksi Europskog suda dom nije pravno, nego činjenično pitanje. Taj dom ne bi se smio oduzeti administrativnom mjerom jer će se nakon pet godina ljudi naći na ulici”, rekao je.

U OSIJEKU DVJESTOTINJAK ZAŠTIĆENIH NAJMOPRIMACA

U Hrvatskoj je prije 20 godina bilo oko 13.500 stanova u kojima su živjeli zaštićeni najmoprimci, a u međuvremenu ih je, prema nekim podacima, ostalo samo 3500. U Osijeku su ukupno 192 zaštićena najmoprimca, no ovdje je riječ o ljudima kojima su za stanovanje dodijeljeni stanovi u vlasništvu Grada. Koliko je zaštićenih najmoprimaca u stanovima fizičkih vlasnika osječkoj gradskoj upravi nije poznato, a procjena je da ih je između 20 i 30. D.Ku.

Možda ste propustili...

VODEĆI SVJETSKI SAJAM VINA PROWEIN U DÜSSELDORFU

Premijer podržao domaće vinare

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana