Novosti
FINANCIJE POLITIČKIH STRANAKA

HDZ u plusu 6,5 milijuna, minus SDP-a 5,7 milijuna
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Najjače stranke ispoštovale su svoju zakonsku obvezu i u četvrtak objavile godišnja financijska izvješća za 2017. godinu. Izvješća pokazuju kako je HDZ lani uprihodio nešto više od 50 milijuna kuna, od donatora je dobio 4,6 milijuna, manje nego godinu prije, a od članarina 6,8 milijuna kuna, što je više nego godinu prije. Ta je stranka zaključila godinu s viškom prihoda od 6,5 milijuna kuna. U priopćenju u povodu objave izvješća HDZ se pohvalio kako odgovornim poslovanjem i povećanjem prihoda pod novim vodstvom vratio sve naslijeđene pozajmice, podmirio manjak iz proteklih godina, te u cijelosti stabilizirao financijsko stanje. U odnosu na godinu prije, HDZ je od donatora dobio 3,6 milijuna kuna manje, dok je od članarina prikupio 900 tisuća kuna više. Lana - Karlovačka tiskara s doniranih 200 tisuća kuna, što je maksimalno dopušten iznos za pravnu osobu, na vrhu je popisa od čak 1146 HDZ-ovih donatora. Po 100 tisuća kuna jednokratno stranci su uplatile tvrtke Tekol-Teri inženjering iz Rijeke i Istra D.M.C. Iz Umaga, koja je isti iznos uplatila i Istarskom demokratskom saboru. Na popisu donatora također su i brojne poznate osobe. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković stranci je donirao 15 tisuća kuna, predsjednik Sabora i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković 10 tisuća kuna, koliko su joj donirali i saborski zastupnici Petar Škorić, Josip Đakić i Ivan Ćelić. Viškom od 6,5 milijuna kuna stranka je pokrila manjak od 3,2 milijuna kuna iz prethodnih godina pa joj višak raspoloživ u sljedećem razdoblju iznosi 3,4 milijuna kuna. HDZ je lani imao 74 zaposlenika, dva manje nego 2016.

S druge strane, lider oporbe SDP prošlu je godinu završio s minusom od 5,7 milijuna kuna. Podsjetimo da je SDP i 2016. zaključio gubitkom koji je tada iznosio 3,27 milijuna. SDP je imao 28,591 milijun kuna prihoda, a od tog je iznosa najviše dobio iz državnog proračuna - 22,863 milijuna, dok je od članarina stiglo 2,169 milijuna kuna, a od najamnina 1,23 milijuna. SDP-u je lani od donacija stiglo samo 613 tisuća kuna. Socijaldemokrati su lani potrošili ukupno 34,3 milijuna kuna. Od toga je na plaće otišlo 5,754 milijuna, na reprezentaciju 2,26 milijuna, a na razne usluge dva milijuna kuna. D.Pav./H

MOSTU OD DONACIJA 60.500 KUNA

Most nezavisnih lista prošle je godine uprihodio 6,5 milijuna kuna, dok su mu rashodi iznosili 8,3 milijuna kuna, pa je ostvario, dakle, manjak od 1,7 milijuna kuna, pokazuje godišnji financijski izvještaj. S obzirom na to da je stranka iz 2016. prenijela višak od 3,6 milijuna kuna, u ovu je godinu ušla s viškom od 1,9 milijuna. Od donatora je dobio ukupno 60.500 kuna, a najveći pojedinačni donator, s iznosom od 15 tisuća kuna, bila je zagrebačka tvrtka Stanograd ulaganja. Od članarina Most je skupio 23.630 kuna. Most je lani brojao 475 članova.

Možda ste propustili...

SVJETSKI DAN POTROŠAČA: DODIJELJENE NAGRADE ŠKOLAMA

Svim potrošačima jednak stupanj zaštite

POVEĆAN BROJ KORISNIKA DJEČJEG DOPLATKA

Najviše korisnika prima 249,45 kuna po djetetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOGRADONAČELNICA SUGLASNA, ŽUPAN TO SMATRA PROTUZAKONITIM

Općina Antunovac ipak će platiti račun JPVP-a Osijek

2

HRVATSKI DUŽNOSNICI REDOVITI GOSTI

Sarajevski restorani, paravani za prijevare

3

NOVI KURIKULUM POVIJESTI

Veliki korak za hrvatsko društvo, mali za učenike?