Novosti
NAPLATA POREZNOG DUGA OD OLT-A

Borzan svjedočila na suđenju Bilošu
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave i SDP-ovoj saborskoj zastupnici Nadi Čavlović Smiljanec, optuženoj da je stopirala naplatu poreznog duga osječkoj tvrtki OLT, svjedočila je SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Čavlović Smiljanec optužena je da je stopiranjem naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu državu oštetila za 9,5 milijuna kuna pa su se na optuženičkoj klupi našli i Biloš te bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević. Borzan je ispričala da ju je u ljeto 2012. poznanik Mate Radeljić zvao tri puta vezano uz porezni dug tvrtke OLT. U prvom razgovoru zamolio ju je da dogovori sastanak s ravnateljicom Čavlović Smiljanec zbog problema oko poreznog duga. Borzan je rekla da joj Radeljić tada objasnio kako postoji ozbiljna volja da se dug plati. Smatrajući da joj je to dužnost kao saborskoj zastupnici, nazvala je Čavlović Smiljanec koja joj je rekla da će primiti predstavnike tvrtke. No, nakon toga Radeljić je ponovno nazvao Borzan, rekavši joj da ravnateljica nije primila predstavnike OLT-a, nego netko od njezinih pomoćnika, te da bi oni u Osijeku s nekim obavili razgovor, pa je Borzan nazvala šeficu osječke Porezne uprave Ružicu Kovačević.

Borzan kaže da ju je ponovno nazvao Radeljić. “Reagirala sam nervozno, u stilu što me opet cimaš, napravila sam sve sa svoje strane”, rekla je Borzan, dodavši kako je smatrala da je to granica njezina angažmana. On joj je u tom razgovoru rekao da postoji druga varijanta da se kompenzacijom nekretnine plati dug. S obzirom na to da je i u tom razgovoru shvatila da postoji volja da se plati dug, Borzan je rekla da je još jednom razgovarala s Ružicom Kovačević kako bi čula njezinu stranu. Kovačević je rekla da ne zna, te je nazvala šeficu osječke ispostave koja joj je rekla da se čeka papir iz banke u smislu jamstva. Potom joj je Kovačević rekla da je sastanak s predstavnikom OLT-a bio neugodan, a čovjek iz OLT-a bezobrazan, te joj je savjetovala da se više ne petlja, jer su oni dali striktne upute do kada se mora platiti dug, i ako se to ne dogodi tada moraju u blokadu. Borzan kaže da je Kovačević bila na glasu kao stručna i poštena osoba.

Borzan je informaciju o cijelom slučaju dobila nakon što su mediji objavili nepravilnosti utvrđene inspekcijskim nadzorom. Tada me nazvala Smiljanić i pitala me jesam li ju bila zvala zbog OLT-a, rekla je Borzan. “Bila je ljuta i uzrujana, jer je oko banalnog pitanja da razgovara s ljudima nastao problem”, rekla je Borzan, koja je nakon izbijanja afera razgovarala i s Ružicom Kovačević. “Ona je bila uzrujana i pokušala mi je objasniti kako je moglo doći do propusta”, rekla je Borzan.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

POZIV MUP-A NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

Upozorite migrante da neće ući ilegalno

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena