Novosti
BIVŠI PRIPADNICI HVO-A I ARMIJE BIH

BiH blokirana, od Hercegovine do Osijeka 14 sati
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Bosanskohercegovačka policija deblokirala je rano u četvrtak većinu prometnica koje su u srijedu zapriječili razvojačeni branitelji, a zatvoren je ostao jedino prilaz Tuzli iz smjera Orašja. Policija nije koristila silu, jer su se prosvjednici nakon kraćih pregovora pristali povući, potvrdio je lokalnim medijima Mevludin Halilović, dužnosnik policije Sarajevske županije. Nakon više od dvadeset sati ponovno je uspostavljen promet iz smjera Bosanskog Broda prema Zenici i Sarajevu, te između Sarajeva i Mostara. Blokiran je ostao prilaz Tuzli iz smjera Orašja.

Zbog prosvjeda nekoliko stotina branitelja Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, bile su blokirane stotine osobnih vozila, autobusa i kamiona, a tisuće putnika noć su proveli na iznimo niskim temperaturama.

Prometni kolaps zbog prosvjeda bivši pripadnika Armije BiH i HVO-a na svojoj su koži osjetili supružnici Bugarić, Snježana i Darko. Put iz Hercegovine prema Osijeku koji inače najviše traje šest i pol sati, potrajao je čak 14 sati. I to na temperaturi koja je bila 15 stupnjeva u minusu.

- Prema Osijeku iz Hercegovine smo krenuli oko 9 sati i unatoč snijegu uspješno smo prošli Kupres, Donji Vakuf i Vitez. Problemi s gužvom u prometu počeli su u Zenici kada su nas preusmjerili u središte grada gdje smo kružili pola sata, a onda smo išli sporednim putevima na magistralu i vukli se do raskrižja u mjestu Donjih Gulubinja kod Žepča. Tamo smo ostali blokirani puna tri i pol sata na temperaturi debelo ispod nule - kaže Snježana Bugarić.

U koloni koja je bila dulja od sedam kilometara, bili su treći u redu i mogli su izbliza vidjeti prosvjednike. “Gledamo mi njih, gledaju oni nas, i tako satima. Tu i tamo poneki vozač s hrvatskim tablicama, iživciran dugotrajnim čekanjem, pokušao je nagovoriti prosvjednike da ih propusti, no cesta je ostala zatvorena. Prošla su samo dvoja kola Hitne pomoći i jedan automobil koji je vozio dijete na dijalizu. Pustili su i čovjeka koji je vozio četvero djece jer auto nije imao grijanje. Na kraju je policija propustila dvadesetak vozila gdje smo bili i mi, jer treća kola Hitne pomoći zbog gužve nisu mogla proći”, rekla je Osječanka, dodajući da su se potom probijali makadamom i sporednim putovima ponovno do magistrale M15. Vožnja je potrajala do Maglaja, gdje ih je policija opet skinula s magistrale. Uslijedila je opet vožnja kroz polja, da bi se na koncu dokopali stare ceste koja vodi prema Doboju.

Budući da prosvjed nije jenjavao, a drugi automobili ostali blokirani, granica je bila prazna pa su brzo ušli u Hrvatsku i Osijeka se dokopali oko 23 sata, punih 14 sati od početka putovanja.M.Bu/H.

Traže naknade za nezaposlene, jedinstvenu udrugu, registar...

Tijekom blokade na iznimno niskim temperaturama smrzavalo se na tisuće putnika, no policija tijekom dana nigdje nije intervenirala, niti je pokušala deblokirati promet. No, niske temperature nisu pokolebale prosvjednike u nakani da nastave s blokadama prometa. Oni traže hitnu sjednicu Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj bi se odlučivalo o njihovom ranijem zahtjevu da se uspostavi jedinstveni registar branitelja, da se svima onima koji su nezaposleni isplaćuju naknade iz entitetskog proračuna, kao i da se uspostavi jedinstvena udruga koja će zastupati njihove interese. Prema dostupnim informacijama u Federaciji BiH ima više od 1600 udruga koje okupljaju razvojačene branitelje.H

Možda ste propustili...