Osijek
KRUZERI ĆE I OVE GODINE PRISTAJATI KOD GALIJE

Slavonci se mogu ukrcati u Osijeku ili Vukovaru
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Osječanima i drugim Slavoncima omogućena je još jedna turistička poslastica. Naime, svoje krstarenje luksuznim riječnim kruzerima Dunavom na potezu Beč - Crno more mogu započeti ukrcajem u Osijeku ili Vukovaru!

Osijek se, naime, uspio pozicionirati na turističkoj karti kružnih putovanja Dunavom. Pokazalo se kako je zgodno, uz to što je riječno pristanište u samom središtu grada, i to što Osijeku obiluje brojnim kulturno-povijesnim znamenitostima te pritom turisti imaju i iznimno srdačan prijam.+

Nakon su godinama bili samo usputna destinacija, Osijek (i Vukovar) sada su postali i polazišna točka (bar za neke putnike). Primjerice, Turistička agenciji Panturist u razdoblju od svibnja do kolovoza nudi krstarenje od u trajanju od šest dana.

- Gosti na brodu tijekom krstarenja mogu uživati u usluzi punog pansiona, kasnom malom obroku u baru oko 22 sata, čaju s kolačima uz piano-živu glazbu... Tijekom krstarenja mogući su fakultativni posjeti “ljepoticama” na Dunavu - Budimpešti, Bratislavi i Beču - s bogatim programima razgleda poput koncerta klasične glazbe u Beču, Vinske ture u Bratislavi, kao i posjeta farmi konja te nekom od brojnih muzeja u Budimpešti, kažu u Panturistu.

Za putnike koji krenu iz Osijeka i završe putovanje brodom u Beču, organiziran je transfer autobusom natrag u Osijek. Cijena? Ovisno o terminu od 1550 do 2590 kn po osobi.

Inače, isplovljavanjem kruzera River Discovery II s ukupno 93 putnika 18. listopada 2017. zaključena je prošlogodišnja sezona pristajanja riječnih kruzera u Osijeku. Od 2009. godine, kada se krenulo ovom vrstom turističke ponude, bila je to najbolja sezona. I prema broju zabilježenih pristajanja (55) i prema broju pristiglih putnika (6408). Nadmašena je tako 2014. godina s 50 pristajanja i nešto više od 5400 putnika.

Istina jest kako je za prošlu godinu u redosljedu plovidbe prijavljeno pristajanje 78 kruzera. Ipak zbog poznatog problema s niskim vodostajem, neki kapetani nisu htjeli doploviti do pristaništa Galija.

- Nije da kruzeri ne bi mogli pristati, jer riječ je o plovilima niskog gazišta. No kapetani nisu htjeli riskirati s obzirom na to da je ipak riječ o turističkim plovilima, pa su mjere predostrožnosti veće nego kada je riječ o brodovima koji prevoze teret - kaže Goran Ilić iz Lučke uprave Osijek. No, to ne znači da ti gosti ne dolaze u Osijek, za njih se od dunavskih pristaništa organizira prijevoz autobusom.

- Za ovu godinu također očekujemo dolazak 70-tak kruzeta, za sada imamo prijavu za njih 66, no lista još nije zaključena. Izvjesno je da će prvi kruzer ove godine u Osijek pristati 4. travnja, otkriva Ilić. To je dan prije nego prošle, dakle rekordne godine. Do sada je kroz Osijek, prema evidenciji Lučke uprave, prošlo ukupno 23.000 “kruzer-turista”. Nije zanemarivo ni to što kruzeri u Osijek dovode goste i tijekom srpnja i kolovoza, što je svojevrsno spajanje osječke proljetno-jesenske (kongresne) sezone.

Dario KUŠTRO

1550

kuna najniža je cijena krstarenja Osijek - Beč, s povratkom autobusom

OSIJEK I BATINA - 88 KRUZERA

Osječke podatke nadopunjavaju oni Turističke zajednice Osječko-baranjske županije brojem od 33 kruzera koja su pristali u Batini. Dakle, s ukupno 88 kruzera pristalih u Osijeku i Batini stiglo je 11.142 putnika-turista, što je 30 posto više nego godinu dana ranije.

NOVO PRISTANIŠTE IDUĆE GODINE

Ranijih se godina pristajalo uz plovni objekt “Restoran Galija”, kako će biti još samo ove sezone. Naime, Lučka je uprava u procesu ishođenja potrebne dokumentacije koja će omogućiti kreiranje novog pristaništa - uzvodno od Galije, na pola puta do vodenice. Postojećim pristaništem nisu bili sretni ni vlasnici “Galije”, jer ipak dolazak kruzera ometa goste restorana (pa i pogled na Dravu), ali ni kapetani kruzera jer je pristajanje uz drugi plovni objekt zahtjevnije od onoga klasičnog.

Ono što ostaje isto - boravak “kruzer-turista” u Osijeku - na bazi je poludnevnog programa - brodovi koji pristaju ujutro, dižu sidro poslijepodne, a oni koji dolaze poslijepodne, odlaze navečer.

krstarenje

PANTURIST NUDI ARANŽMANE OD SVIBNJA DO KOLOVOZA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAD OSTAJE BEZ TVRTKE ZA IZMJEŠTANJE VOZILA

Zbog financijskih problema,
“Pauk Osijek” prestaje s
radom i traži raskid koncesije

2

GUŽVA U POŠTI U “ŽUTOM NASELJU”

Čeka se gotovo pola sata jer je otvoren samo jedan šalter

3

22. SMOTRA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Rektor maturantima: Slušajte roditelje, ali slijedite svoje srce!

oglas