Osijek
NAKON 12 GODINA

Najbolji orači stižu u grad
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Nakon 12 godina najbolji orači iz Hrvatske vraćaju se u Osijek, gdje će se ogledati u osnovnoj obradi tla posljednjeg vikenda u kolovozu, na Državnom natjecanju u oranju traktorima, u organizaciji Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača. Natjecanje će se održati uz Sportski aerodrom Osijek na Čepinskoj, gdje su već pripremljeni hektari parcela.

Na poziv župana Ivana Anušića, kaže državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, mr. sc. Tugomir Majdak (bio je do preuzimanja dužnosti u Ministarstvu predsjednik Svjetske oračke organizacije), započeli su jučer u Osijeku inicijalne pripreme za jubilarno, 15. takvo državno natjecanje u sklopu kojeg će se održati i 6. natjecanje u oranju s konjima, a sudjelovat će 80 orača 16 županija. O ovoj je glavnoj ruralnoj manifestaciji Majdak razgovarao s dožupanom Goranom Ivanovićem, koji je kazao kako Županija daje potporu organizaciji, Silvom Wendling, pročelnicom županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, Ivicom Prpićem i Ivicom Lovrinčevićem iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, Darkom Aračićem, predsjednikom Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme te Slobodankom Radić iz te udruge koja organizira Sajam mehanizacije Farmshow.

Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo u oranju već je bilo u Hrvatskoj, u Biogradu, a sljedeće će ponovno biti u Hrvatskoj tek 2030. godine, pa je ovo prilika da Osijek, kao središte hrvatske poljoprivrede, posjete svi koje ovakva manifestacija uz brojne dodatne sadržaje zanima. Primjera radi, u Irskoj ovakva manifestacija okupi 300.000 posjetitelja, a u organizaciju i važnost, kakvima se teži i u Hrvatskoj za budućnost, uključuje se šest ministarstava, a i Europska komisija ima svoj štand. Tako će ovog kolovoza biti prilika da se, kao popratni sadržaj na Sajmu u Osijeku predstave i županije iz kojih dolaze natjecatelji sa svojim OPG-ovima, zdravom hranom i ponudom, a bit će prigode da se svima koji dolaze u Osijek u najboljem svjetlu prezentiraju i Županija i grad Osijek. Budući da je riječ od “jubilarnom oranju”, Osječani će pozvati i predstavnike Svjetske organizacije, kao i predstavnike iz Austrije i ostalih zemalja u okruženju, a na Farmshow inače dolaze sve ozbiljne tvrtke koje se bave poljoprivrednom mehanizacijom i opremom. Dodajmo da je “osječko oranje” izlučno natjecanje za 66. Svjetsko prvenstvo u oranju koje će se održati u SAD-u. D. Pejić

Možda ste propustili...

SVEČANOST NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Izložba “Za mađarsku neovisnost 1848./’49.”

17. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Novo zaduženje od 50 milijuna kuna?

POTHODNIK OSTAJE BEZ POŠTANSKOG UREDA

Sele se u Benešićev prolaz