Osijek
STOMATOLOG ZA DJECU

Osijek će nakon više od 20 godina dobiti pedodonta
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Na osječkom području trenutačno nema ni jednog pedodonta koji ima ugovor za tu specijalističku stomatološku djelatnost s HZZO-om. Naime, glavni je cilj pedodoncije prevencija karijesa na mliječnim i prvim trajnim zubima, a pedodonti su specijalisti dječje stomatologije.

Istovremno, stručnjaci napominju kako KEP (karijes, ekstrakcija, plomba) indeks za dvanaestogodišnjake u Hrvatskoj iznosi 3,99. To znači da prosječan 12-godišnjak u Hrvatskoj već ima četiri pokvarena zuba. Od zemalja EU-a jedino Bugarska ima viši KEP indeks (4,4). UK, Danska i Njemačka imaju najniže KEP indekse od svih zemalja EU-a (0,7) i idu prema nuli. Sekundarna zbijenost zuba, koja nastaje isključivo zbog preranog gubitka mliječnih zuba, krivac je za čak 30 posto liječenih ortodontskih anomalija u Hrvatskoj, koje zahtijevaju dugotrajno i skupo specijalističko liječenje. Većina stručnjaka napominje kako bi prvi posjet stomatološkoj ordinaciji trebao biti čim izbiju prvi mliječni zubi, znači, nakon prvog rođendana.

Iako je u Domu zdravlja Osijek trenutačno zaposlena dr. Renata Lovrić, koja ima specijalizaciju iz pedodoncije, ona u toj zdravstvenoj ustanovi radi kao polivalentni zubar, i to zato što ju je za sada nemoguće ubaciti u mrežu kao pedodonta.

- Dom zdravlja je trenutačno u proceduri da se pedodoncija uopće upiše kao djelatnost kojom se bavi. Naime, nije jasno kako, ali u posljednjih 20 godina pedodoncija se negdje izgubila kao specijalistika Doma zdravlja te on do sada, čak i unatoč činjenici što mjesta u mreži ima, nije mogao zaposliti nekoga kao pedodonta. No dobra je vijest da je ova zdravstvena ustanova prošle godine na tu specijalizaciju poslala mladu doktoricu dentalne medicine, dr. Andrijanu Čerluku Venžeru. To znači da bi Dom zdravlja za dvije godine, do kada će ponovno u registar djelatnosti biti upisana i ova specijalistika, prvi put nakon 25 godina trebao dobiti i specijalista pedodoncije. Naime, posljednji stomatolozi iz Osijeka na tu su specijalizaciju išli 1992. Stoga je to velika stvar za Osijek i ovu regiju. Također, poslali smo dr. Anu Čaletu na specijalizaciju iz endodoncije i restaurativne stomatologije, što je nešto što u Osijeku također ne postoji već godinama. Kada se pri Fakultetu za dentalnu medicinu osnuje i poliklinika, možemo reći da će se Osijeku vratiti stara slava u specijalistici dentalne medicine i području usluga u njezi i liječenju zubi - napominje dr. Miroslav Sikora, predsjednik područnog sjedišta Hrvatske komore dentalne medicine.

Nefreteta Z. EBERHARD
Možda ste propustili...

ŽANA GAMOŠ, PREDSJEDNICA OSJEČKOG HNS-A:

Izbori su potvrdili da se Osijek i HNS vole

TRADICIONALNI SUSRET UMIROVLJENIKA VODOVODA

Susret bivših kolega

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GLASINE O ZATAŠKAVANJU NESREĆE ZBOG UTJECAJNIH RODITELJA

Slučaj djevojčice stradale na Drinskoj: Objave o nesrećama ovise o detaljima policijskih izvješća

2

UNIKOMOV PILOT-PROJEKT EKOLOŠKOG CERTIFICIRANJA ZGRADA

Građani će do kraja 2019. moći razvrstavati čak šest vrsta otpada

3

ISTRAŽILI SMO CIJENE NAMIRNICA

Blagdanska trpeza za četveročlanu obitelj - 250 kuna

oglas