Osijek
POMAGANJEM DO ZAPOŠLJAVANJA

25 žena iz općine Erdut brinut će se dvije godine o stotinjak starijih sumještana
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Za najmanje stotinu starijih stanovnika u svim naseljima općine Erdut brinut će 25 žena, koliko će ih biti zaposleno 24 mjeseca kroz projekt Zaželi i (p)ostani zaposlena žena koji je financiran preko Europskog socijalnog fonda.

To su u srijedu na konferenciji u KZC-u “Milutin Milanković” u Dalju najavili načelnik općine Erdut Jugoslav Vesić, direktorica PORC-a Bojana Orsić i Jelena Eklemović, projekt-menadžerica u PORC-u. Kako se moglo čuti, prijavljeno je osamdesetak žena iz ciljane kategorije za zapošljavanje (nezaposlene u dobi od 55 i više godina). Na 350 nezaposlenih žena je 150 starijih ili imaju više od 55 godina, a za ovaj su projekt predviđene 3.387.319,23 kune. Krajnji je cilj Općine Erdut omogućiti pristup zapošljavanju, osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivim ženama i ženama s nižom razinom obrazovanja, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Osim depopulacijskih procesa i starenja stanovništva, općina Erdut susreće se i s problemom dominacije žena u nezaposlenosti, kao i porastom stope rizika od siromaštva za žene. Drugi, jednako snažan problem, naglašena je starosna struktura stanovništva. Od 2757 kućanstava općine Erdut (prema popisu iz 2011.), 54 % čine kućanstva s jednim ili dva člana, što je alarmantan pokazatelj koji dodatno naglašava činjenice vezane uz demografsku sliku.

- Ove žene radit će sa stotinjak korisnika, očekujemo i više jer znamo situaciju na terenu i da su potrebe veće. Žene će obilaziti stare ljude, budžetirali smo ovaj projekt tako da će sve žene dobiti i bicikle da obilaze sumještane i nose potrepštine. Ovim i sličnim projektima pokušavamo tim ljudima malo pripomoći, ali i da zarade ponešto. Ti se ljudi poznaju, a to je važno i zbog povjerenja. Imali smo slične projekte pa zahvaljujem Ministarstvu rada i HZZ-u i na tome i na partnerstvu na ovom projektu – kazao je načelnik Vesić. D. Pejić

USKORO POSLA ZA JOŠ DESET ŽENA

Bojana Orsić kaže kako su potrebe veće pa će se također EU sredstvima, preko projekta Centra za mlade Dalj, naći ovakvog posla za još deset žena koje će se skrbiti za 40 starijih građana. “Pripremamo taj novi projekt koji je vrijedan dodatnih 1,6 milijuna kuna”, kaže Orsić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI UZ PROMJENU VREMENA

Mjerite tlak, uzimajte lijekove i živite zdravo

2

PROJEKT GČ NOVI GRAD, DOMA ZDRAVLJA I ŽUPANIJE

Sjenjak dobiva liječničku ambulantu

3

PONOVNO O PROBLEMU PIJESKA

Zbog zatrpanih riječnih korita trpi gospodarstvo

oglas