Regija
MANJE KOLIČINE MLIJEKA

Ceradom štiti krave od zime
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

CEROVAC

Hladni dani i veliki temperaturni minusi svakako utječu i na stoku, posebno na mliječne krave, jer daju manje mlijeka. Tako je i kod stočara Milana Majetića u Cerovcu, koji ima oko 50 mliječnih krava u otvorenom uzgoju, tzv. lauf štali. No on je postavio ceradu na sve otvore na svojim stajama te tako uspio zaštiti životinje od direktnog vjetra i hladnoće.

- Bavim se stočarstvom odmalena. Počeo sam sa svojim ocem, nastavio sam dalje, a evo sada je sa mnom u poslu i moj sin. Nedavno smo mi mljekari udruženi u udrugu Simentalac napravili jedan iskorak i kupili Mljekaru BiZ, kamo plasiram sve mlijeko, više od 700 litara dnevno od 50 mliječnih krava. Mi smo sada suvlasnici mljekare i dijelimo sudbinu gotovog proizvoda na tržištu, što mislim da će biti bolje i da ćemo imati veći ostatak dohotka nego kad smo samo predavali mlijeko otkupljivačima. Imam desetak steonih krava, koje držim izdvojene – kaže Majetić, koji se prije nekoliko godina odlučio postaviti ceradne zastore na svoje otvorene staje.

- Nije to tada bila mala investicija, no mislim da se isplatila jer, kako vidite, vani je -16 stupnjeva, a unutra oko nule. Evo, krave jedu normalno, sada ih pojačano hranimo silažom i lucernom. One ovakvu temperaturu podnose, leže normalno i odmaraju se. Jedino je malo manje mlijeka, no to će biti samo kratkotrajno. Ja sam i na cijelu staju postavio tzv. sendvič limene ploče koje izoliraju nisku i visoku temperaturu preko ljeta, a za ljeto imam ugrađene i ventilatore koji hlade zrak. Moje krave imaju i ostale pogodnosti, od stroja za četkanje i stroja za pranje. Radimo ozbiljno ovaj svoj posao i blagodat životinja nam je na prvom mjestu – kaže Majetić, koji je zadovoljan što se odlučio za ovu investiciju i pomogao svojem blagu da lakše preživi velike minuse.

Upravo gradi nove hale za mehanizaciju jer se sprema nabaviti nekoliko novih strojeva uz pomoć EU natječaja Mjera 4.1. na koji natječaj je prijavio svoj projekt i očekuje povrat 50 posto investicije u novu mehanizaciju.AGM Kruna

Radimo ozbiljno ovaj posao i blagodat životinja na prvom nam je mjestu – kaže Milan Majetić

Možda ste propustili...

PROJEKT VRIJEDAN 3,3 MILIJUNA KUNA U OPĆINI NUŠTAR

Gradnja reciklažnog dvorišta pri kraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana