Tehno
TEST: GARMIN VÍVOMOVE HR

Pametan hibridni sat
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Moramo priznati da je malo uređaja koje mi kao ljubitelji tehnologije ne favoriziramo, a pametni satovi su jedni od njih. Jedan jedini razlog zašto je tomu tako je – baterija. Svi znamo da današnje pametne telefone moramo puniti ako ne svaki, onda sigurno svaki drugi dan, a sada zamislite da još osim te rutine morate puniti i pametni sat. Ako znamo da većina satova zahtijeva posebna postolja, odnosno punjače, onda je scenarij u kojemu ste otišli na putovanje bez njega vrlo izgledan. Bez punjača nema ni sata, pa onda smo u petlji bez logike. Na sreću nas koji ne želimo naviku punjenja sata svaki dan, Garmin vívomove HR možda je idealan primjerak.

Pratitelj aktivnosti

U osnovi Garmin vívomove HR je tracker, odnosno pratitelj vaših aktivnosti. U tom pogledu Garmin vívomove HR pomoći će vam u kontroli potrošenih kalorija, prijeđene udaljenosti, mjerit će razinu stresa, brojiti otkucaje srca i prijeđene korake. Nakon toga, Garmin vívomove HR pokazuje i svoju pametni stranu u vidu povezivanja s pametnim telefonom te će vas na taj način obavijestiti o pozivima, porukama, e-mailovima i drugim aktivnostima s telefona, a uz sve navedeno iskoristit će ugrađeni GPS iz telefona za lokaciju i prikaz vremenske prognoze. Dakle, prema mogućnostima Garmin vívomove HR gotovo je punokrvni pametni sat. Naime, ako malo pogledamo, većina nas upravo i treba ove mogućnosti pametnog sata, dok su brojne druge mogućnosti svojstvene samo pravim pametnim satovima (poput instalacije aplikacija) potrebne tek rijetkima. Stoga je Garmin vívomove HR u našim očima idealan pratitelj aktivnosti za početnike te idealan ulazak u svijet pametnih satova. Za one koje trebaju naprednije praćenje aktivnosti, Garmin u ponudi ima i cijelu seriju daleko naprednijih satova, no oni koji takve uređaje traže, zasigurno već u samom početku neće razmatrati Garmin vívomove HR.

Elegancija na maksimum

Osim svih svojih naprednih i pametnih mogućnosti, Garmin vívomove HR je u biti sat. I to baš sat kakvim ga i zamišljate, tu su kazaljke, oznake sati, minuta. Zapakiran u elegantno kućište od sjajnog metala i sa smeđim kožnim remenom, usput je i izuzetno elegantan, atraktivan, pa pomalo i premium poput skupocjenih satova. Upravo takav decentan izgled iza kojeg stoje brojne napredne mogućnosti dobitna je kombinacija u usporedbi s brojnim drugim pametnim satovima, pratiteljima aktivnosti koji nemaju ovakvu izvedbu. Osim izgleda klasičnog sata, svakako najveća prednost u usporedbi sa svakim drugim pametnim satom je trajanje baterije. Ona na Garmin vívomove HR iznosi oko 5, pa i više dana u pametnom načinu rada kada je sat cijelo vrijeme povezan s telefonom Bluetooth vezom, a 15-ak dana možemo računati koristimo li Garmin vívomove HR samo kao ručni sat i pratitelj aktivnosti. Ako se nas pita, to je više no odlična autonomija. Upravljanje pametnim mogućnostima odvija se s pomoću majušnog OLED zaslona koji je jedva i primjetan kada je ugašen, koliko je vješto skriven unutar sata. Kada se aktivira, kazaljke se efektno pomiču i tada dodirom po zaslonu upravljamo svim mogućnostima, izbornicima. Aplikacija na telefonu nazvana Garmin Connect sinkronizira sve podatke zabilježene u satu i sprema ih u cloud te podatke možemo kalendarski po danima uspoređivati i kontrolirati. Još jedna od zanimljivosti sata je da omogućava napredno nadziranje aktivnosti zahvaljujući Move IQ sustavu koji po pokretima prepoznaje aktivnost. Svakako valja spomenuti i mogućnost kontrole glazbe te akcijskih kamera VIRB.

Dakle, Garmin vívomove HR izvrstan je sat, vrhunski pratitelj aktivnosti i pametni sat za one koji traže osnovu funkcionalnost pametnog sata. Prema našem mišljenju, idealna kombinacija te zato Garmin vívomove HR zaslužuje naše preporuke. Sat je dostupan u dvije izvedbe, sportskoj i premium, te u svakoj u još dvije kombinacije boja. Cijena za prvu, sportsku varijantu je 1650 kuna te 2500 kuna za premium izvedbu, kakvu smo imali i na testu.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike