TvObzor
NATIONAL GEOGRAPHIC

Jane - najhvaljeniji dokumentarac godine
Objavljeno 2. ožujka, 2018.

Film vizionarskog redatelja Bretta Morgena, s originalnom glazbenom podlogom svjetski priznatog skladatelja Philipa Glassa, “Jane” prikazuje zaprepašćujuće i dosad neviđene snimke revolucionarnog istraživanja čimpanzi konzervatorske ikone Jane Goodall. Kritičari upotrebljavaju epitete “zaprepašćujući”, “očaravajući”, “spektakularan” te “najbolji dokumentarni film 2017.”, a premijerno će u Hrvatskoj biti prikazan na ovogodišnjem izdanju međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji se svake godine održava u Zagrebu – ZagrebDox.

Film “Jane” nominiran je za nagradu BAFTA, a 18 nacionalnih skupina kritičara i organizacije Producers Guild of America, American Cinema Editors, Broadcast Film Critics Association i US National Board of Review proglasili su ga najboljim dokumentarcem 2017. godine te se smatra “trijumfom kinematografije”.

Sa stotinu sati dosad neviđenih snimki iz Nacionalnog parka Gombe u Tanzaniji 60-ih, film nagrađivanog redatelja Bretta Morgena (“Kurt Cobain: Montaža pakla”, “The Kid Stays in the Picture”) govori o Jane Goodall, mladoj ženi čije je istraživanje čimpanzi osporilo većinom muški znanstveni konsenzus njezina doba te revolucioniralo naše shvaćanje prirodnog svijeta. Osim na ZagrebDoxu film će biti prikazan i na National Geographicu u ožujku.

Film počinje pratiti Jane Godall 1960. u Gombeu, kada kao 26-godišnja Britanka koju vodi ljubav prema životinjama započinje svoju prvu istraživačku ekspediciju u svrhu proučavanja čimpanzi. Iako je rad Jane Godall s čimpanzama prikazan u kinematografiji i opisivan u literaturi, o njoj se samoj znatno manje zna. Sad imamo priliku proučavati Jane dok ona proučava čimpanze – steći ćemo intimni uvid u to kako se zaljubila i nastojala uskladiti potrebe braka i majčinstva sa svojim životnim snom.

“Osjećala sam nevjerojatnu nostalgiju kada sam film gledala prvi put – nešto neposredno, stvarno i nesputano“, rekla je dr. Jane Goodall, DBE, osnivačica Jane Goodall Institute te glasnica UN-a za mir. Film “Jane“ prikazuje stvari onakvima kakve su bile i naglašava osobnosti ljudi, osobito mene i Huga, na vrlo intiman način. Vratio me u najbolje dane mog života onako kako ni jedan drugi dokumentarac nije.“

“Priča koja me prije svega zanimala jest ona o osnaživanju žena, osobito u razdoblju u kojem je Jane radila”, rekao je redatelj Brett Morgen. “Film je dobrim dijelom i ljubavna priča, no nije riječ o ljubavi muškarca i žene. Riječ je o ljubavi žene i njezina rada.”

Izvanredne snimke Van Lawicka ponovno su otkrivene u arhivima National Geographica. Iako su bile netaknute, raditi s njima bilo je vrlo zahtjevno. Rezultat je montažerski pothvat koji je zaboravljene snimke vratio u život te ponudio dosad neviđeni prikaz pionirke koja je, unatoč svemu, postala jedna od najcjenjenijih svjetskih konzervatora.

“Jane” je debitirao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i dobio sjajne kritike. Prikazao se na više od 25 filmskih festivala, a prošlog je listopada film prikazan u krcatom Hollywood Bowlu uz izvedbu orkestra te tako postao prvi dokumentarac koji je prikazan na toj kultnoj lokaciji u Los Angelesu.