Ekonomija
SPRIJEČITE ZAMRZAVANJE CIJEVI KADA TEMPERATURE PADNU

Poduzmite potrebne mjere zaštitite cijevi od zamrzavanja i pucanja
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Najavljivani ledeni val stigao je i u naše krajeve, stoga je važno napraviti posljednje pripreme za zaštitu od ekstremno niskih temperatura. Zaštitom osjetljivih dijelova kuće ili stana mirnije ćete spavati, jer jedna zamrznuta cijev koja pukne može izazvati više od 23.000 kuna neplaniranih troškova na parketu veličine 60 m2, ovisno o njegovoj klasi i postavljanju, a osim na parketu oštećenja su moguća i na zidovima koje je potrebno što prije sanirati i spriječiti pojavljivanje vlage.


Zaštitite cijevi prije zamrzavanja


Ako već niste, obvezno izolirajte sve dostupne cijevi te ukoliko niste sigurni koju vrstu izolacije cijevi koristiti, raspitajte se u lokalnoj trgovini opreme za kuću i dom gdje će vam osoblje preporučiti prikladnu izolaciju za zimske uvjete prema mjestu stanovanja. Izolirajte i cijevi koje nisu u području grijanja vašeg doma, kao što je garaža ili u prostorima gdje su cijevi blizu vanjskih zidova, kao što su kuhinje ili kupaonice. Obložite pukotine i rupe na vanjskim zidovima svoje kuće. Ako to već niste učinili, možda ćete morati pričekati proljeće.


 

Ivan D. (43) podijelio je s nama svoje iskustvo s ovim problemom: „Pred dvije godine nam je pukla cijev u kući od smrzavanja. Kada cijev pukne nije samo zid ono što smo trebali popraviti. Brzo smo djelovali i nazvali majstore da nam što prije saniraju štetu jer  se otapanjem leda pojavljuju nove opasnosti. U našem slučaju se, na sreću, radilo o manjem puknuću koje je brzo sanirano i nije izazvalo veće posljedice. Ne želim niti zamisliti koje bismo troškove imali bez osiguranja.“


 

Za zimske uvjete možete se pripremiti na sljedeće načine:
- Slušanjem dnevnih i tjednih najava o vremenu možete na vrijeme zaštititi vašu imovinu.
- Tijekom teških hladnoća držite zatvorena vanjska vrata onih prostora kuće koja se ne griju, kao što su garaže. Ako su kuhinjske ili kupaonske cijevi smještene u blizini vanjskih zidova, ostavite vrata grijaće sobe otvorenima i koristite grijalicu da topliji zrak cirkulira oko cijevi.
- Povremeno puštajte vodu iz slavina, a u objektima u kojima ne boravite preko noći ostavite da voda iz slavine lagano kaplje.
- Razmislite o postavljanju detektora za curenje vode na mjestima gdje biste mogli očekivati problem, kao što je podrum. Alarm se oglašava kada detektira vodu i brzo vas upozorava na problem.
U slučaju da su se cijevi zamrznule pokušajte zagrijavanjem dijela zida utopliti cijev. Nikako ne koristite otvoreni plamen već sušilo za kosu ili grijalicu.


Preventivnim aktivnostima možete podići razinu sigurnosti svog doma


Zamrzavanje cijevi samo je jedna od opasnosti koje prijete vašem domu. Tu su i poplava, požar, oluja, tuča, eksplozije te brojni drugi rizici koji tijekom cijele godine mogu ugroziti vašu imovinu. Kako bi se na vrijeme pripremili za moguće opasnosti i zaštitili sebe od većih financijskih izdataka u slučaju neželjenog događaja, za vas smo pripremili policu Croatia Imovina kojom možete osigurati svoj dom i sve stvari u njemu. Više informacija o Croatia Imovini možete saznati pozivom na 0800 1884 ili na crosig.hr.
Možda ste propustili...