Novosti
SIBIRSKA HLADNOĆA NA STAROM KONTINENTU

Umrlo najmanje 40 osoba u Europi, većina su beskućnici
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Gazprom je u premašio rekorde dnevne isporuke plina u Europu

Val sibirske hladnoće zahvatio je posljednjih dana cijelu Europu, a do sada je zabilježeno 40 smrtnih slučajeva izazvanih polarnim temperaturama. Kako javlja AFP, većina su umrlih beskućnici.

Od petka je u Poljskoj umrlo 18 osoba, šest u Češkoj, pet u Litvi, po četvero u Francuskoj i Slovačkoj, dvoje u Italiji i isto toliko u Rumunjskoj. U Estoniji je od početka mjeseca umrlo sedam ljudi. U noći s utorka na srijedu temperatura se u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH spustila na -21 Celzijev stupanj, u Lubecku na sjeveru Njemačke na -20, na jugu Poljske na -19, u belgijskom Liegeu -18, a u okolici Londona na -10 Celzijevih stupnjeva. U Švicarskoj, u Glattalpu, na 1850 metara nadmorske visine, zabilježeno je -36 Celzijevih stupnjeva.

Snijeg i poledica izazvali su velike poteškoće u prometu u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, na Balkanu i Skandinaviji.

Problema su imali i vozači kamiona u Hrvatskoj, što je spomenuto i na saborskoj sjednici u srijedu. Naime, HSS-ov saborski zastupnik Mladen Madjer prenio je nezadovoljstvo koje je, zbog stanja na cestama, izrazila Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika. “Teretna vozila stoje već četiri dana, njihovi su vozači izloženi hladnoći, bez osnovnih uvjeta”, pročitao je Madjer nakon saborske stanke dopis te udruge. Udruga, kazao je, izražava nezadovoljstvo čišćenjem autocesta, odnosno “neradom i nepripremljenošću uključenih u rad zimske službe”. Osim toga, dodao je, zbog svega dolazi do kolapsa sustava i u prohodnom dijelu zemlje, primjerice na potezu Zagreb - Goričan, zatvaraju se i dionice prohodne i sigurne za promet. Najavio je i da će 2. ožujka, nakon dva tjedna traženja, biti održan sastanak predstavnika Udruge s predstavnicima ministarstava prometa, unutarnjih poslova, HC-a i HAC-a.

Također, zbog velike hladnoće na cijelom se kontinentu grije na maksimumu, pa je ruski Gazprom objavio da je u šest dana premašio sve rekorde dnevne isporuke plina u Europu. Samo je u ponedjeljak isporučeno 666,8 milijuna prostornih metara plina.

Zbog hladnoće zatvorene su i brojne škole u BiH, Hrvatskoj, na Kosovu, u Velikoj Britaniji, Irskoj, na sjeveru Portugala, pa čak i u Albaniji.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH, general Mirko Šundov posjetili su u srijedu općinu Gračac, koja je proteklih nekoliko dana zbog velike količine snijega bila u djelomičnoj izolaciji, a pojedina sela i zaseoci u okolici i dalje su prometno odsječeni, a u raščišćavanju snježnih nanosa pomaže Hrvatska vojska. S njima je u obilasku Gračaca bio i zadarski župan Božidar Longin.

“Drago mi je da se ovdje ponovno ostvarila sinergija s lokalnom zajednicom. Vidimo da su u sustav domovinske sigurnosti uključeni svi građani, javne i komunalne službe, vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Crveni križ”, rekao je ministar te naglasio kako bi nakon topljenja snijega mogle uslijediti poplave.

Dijana PAVLOVIĆ/H
U SLOVENIJI PRVE ŽRTVE HLADNOĆE

Ekstremno niske temperature i mraz opasni su posebno za starije osobe koje žive same, o čemu svjedoči i slučaj iz Slovenije, gdje je muškarac iz okolice Maribora umro u vlastitom dvorištu, a za život druge osobe liječnici se još bore. Prema neslužbenim informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, stradali muškarac živio je sam, a pronađen je preslabo odjeven, na dvorištu, gdje je umro od pothlađenosti, a nakon što su tijelo uočili susjedi, o tome je obaviještena hitna pomoć. Pretpostavlja se da je htio otići po drva, pri čemu se poskliznuo i pao. U srijedu ujutro još je jedna osoba u vrlo teškom stanju zbog hipotermije dovedena u mariborsku bolnicu, gdje se liječnici bore za njezin život, potvrdili su bolnički izvori, prenosi mariborski radio. U Sloveniji su u srijedu zabilježene najniže jutarnje temperature ove zime. Najhladnije je bilo u Bovoj Vasi, -27 Celzijevih stupnjeva i u mjestu Jezersko, prema granici s Austrijom, -25 Celzijevih stupnjeva.

TKO RADI “NAJLEDENIJI” POSAO

Austrijski tabloid Osterreich nagradu za “najledeniji posao u Austriji” dodijelio je Ludwigu Rasseru i Nirbertu Daxbacheru, zaposlenicima meteorološke postaje na Sonnblicku, na 3109 metara nadmorske visine, koji tri puta dnevno obavljaju mjerenja. Za sva mjerenja treba im oko sat vremena na -32 Celzijeva stupnja, a uz istočni vjetar osjećaj hladnoće je oko -60 stupnjeva Celzijevih.

21

stupanj ispod nule bilo je u noći s utorka na srijedu u planinskim dijelovima Hrvatske i BiH