Novosti
VIJEĆE OBJAVILO PREPORUKE:

Ustaški pozdrav “Za dom spremni” protuustavan, ali je iznimno dopušten
Objavljeno 28. veljače, 2018.
Zvonko Kusić: Crvena zvijezda i komunistički simboli nisu sporni, s tim da oni imaju i negativnu i pozitivnu konotaciju

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Vijeće za suočavanje s prošlošću, objavilo je u srijedu na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković, dio svojih preporuka i smjernica kako se odnositi prema simbolima totalitarnih simbola.

Kako je rekao akademik Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća, u dva dokumenta predana Vladi obrađene su sve teme, od Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, fašizma, antifašizma, komunizma, antikomunizma te normativni akti koji se bave prošlošću.

Hrvatska sankcionira sve oblike slavljenja fašističkih režima, a iznimno dopušta uporabu izraza “Za dom spremni” u strogo komemorativne svrhe kad je riječ o stradanju nekog od vojnika iz Domovinskog rata, jedan je od glavnih zaključaka preporuka i smjernica Vijeća.

Premijer Plenković kazao je kako je, što se tiče konkretnog slučaja pozdrava “Za dom spremni”, koji je registriran kao dio statutarnih odredbi određenih udruga koje se vežu na aktivnosti HOS-a tijekom Domovinskoga rata, on suprotan Ustavu RH.

“Dakle, tu nema nikakvih dilema i Vijeće je to jasno reklo, ali je isto tako uvažilo činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama može koristiti kao iznimka uz posebno prethodno dopuštenje. To je bit te preporuke”, istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, Zvonko Kusić rekao je da je takav izniman slučaj primjerice održavanje komemoracije za poginuloga člana HOS-a ili slično, upozorivši međutim da su to preporuke Vijeća, a da je sada na zakonodavcu da preciznije utvrdi o kojim je okolnostima riječ.

Članovima Vijeća crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu u Drugome svjetskom ratu nisu sporni. “To je bitno, s tim da su ti simboli bili dvoznačni. Oni imaju i svoju negativnu konotaciju u vezi s kršenjem ljudskih prava i s masovnim zločinima, a imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi. Ovaj dio koji se odnosi na antifašističku borbu i Drugi svjetski rat je neosporan, ali preporuke predviđaju da onaj dio obilježja koji se može pripisati pod članak Ustava 39, a to je promoviranje mržnje ili nasilja ili takvih situacija, on može potpasti pod regulativu, a to je prepušteno zakonodavcu, koji to može urediti zakonskim aktima, ako do tih situacija dođe”, rekao je Kusić.

Dijana PAVLOVIĆ/H
POVJESNIČARI, POLITOLOZI, PRAVNICI...

U jednogodišnjem mandatu Vijeće je, prema Odluci o osnivanju, trebalo “formulirati prijedlog za očuvanje sjećanja, znanstveno istraživanje, dokumentiranje, politiku imenovanja ulica i trgova, omogućavanje pristupa javnosti podacima, distribuciju znanja te način obrazovanja djece i mladih u vezi s kršenjima ljudskih prava i temeljnih sloboda za vrijeme vlasti nedemokratskih režima te izraditi sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću”. Vijeće okuplja 17 članova, među kojima povjesničare, politologe, pravnike...

Možda ste propustili...

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina

Najčitanije iz rubrike