Novosti
OPORBA SE DOGOVORILA O POKRETANJU OPOZIVA

Svjesni su da će teško srušiti Dalić, ali žele otvoriti raspravu
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Oporbene stranke i dio nezavisnih saborskih zastupnika u srijedu su postigli načelan dogovor o pokretanju inicijative za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, na prijedlog Mosta nezavisnih lista. Na jednosatnom sastanku koji je okupio petnaest sudionika, od ljevice do desnice, dogovoreno je da će do petka prikupiti sve primjedbe i prijedloge te ga najkasnije do ponedjeljka uputiti u saborsku proceduru. Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kazao je novinarima kako je to sada oporbena inicijativa, premda ju je inicirala njegova stranka, te izrazio očekivanje da će čitava oporba kod glasanja u Saboru biti jedinstvena. “Svjesni smo da je ova vladajuća većina kupljena i da ćemo ju teško uzdrmati. No, želimo da SDSS-ovac Milorad Pupovac, HSLS-ovac Darinko Kosor, HNS i drugi stave svoj politički kapital u Martinu Dalić i interese koje ona zastupa. Želimo i da HDZ-ovci brane Martinu Dalić i da je brani i sam Andrej Plenković zbog svega što se događalo oko Agrokora”, pojasnio je Grmoja motive pokretanja opoziva, s obzirom na to da su svjesni kako će teško polučiti uspjeh.

I SDP-ov Arsen Bauk kazao je kako se ne sjeća da je opozicija ikada uspjela srušiti Vladu. “Da može, ne bi bila opozicija niti bi Vlada bila Vlada, jer to bi značilo da nema većinu. Cilj inicijative je otvaranje rasprave i u tom smislu svaka će inicijativa uspjeti”, ustvrdio je čelnik Kluba zastupnika SDP-a, dodavši da je ipak “jedan sudionik sastanka izražavao dvojbu oko potpore inicijativi za opoziv ministrice Dalić”. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ističe da oporba time traži svoje mjesto pod suncem, pad Vlade i prijevremene izbore, jer model kojim se Hrvatska sada vodi ne valja. Na sastanku je bilo pojedinaca koji “imaju upitnik nad glavom” treba li rušiti Vladu, pa takve više ne bi trebalo zvati, dodao je. “Zna se tko su ključne stranke, a tko pojedinci koji ne znaju gdje su”, kazao je Beljak, dodavši na novinarsko inzistiranje da misli na nezavisnog Marina Škibolu. Poručio je da se ovaj put, za razliku od rasprave o opozivu Vlade u studenome, neće dogoditi da HSS-ovci ne budu na glasanju “zbog bolesti”.

IDS i Glas priopćenjem su zatražili da se zastupnici Mosta obvežu da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, no čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš rekla je da to nije uvjet za rušenje Dalić. Najavila je kako će svim opozicijskim klubovima poslati na potpis zahtjev da se na dnevni red Sabora uvrsti ratifikacija Istanbulske konvencije. “Tako možemo pokazati stvarni raskol HDZ-a i koalicijskih partnera”, kazala je. H/I.B.

BAČIĆ: OPORBA OČITO VOLI GUBITI

Vladajući nisu bili impresionirani dogovorom oporbe o pokretanju postupka opoziva Martine Dalić. Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić podsjeća da opozicija ima 73 ruke u Saboru. “Oporba očito voli gubiti pa mislim da će tako doživjeti poraz i peti put. Svakako da smo sigurni da opoziv neće proći i vladajući se neće nikakvim smicalicama služiti kako bi odugovlačili proces. Dug je put od ideje do realizacije i prikupljanja potpisa. Nisam siguran da su baš svi u oporbi oduševljeni činjenicom da je Most preuzeo vodstvo u oporbi. Je li to zbog odnosa u SDP-u, ne znam”, rekao je Bačić.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost