Novosti
OBRAZOVANJE

Strukovnim zanimanjima više prakse
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Učenje temeljeno na radu ključ je izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju u kojem je oko 70 posto srednjoškolaca, istaknula je u srijedu u Saboru ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je, prigodno odjevena u ružičastu majicu, podsjetila na Dan ružičastih majica, odnosno na program prevencije vršnjačkog nasilja, koji se obilježava posljednje srijede u veljači. “Na ovaj način šaljemo poruku 'stop' svakom obliku nasilja, posebno vršnjačkom, koje ugrožava sve koji su slabiji ili drukčiji”, poručila je ministrica. Kad je riječ o samom zakonu, ističe kako je važno da strukovna zanimanja dobiju ne samo teoretsko nego praktično znanje. To bi se provodilo na tri načina: kombiniranim programima popularno zvanim i dualni, zatim u školi s praksom kod poslodavaca te integrirano u program strukovnog obrazovanja. U svakom slučaju, vrhunski se kuhar ne može obrazovati čitanjem powerpoint prezentacije, nego obrazovanjem koje uključuje praksu, poručuje ministrica. Kao najveću novinu ističe uvođenje regionalnih centara kompetentnosti koji su zapravo mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja.

Zastupnici ne spore nužnost promjene strukovnog obrazovanja, zakon bezrezervno hvali HNS, HDZ-ovi zastupnici ga podržavaju, no imaju pitanja. “Je li Ministarstvo napravilo studiju stanja u strukovnom obrazovanju?” pita Sanja Putica (HDZ), koja drži da se zanemaruje edukacija nastavnika te da je mreži centara trebala prethoditi mreža škola. Davor Ivo Stier (HDZ) u ministričinu izlaganju nije prepoznao model dualnog obrazovanja, a u Vladinu programu, kaže, jasno stoji da će se uvesti taj model u kojem poslodavci postaju partner obrazovnim institucijama i koji će se temeljiti na primjerima najboljih praksi poput njemačke. H

VIGILARE ZA SMJENU MINISTRICE

Udruga Vigilare zatražila je u srijedu da premijer Andrej Plenković smijeni ministricu Blaženku Divjak, koju optužuje da je pokazala “nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama”.

Možda ste propustili...

HOSPITALIZIRAN OSJEČKI GRADONAČELNIK

Vrkiću ugrađeni srčani stentovi

IZBORI ZA MJESNU SAMOUPRAVU

HDZ je pobijedio i u Zadru i Otočcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BOJAN BODRAŽIĆ, PREDSJEDNIK UDRUGE “UPRAVITELJ”

Energetska obnova: Zbog skupljih radova upitna isplativost

2

POZIV MUP-A NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA

Upozorite migrante da neće ući ilegalno

3

ZA ZAKON KOJI POSTOJI VEĆ TRI GODINE NEKI NISU NI ČULI?!

Humanitarne akcije: Svaka kuna koju prikupite, mora biti prijavljena