Osijek
"REZANJE"U MLADIMA

Samoozljeđivanje je poremećaj, koji može završiti i suicidom!
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Češće se režu djevojke, a prosječna je dob pojavljivanja poremećaja oko 15 godina

Već devetnaestu godinu zaredom prvi dan u ožujku obilježava se Dan svjesnosti o samoozljeđivanju kako bi se potaknulo razmišljanje o toj inače osjetljivoj temi, rušenje stereotipa i pokazalo osobama koje se samoozljeđuju da nisu same i da se mogu obratiti stručnjacima za pomoć.

Istraživanje Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek pokazalo je da se češće samoozljeđuju djevojke, da je prosječna dob pojavljivanja ovog ponašanja 15 godina te da postoji znatna povezanost učestalosti samoozlijeđivanja i konzumacije alkohola, uz povećanje broja hospitalizacija zbog samoozlijeđivanja – navodi doc. dr. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek. Dodaje kako je samoozljeđivanje vrlo ozbiljan poremećaj u ponašanju te da postoji porast broja mladih u dobi između 13 i 17 godina koji se režu, a kao jedan je od uzroka i sve prisutnija depresija i beznađe među mladima. Uzroci su samoozljeđivanja najčešće kombinacija različitih čimbenika poput zlostavljanja od vršnjaka, nasilnog ponašanja roditelja, pritiska obitelji vezano uz školski uspjeh, ali i poremećaja prehrane, nerealne slike o vlastitom izgledu, depresije, poremećaja osobnosti i dr.

Razgovarajte s djetetom

- Svaki oblik samoozlijeđivanja treba uzeti ozbiljno. Često se mogu primijetiti određeni znakovi samoozljeđivanja u djeteta poput naglih promjena u ponašanju i raspoloženju, popuštanja u školi, nepovjerenja prema roditeljima, nošenja nekoliko brojeva veće odjeće, odbijanja odlazaka na kupanje, zaključavanja u kupaonicu ili narušenog ritma spavanja i budnosti. Bitno je ne ignorirati situaciju, ne napadati i osuđivati, već je potrebno razgovarati s djetetom, pokazati mu razumijevanje i dati priliku za objašnjavanje svojih postupaka. Roditelji, nažalost, često posljednji doznaju da se njihovo dijete samoozljeđuje, ostanu zaprepašteni te osjećaju sram i krivnju, zbog čega odgađaju traženje pomoći. Valja naglasiti da traženje pomoći od stručnjaka ne znači da nisu uspjeli kao roditelji i da su nešto pogriješili – ističe doc. Dodig Ćurković.

Na upit o tome zbog čega je potrebno osvijestiti ozbiljnost samoozljeđivanja u djece i mladih doc. Dodig Ćurković odgovara kako samoozlijeđivanje, nažalost, može biti uvod u pokušaj suicida ili znak ozbiljne psihopatologije koja, ako se ne liječi, može završiti tragično.

Ocjene nisu najvažnije

- Najučinkovitija je prevencija kvalitetna komunikacija u obitelji, razumijevanje od roditelja i okoline, kao i spremnost roditelja na razgovor o svim temama bez osuđivanja. U školskom okruženju djecu treba učiti kako je normalno razgovarati o osjećajima i onome što ih muči, a ne samo stavljati imperativ na dobre ocjene koje se zaokružuju na dvije decimale. Ako djeca i mladi primijete da se ne uklapaju u model savršenstva odraslih, postoji velika mogućnost da svoju frustraciju usmjere prema sebi – poručuje doc. Dodig Ćurković.

Filip MAMIĆ

Katarina Dodig Ćurković

pročelnica Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek

Sama sam majka dvoje tinejdžera i vidim kako je potrebno puno strpljivosti, vještina, tolerancije i nadasve dobrih živaca da se izdrži razdoblje puberteta. Djeca nekad razumiju i vide stvari puno bolje od nas odraslih, samo im treba dati šansu.

SAMOPOMOĆ

Za odvraćanje pozornosti od nagona za samoozljeđivanjem može pomoći stavljanje elastičnih gumica oko zapešća, trljanje kockice leda po koži umjesto rezanja, intenzivno vježbanje, udaranje boksačke ili slične vreće, rezbarenje komada drva, zapisivanje negativnih emocija na papir koji se poslije pokida, ali i pisanje dnevnika i razgovor s prijateljem.

uzroci

SVE JE VIŠE PRISUTNA DEPRESIJA I BEZNAĐE

Možda ste propustili...

PODJELA HUMANITARNE POMOĆI U ‘‘RIJECI LJUBAVI’’

Udvostručili pakete života da nitko za Božić ne bude gladan

ZBOG POVEĆANJA BROJA BEBA U OPĆINI ERDUT

Dograđuje se daljski vrtić Mali princ

STIPENDIJE OPĆINE ANTUNOVAC

Učenicima 400, studentima 700 kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas