Osijek
SAVJET MLADIH OBŽ-A OBILJEŽIO DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Upozoravali na vršnjačko nasilje
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Savjet mladih Osječko-baranjske županije obilježio je jučer, već tradicionalno, Međunarodni dan ružičastih majica, u svijetu poznatiji kao Pink shirt day. Naime, njihovi su članovi prijepodne obišli nekoliko osnovnih i srednjih škola diljem županije upozoravajući učenike na sve češću pojavu vršnjačkog nasilja među mladima.

- Prije četiri godine ovaj smo dan obilježavali s raznim udrugama s područja županije, a posljednje nam se dvije godine u tome pridružio i Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Tako smo održali predavanja i podijelili majice osnovnoškolcima u Gorjanima, đakovačkoj Ekonomskoj školi, OŠ “Grigor Vitez” i Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek - objasnila je Dona Šimatić, predsjednica Savjeta mladih, naglasivši kako je od prošle godine Hrvatski sabor odobrio da Dan ružičastih majica, koji se svake godine obilježava posljednje srijede u veljači, postane dio Nacionalnog programa prevencije vršnjačkog nasilja. Naposljetku su članovi Savjeta ružičaste majice dijelili i srednjoškolcima u Tvrđi, šireći međunarodni simbol borbe protiv nasilja.

Podsjetimo, Dan ružičastih majica prvo se obilježio u Kanadi prije desetak godina, kada je jedan učenik postao žrtva vršnjačkog nasilja upravo zato što je prvog dana škole došao odjeven u ružičastu majicu. Nakon toga se nekoliko učenika pobunilo protiv nasilja podjelom ružičastih majica diljem škole, a taj hvalevrijedan trend ubrzo je prepoznao cijeli svijet. M. Mandić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NESVAKIDAŠNJI KONCERT

Jazz na vodenici prije zalaska sunca

2

MANIFESTACIJOM USKRSNI PONEDJELJAK

Otvorena nova sezona u
osječkom Zoološkom vrtu

3

JE LI GRAD “PREGLASAN”?

Tramvajski promet i obilaznica
najveći izvori buke u Osijeku

oglas