Osijek
DAN MOBILNOSTI

Sve o stipendiranom boravku u inozemstvu
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Osječki se studenti sve više odlučuju za mobilnost, odnosno stipendirani boravak na drugom inozemnom visokom učilištu. No, kako nužno ne poznaju sve njezine oblike, ali i kako bi dobili više informacija o uvjetima, zemljama u koje mogu putovati i na što moraju pripaziti, na Filozofskom je fakultetu u srijedu organiziran Dan mobilnosti.

U sklopu manifestacije održana su izlaganja službenih predavača, poput onih iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a studentima su i njihovi kolege ispričali svoja iskustva sa stipendijama kao što su CEEPUS, bilateralne stipendije, Erasmus+, stipendije Njemačke službe za akademsku razmjenu DAAD... Odluče li se za mobilnost, studenti će imati višestruke koristi, kaže Sanja Cimer, organizatorica Dana mobilnosti i voditeljica Odsjeka za njemački jezik i književnost, čiji studenti najčešće odlaze u Njemačku i Austriju.

- Studenti će proširiti svoja znanja, iskustva i vidike upoznavanjem novih kultura i prihvaćanjem multikulturalnosti, usavršit će i naučiti nove jezike, upoznati nove ljude i steći nova prijateljstva. Cjelokupno će ih iskustvo učiniti odgovornijim i samostalnijim osobama i u konačnici im omogućiti stjecanje brojnih kompetencija važnih za bilo koje buduće radno mjesto, ali i život – kaže organizatorica.

Potvrdila je to u svojem izlaganju i Iris Pajić, apsolventica Njemačkog jezika i književnosti, prevoditeljskog usmjerenja, podijelivši svoje iskustvo sa stipendijom CEEPUS. U posljednje je dvije godine boravila u Sloveniji i Poljskoj, a uskoro putuje u Češku. U sklopu mobilnosti pohađala je predavanja, odrađivala praksu i istraživala za diplomski rad.

- Naučila sam puno o sebi: da se uspijevam snalaziti u nepoznatom prostoru, da se mogu izboriti s birokracijom, usavršila sam različite analitičke, kritičke i jezične vještine... Svakom studentu preporučujem da se prijavi za mobilnost, neka im strah ne bude prepreka – poručila je Pajić. J. Pejaković

Iris Pajić

apsolventica

Naučila sam puno o sebi: da se uspijevam snalaziti u nepoznatom prostoru, da se mogu izboriti s birokracijom, usavršila sam različite analitčke, kritičke i jezične vještine...

Možda ste propustili...

PREDAVANJE GLASOVE NOVINARKE

Pitanje medijske etike značajnije nego ikad

AKCIJA TRČANJEM DO ZDRAVLJA U ČEPINU

Općina nagradila najbrže

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI UZ PROMJENU VREMENA

Mjerite tlak, uzimajte lijekove i živite zdravo

2

PROJEKT GČ NOVI GRAD, DOMA ZDRAVLJA I ŽUPANIJE

Sjenjak dobiva liječničku ambulantu

3

PONOVNO O PROBLEMU PIJESKA

Zbog zatrpanih riječnih korita trpi gospodarstvo

oglas