Osijek
LIJEČNICI POZIVAJU NA MEĐUSOBNU POMOĆ

Vidite li da nekome treba pomoć, pozovite broj 112!
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Unatoč upozorenjima da ne izlaze na otvoreno, osim u kakvom hitnijem slučaju, stariji su i jučer na -10 Celzijevih stupnjeva, koliko je izmjereno u jutarnjim satima, riskirali padove na skliskim pločnicima. Mnogi su od njih ipak završili na Odjelu za traumatologiju KBC-a Osijek, gdje od dežurnog liječnika dr. med. Davida Matića doznajemo da su zadobivali uglavnom prijelome gornjih ekstremiteta, najčešće ruku. Bilo je i nekoliko slučajeva prijeloma nožnih zglobova, a zamjetan je veći broj prijeloma nego dan ranije.

Ne čudi jer su površine, unatoč čišćenju snijega, skliske, no to nije jedini problem. Naime, kako upozorava mr. Ida Parčetić-Kostelac, dr. med. zamjenice ravnateljice županijskog Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, brojne osobe mogle bi biti ugrožene zbog smrzavanja, to više što je jedna od najhladnijih noći upravo ova protekla sa srijede na četvrtak, a i dan će se nastaviti s vrlo niskim temperaturama sve do -15 Celzijevih stupnjeva.

- Ako netko vidi beskućnika ili osobu u alkoholiziranom stanju, treba nazvati policiju koja će izići na teren i nekome spasiti život. I naša je služba često bila u prilici vidjeti nekoga u parku kako sjedi ili mu nije dobro i odmah bismo reagirali. Nije isključeno da bi se netko, tko duže boravi na ulici tijekom ovih hladnoća, mogao pothladiti i vrijedi upozoriti na to – kaže dr. Parčetić-Kostelac, preporučujući i pomoć onima za koje znamo da žive u lošim uvjetima. Naime, znate li da je netko sam i da živi u kući koja se teško može ugrijati pri hladnim temperaturama, treba pozvati Centar za socijalnu skrb Osijek, koji će takvoj osobi pružiti pomoć. Također, preporučuje se donijeti namirnice, otići u ljekarnu ili na neki drugi način pomoći starijem susjedu, odnosno osobi koja to zbog zdravstvenog stanja nije sposobna sama učiniti. M. Mihelić

Uzimati kaloričnu hranu

Kako bi se spriječile eventualne nesvjestice ili nedostatak energije, naša sugovornica preporučuje konzumaciju hrane bogate šećerima, što, dakako, isključuje dijabetičare.

- Treba konzumirati hranu bogatu kalorijama jer je za ovu zimu potrebno dosta energije. To treba imati na umu jer hladni val još uvijek nije prestao - dodala je Parčetić-Kostelac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEODGOVORNI SUVLASNICI

U zgradi ima tri lokala,
a ne plaća pričuvu!?

2

NOVE VJEŠTINE ZA NOVE IZAZOVE

Liječeni ovisnici educiraju se za tražena zanimanja

3

PODJELA HUMANITARNE POMOĆI U ‘‘RIJECI LJUBAVI’’

Udvostručili pakete života da
nitko za Božić ne bude gladan

oglas