Osijek
PREDAVANJE O OBITELJSKOJ POVIJESTI

Wylita Bell: Ponosna sam na svoje pretke
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

U American Corneru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek održano je predavanje Wylite Bell, savjetnice Veleposlanstva SAD-a za odnose s javnošću, pod nazivom “My family story”, u sklopu obilježavanja Mjeseca afroameričke povijesti. Predavanju je prisustvovalo četrdesetak učenika III. i II. gimnazije te studenata Odsjeka za engleski jezik Filozofskog fakulteta.

Bell je na početku okupljenima ukratko opisala čime se bavi u Veleposlanstvu. Veljača je, rekla je, uzeta za obilježavanje afroameričke povijesti zbog rođendana dviju povijesno značajnih osoba - Abrahama Lincolna koji je 1863. izdao Proglas o emancipaciji čime je oslobođeno više od tri milijuna robova u SAD-u, te Fredericka Douglassa, borac za ljudska prava, govornika i pisca 19. stoljeća. Godine 1970. na Sveučilištu u Ohiju predloženo je obilježavanje Mjeseca afroameričke povijesti.

Wylita Bell istaknula je kako je svrha učenje o povijesti Afroamerikanaca, jer njihova je povijest i povijest Amerike. Okupljenima je pokazala fotografiju pod nazivom “Čovjek na fotografiji”, izrađenu u vrijeme ropstva. Sama je fotografija rijetkost iz tog vremena jer su robovi bili rijetko dokumentirani. Na spomenutoj je fotografiji i praprašukundjed Wylite Bell imena Peter, rođen 1826. u Sjevernoj Karolini, kojeg su njegovi vlasnici podučavali francuskom jeziku i matematici. Godine 1842. Peter se oženio Marthom, ali to nigdje nije bilo zabilježeno jer robovi u to vrijeme nisu imali pravo službenog vjenčanja. Upravo zbog toga razvio se običaj “preskakanja metle” koji simbolizira ženidbu u vrijeme ropstva, kada su crnci odlazili u šumu, pronalazili dvije grančice koje su ukrižali i zatim ih preskočili i time započeli brak.

Wylita Bell zaključila je kako je iznimno ponosna na svoje pretke, na ono što su bili i kroz što su sve prošli. Zbog toga je naglasila kako želi da priče poput ove o njezinoj obitelji nikada ne izblijede. F. Mamić

Možda ste propustili...

NA DJEČJEM ODJELU GISKO-a

Proslava Svjetskog dana pjesništva

VELEPOSLANIK CRNE GORE U ŽUPANIJI

Vulin i Vučinić razgovarali o gospodarskoj suradnji

OBLJETNICA SPECIJALNE POLICIJE OSIJEK

U obrani domovine poginulo 19 policajaca