Osijek
PREDAVANJE O OBITELJSKOJ POVIJESTI

Wylita Bell: Ponosna sam na svoje pretke
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

U American Corneru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek održano je predavanje Wylite Bell, savjetnice Veleposlanstva SAD-a za odnose s javnošću, pod nazivom “My family story”, u sklopu obilježavanja Mjeseca afroameričke povijesti. Predavanju je prisustvovalo četrdesetak učenika III. i II. gimnazije te studenata Odsjeka za engleski jezik Filozofskog fakulteta.

Bell je na početku okupljenima ukratko opisala čime se bavi u Veleposlanstvu. Veljača je, rekla je, uzeta za obilježavanje afroameričke povijesti zbog rođendana dviju povijesno značajnih osoba - Abrahama Lincolna koji je 1863. izdao Proglas o emancipaciji čime je oslobođeno više od tri milijuna robova u SAD-u, te Fredericka Douglassa, borac za ljudska prava, govornika i pisca 19. stoljeća. Godine 1970. na Sveučilištu u Ohiju predloženo je obilježavanje Mjeseca afroameričke povijesti.

Wylita Bell istaknula je kako je svrha učenje o povijesti Afroamerikanaca, jer njihova je povijest i povijest Amerike. Okupljenima je pokazala fotografiju pod nazivom “Čovjek na fotografiji”, izrađenu u vrijeme ropstva. Sama je fotografija rijetkost iz tog vremena jer su robovi bili rijetko dokumentirani. Na spomenutoj je fotografiji i praprašukundjed Wylite Bell imena Peter, rođen 1826. u Sjevernoj Karolini, kojeg su njegovi vlasnici podučavali francuskom jeziku i matematici. Godine 1842. Peter se oženio Marthom, ali to nigdje nije bilo zabilježeno jer robovi u to vrijeme nisu imali pravo službenog vjenčanja. Upravo zbog toga razvio se običaj “preskakanja metle” koji simbolizira ženidbu u vrijeme ropstva, kada su crnci odlazili u šumu, pronalazili dvije grančice koje su ukrižali i zatim ih preskočili i time započeli brak.

Wylita Bell zaključila je kako je iznimno ponosna na svoje pretke, na ono što su bili i kroz što su sve prošli. Zbog toga je naglasila kako želi da priče poput ove o njezinoj obitelji nikada ne izblijede. F. Mamić

Možda ste propustili...

DJEČJI VRTIĆI ZAPRIMILI 885 ZAHTJEVA ZA UPIS

Tijekom ljeta bit će dežurno 11 objekata

EKONOMSKA SREDNJA ŠKOLA

60. godišnjica mature

Najčitanije iz rubrike
oglas