Regija
NIZ VRIJEDNIH PROJEKATA U DONJE MIHOLJCU

Idu javna rasvjeta, obnova fasada, rekonstrukcija nogostupa, cesta...
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Grad Donji Miholjac u ovoj godini planira vlastitim novcem realizirati niz vrijednih projekata za poboljšanje kvalitete življenja, za što su u proračunu osigurana znatna sredstva, najavio je gradonačelnik Goran Aladić, izrazivši nadu da će im u planiranoj realizaciji projekata pomoći i Osječko-baranjska županija.

Bojat će kino

Kao prvi u slijedu tih projekata gradonačelnik izdvaja već dogovoreni projekt izgradnje javne rasvjete u Ulici Ivana Mažuranića - novom bloku, s obzirom na to da ulica nema rasvjetu. Isti se projekt htjelo odraditi još prije, do kraja prošle godine, no kako vremenski uvjeti to nisu dopuštali, radovi su prolongirani za ovu godinu. Javnu rasvjetu čeka i istočni dio Vukovarske ulice od benzinske postaje do obilaznice, u kojoj je dio rasvjete odrađen uz pomoć Županije, koja je dijelom financirala projekt, a drugi dio odradit će Grad čim to vrijeme dopusti.

Izrazivši zadovoljstvo što je Grad vlastitim sredstvima financirao specijalnu navlaku za zaštitu poda u sportskoj dvorani, Aladić je kazao kako će nakon tog zahvata prostor moći služiti brojnim udrugama za sportske susrete i treninge, ali i za razne druge namjene, poput koncerata i drugog, jer do sada je problem bio zaštita poda.

- Zbog problema s pronalaskom izvođača radova do sada nismo uspjeli izvesti planirano bojenje zgrade kinodvorane, koju želimo osvježiti i urediti prije nego što krenemo u veliki projekt rekonstrukcije trga, pa se iskreno nadamo da ćemo u tome uspjeti ove godine - najavljuje gradonačelnik, pribrajajući nizu i izgradnju nerazvrstanih cesta u Golincima s asfaltnim zastorom.

Grad u ovoj godini želi i sanirati problem s makadamskim cestama u prigradskim naseljima, dio nogostupa u Donjem Miholjcu i prigradskim naseljima, koji će se dijelom obnoviti, a dijelom izgraditi potpuno novi.

Briga o djeci

Proračunska sredstva u ovoj godini usmjerit će se i za izgradnju parkirališta uz Groblje svetog Križa (na izlazu prema Slatini), gdje je problem osobito velik tijekom pokopa ili Svih svetih, kada građani moraju pretrčavati vrlo prometnu cestu.

Neće se zaboraviti ni najmlađe, jer će Grad u Dječjem vrtiću Pinokio obnoviti sanitarni čvor, a želja je u budućnosti ući i u opsežniji projekt proširenja prostora vrtića, s obzirom na to da je u ovoj školskoj godini upisano dvadesetak mališana više nego prijašnjih godina, pa su i potrebe za novim prostorom povećane.

Prvi čovjek Donjeg Miholjca ne skriva želju da se u bližoj budućnosti u gradu i prigradskim naseljima kompletno zamijeni postojeća javna rasvjeta štednom LED rasvjetom, za što već postoji kompletan projekt. On se planira isfinancirati razlikom između sredstava koju je Grad do sada trošio za javnu rasvjetu i novih, četiri do pet puta nižih troškova koje će imati kada se uvede novi način osvjetljavanja.

- Grad nam je definitivno zapušten, dugo se godina nije na planu infrastrukture ništa veće radilo i sada je sve to došlo do razine da se treba puno ulagati u popravke, sanaciju ili pak izgradnju. Nastojimo što je moguće više zahvata i projekata aplicirati prema EU fondovima, no sve ostalo što se ne može na taj način financijski zatvoriti preostaje nam da rješavamo sami i to upravo radimo, sukladno s listom prioriteta koju smo skrojili i koje se držimo - poručuje Aladić.

Krpanje manjka od prije

U realizaciji ovih planova u velikoj bi mjeri trebala pomoći činjenica da će Donji Miholjac ove godine, zahvaljujući prihodima od poreza na dohodak, inkasirati oko deset milijuna kuna više u gradsku blagajnu. Gotovo pola tog prihoda će uz sufinanciranje različitih novih projekata gradski oci morati usmjeriti za krpanje manjka u gradskoj blagajni iz prethodnih desetak godina, koji iznosi više od pet milijuna kuna.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STARO SLAVONSKO KOLINJE

Od svinje se prije ništa nije bacalo na svinjokolji

2

DOČECI NOVE GODINE BIT ĆE ORGANIZIRANI DILJEM BARANJE

Novu godinu slavit će na
trgovima, u restoranima...

3

STANOVNICI GRADSKE ČETVRTI VUKOVARA:

Ratne ruševine iz 1991. nagrđuju Borovo naselje