Regija
UDRUGA PČELARA “LIPA” SLATINA

O varoi destructor i mađarskom uspjehu
Objavljeno 28. veljače, 2018.

SLATINA - Zbog vremenskih i kalendarskih prilika, osim u radionicama, pčelari sada nemaju mnogo posla na pčelinjacima, pa je za članove Udruge pčelara “Lipa” Slatina održano stručno predavanje o zaštiti pčelinjih zajednica.

– Sada je pravo vrijeme za predavanja i edukacije, a kada dođe proljeće, počinje primjena naučenog - kaže predsjednik udruge Dario Kovač.

Predavanje o kontroli i suzbijanju invazija grinje varoe destructor na pčelinje zajednice održao je predstavnik Phoenix Farmacije iz Osijeka Robert Viviora. Naime, grinja varoa destructor u posljednje je vrijeme sve češća pojava u našim pčelinjacima pa je Viviora iznio nova saznanja o tom parazitu i uputio slatinske pčelare u nove metode liječenja i nove lijekove koji su se pojavili na europskom i hrvatskom tržištu. – Budući da se redovito javljaju nove bolesti i nove metode liječenja, svake godine nastojimo održati bar jedno predavanje o pčelinjim bolestima. Moramo biti upućeni u moderna istraživanja i moderne metode liječenja pčela, jer i nametnici evoluiraju, pa danas pčele bez čovjekove zaštite više ne mogu opstati u prirodi - rekao nam je Dario Kovač.

Nakon izlaganja Roberta Viviore predsjednik Udruge slavonskih medara te medara Virovitičko-podravske županije Željko Vrbos iz Virovitice govorio je o svojim aktivnostima u svojstvu člana Upravnog odbora Hrvatskoga pčelarskog saveza. Vrbos je govorio o tijeku aktivnosti na promjeni Statuta Saveza i Pravilnika o katastru pčelinjih paša te o sastanku koji je inicirao s predstavnicima Mađarskoga pčelarskog saveza kako bi HPS pokušao proniknuti u način njihova funkcioniranja kao “pčelarske velesile”.

– Oni su mnogo jači, imaju dvostruko više pčelinjih zajednica, a imaju i proizvodnost mnogo veću nego što ju imamo mi u Hrvatskoj - rekao je Vrbos, najavivši mogućnost veće profesionalizacije i uvođenja pašnih povjerenika po županijama. – Sve bi trebalo rezultirati kvalitetnijim i odgovornijim radom, s konačnim ciljem da pčelarima bude što bolje i lakše pčelariti, uz očuvanje pčele kao biološke jedinke.

Dobru suradnju HPS-a s Ministarstvom poljoprivrede Vrbos je potkrijepio uvođenjem mogućnosti nabave plavog dizela za seleće pčelare. Očekuje se da će sve pripreme biti završene i podzakonski akti doneseni do početka sezone, kako bi već od 1. travnja seleći pčelari mogli nabavljati plavi dizel uz karticu, 450 litara za seleći pčelinjak s 50 pčelinjih zajednica. Po uzoru na mađarski primjer, Ministarstvo poljoprivrede će za sve pčelare u Hrvatskoj plaćati vođenje evidencije, odnosno godišnju dojavu pčelinjih zajednica radi upisa u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, od 2,5 kuna. Vrbos je najavio i početak proizvodnje jedinstvene staklenke za med, a posebno je savjetovao pčelarima da ne posežu za jeftinim voskom. Naveo je primjer voska na čijoj deklaraciji stoji sastav: 97 posto voska i tri posto parafina, a analiza je pokazala katastrofalno stanje - čak 94,5 posto parafina. Takav je vosak za jednokratnu uporabu i uništava opremu. Petar Žarković

VRBOS KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA HPS-a

Željko Vrbos najavio je za 7. travnja izbornu skupštinu Hrvatskoga pčelarskog saveza, na kojoj će se birati novi upravni odbor i sva tijela HPS-a. “Zbog svega započetoga i zbog dobrih odnosa s Ministarstvom poljoprivrede odlučio sam se kandidirati za predsjednika Hrvatskoga pčelarskog saveza. U tom slučaju imat ću mnogo više odgovornosti, još više ću se zalagati da hrvatsko pčelarstvo bude što bolje, što profitabilnije i što lakše za same pčelare”, rekao je Željko Vrbos u Slatini.

Željko Vrbos najavio je i početak proizvodnje jedinstvene staklenke za med

Možda ste propustili...

NAGRADA NA KONGRESU U SOLINU

Plautilla ‘’Rimskim danima’’

OBNAVLJAJU SE PARK I KIP SVETOG TROJSTVA

Vinkovcima nije trebao spomenik protiv kuge

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana