Regija
MINISTARSTVO UPRAVE ODOBRILO

Zaklada PUT za mlade koji moraju izići iz udomiteljskog sustava
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Zakladu u Baranji osniva P.G.D.I., a pomoći će kvalitetnijem osamostaljivanju mladih, najčešće u dobi između 19. i 21. godine

BELI MANASTIR - Nakon što je, prije otprilike dvije godine, belomanastirska udruga Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) počela intenzivnije raditi na osnivanju nove zaklade, jedine s baranjskom adresom, Ministarstvo uprave je 19. veljače donijelo rješenje kojim se odobrava osnivanje Zaklade PUT sa sjedištem u Belom Manastiru.

- Svrha Zaklade je pridonijeti kvalitetnom i sigurnom osamostaljivanju mladih koji izlaze iz sustava udomiteljstva na području Baranje - kaže Mirela Alagić, predsjednica P.G.D.I.-ja, prisjećajući se cijelog puta koji su prošli kako bi osnovali Zakladu PUT. Suglasnost im je napokon dalo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pa je dugoočekivano rješenje o osnivanju konačno stiglo na adresu P.G.D.I.-ja.

- Udomiteljstvo na području Baranje ima dugu tradiciju, od 1957. godine, od kada se konstantno povećavao broj udomljene djece - kaže Alagić, nastavljajući kako godišnje iz sustava udomiteljstva izlazi između šest i osam mladih ljudi, najčešće u dobi od 19. do 21. godine. I tada, najčešće, nastaju problemi.

- Većina ih se u toj dobi osjeća samo i napušteno. Tek manji broj udomljenih u ranijoj dobi razvija bliskost s udomiteljima, kod kojih u tom slučaju ostaju i nakon prestanka plaćanja naknade. No kada te bliskosti ili privrženosti nema, mlada osoba mora napustiti udomiteljsku obitelj i osamostaliti se već oko dvadesete godine - objašnjava.

Samoća i strah

P.G.D.I.-jev rad na osnivanju zaklade temelji se na aktivnostima koje, upravo u radu s udomiteljskom djecom, provode već više od desetljeća. Riječ je o brojnim radionicama, seminarima, podukama u učenju i slično. Iskustvo su stjecali neposrednim kontaktom s udomljenim mladim osobama pa dobro znaju s čime se sve susreću i čega ih je strah.

- Dobivali smo brojne informacije o njihovim strahovima za budućnost, odnosno o vremenu kada budu morali napustiti udomiteljsku obitelj kako bi se osamostalili. Upravo stoga počeli smo razmišljati o osnivanju zaklade koja bi im olakšala put u novi život, odnosno asimilaciju u društvo - pojašnjava Alagić. Podsjeća kako su im u procesu osnivanja Zaklade PUT potporu pružali zaposlenici regionalne Zaklade Slagalica, koji su svojim znanjem i višegodišnjim iskustvom u području filantropije poticali i usmjeravali tim P.G.D.I.-ja i Savjetodavni odbor zaklade PUT (tada u osnivanju), čiji su članovi bili istaknuti pojedinci s područja Belog Manastira i Općine Kneževi Vinogradi.

Privremeni smještaj

Tijekom protekle dvije godine P.G.D.I. je organizirao nekoliko javnih manifestacija kako bi senzibilizirao lokalnu zajednicu za probleme s kojima se udomljeni susreću i prikupio osnivački polog potreban za osnivanje zaklade.

- Sve opisano mogu nazvati prvim, velikim korakom. Ali pred nama su još brojni koraci koje je potrebno napraviti kako bi Zaklada PUT započela rad. Među ostalima, riječ je o pripremi statuta, formiranju upravnog odbora i slično, nakon čega ćemo moći provoditi aktivnosti u korist ciljane skupine, dakle mladih koji izlaze iz sustava ili su već iz njega izišli. Sredstva će koristiti za individualnu podršku mladima u osamostaljivanju i zapošljavanju, za njihovu edukaciju, financijske potpore za doškolovanje, prekvalifikacije i osposobljavanja, te privremeno stambeno zbrinjavanje u stambenoj zajednici nakon izlaska iz doma ili udomiteljske skrbi. Kada je riječ o (privremenom) zbrinjavanju, velika očekivanja imaju od Intervencijskog plana. U njega je, naime, uvrštena i adaptacija bivšeg beljskog restorana u Šećerani, čiji bi se dio prenamijenio u stambenu zajednicu za nekoliko mladih izišlih iz udomiteljskog sustava, koji bi radili u budućem hostelu u istoj zgradi. No, za sada nema najava o početku radova na adaptaciji i prenamjeni restorana.

Ivica GETTO
Baranja pri vrhu po udomljavanju

Od ukupnog broja udomljene djece i mladih na području Osječko-baranjske županije, u Baranji ih je smješteno više od 50 posto (60-ak), u 53 udomiteljske obitelji. Krajem prošle godine u RH je bilo približno 1500 udomljene djece. Podatci o broju udomljene djece i mladih po županijama kazuju da je Baranja pri samom vrhu u odnosu na udomljenu djecu i mlade koji dolaze iz cijele Hrvatske. Nešto više ih je na području Grada Zagreba, te Varaždinske županije, gdje udomljavanje ima znatno dužu tradiciju.

Četvero studira u Osijeku i Puli

Kako ističe Alagić, prvu donaciju za osnivački polog za zakladu dala je belomanastirska tvrtka Zadravec d.o.o. U rad P.G.D.I.-ja uključeno je nekoliko udomljene djece i mladih, od kojih četvero (još uvijek udomljenih) studira u Osijeku (upravno pravo, engleski jezik i filozofiju, poljoprivredu) te Puli (ekonomiju) i nositelji su stipendije “Korak u život”.

Na području Baranje iz sustava udomiteljstva izlazi između šest i osam mladih ljudi

Dio bivšeg beljskog restorana u Šećerani prenamijenio bi se u stambenu zajednicu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOK ČEKAJU PRESELJENJE

Od nekad 25 pustaraša ostalo ih je samo pet

2

POTEZ LEVANJSKE VAROŠI ZA BOLJU DEMOGRAFSKU SLIKU

Najnenaseljenija općina u RH potiče rađanje s 10.000 kuna!

3

NAJLIJEČNICI I NA ISTOKU HRVATSKE

Dr. Nikola Drobnjak tridesetak godina “liječnik je duše”