Regija
NEKOME ZIMSKI MINUSI GODE

Snijeg i hladnoća dobri za sazrijevanje češnjaka
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Kada bi u ovoj fazi zatoplilo, krenuo bi rast i smanjio bi se očekivani urod

Uz žitarice, koje debeli snježni pokrov štiti od hladnoće i osigurava im dovoljne količine vlage, i nasadi bijelog luka, češnjaka, koji su posađeni sredinom listopada, vole hladno vrijeme jer, kako nam objašnjava Mara Čuljak, predsjednica i začetnica udruge Češnjak iz Cerića, osnovane prije pet godina sa samo tri proizvođača koji su obrađivali nepuna tri hektara, češnjak je sada u fazi mirovanja, otporan je na zimu jer ima čvrste ovojne ljuske i uzgajivači čekaju da se u zemlji glavica razdijeli u češnjeve.

Računica

- Kada bi u ovoj fazi zatoplilo, krenuo bi rast i to ne bi bilo dobro za urod koji očekujemo. U udruzi nas ima oko 140 i pod češnjakom imamo ukupno 100 hektara, od čega je 80 hektara u našoj županiji, u Požegi imamo 15-ak, u Zagrebu 10-ak, Slavonskom Brodu osam i Osijeku 15-ak uzgajivača, članova naše udruge, a pokušavaju se organizirati u Virovitici i Slatini. Uz to, imamo i 340 hektara pod zelenim grahom, i to su isti ljudi koji uzgajaju i češnjak i grah. Lani smo na grahu imali jako slab urod jer je suša bila upravo u vrijeme cvatnje, pa se biljke jednostavno nisu oplodile – kaže Mara Čuljak.

Dodaje kako im se pridružuju novi članovi shvaćajući kako uzgoj češnjaka može biti unosan i ne zahtijeva velike površine, pa se može uzgajati i na okućnicama.

Svi novopridošli članovi dobiju 100 kilograma sadnog materijala za početak, ali nakon prvog uroda vratit će tih 100 kilograma kako bi se podijelio novim ugajivačima, početnicima. Računica pokazuje da ako uzgajivač dobije gratis početni sadni materijal i uloži po hektaru 20.000 kuna, dobit je 60.000 kuna po hektaru, a to je dohodovnije od mnogih povrtlarskih ili ratarskih kultura, kod kojih, usput rečeno, ima i puno više posla.

Ne treba hladnjača

Prije točno godinu dana registrirali su i zadrugu Češnjak sa sjedištem u Starim Jankovcima. Općinska vlast dala im je na raspolaganje prostor u “staroj ciglani” gdje su instalirali strojeve za obradu češnjaka koje koriste svi članovi.

- Zadrugu smo registrirali kako bismo mogli prodavati ono što proizvodimo, jer kao udruga ne možemo plasirati svoju robu na tržište. Češnjak prodajemo po cijeloj Hrvatskoj, a ljetos je manja količina, više probna, otišla i u izvoz, ali teško je dogovarati ozbiljan izvoz bez ozbiljnih proizvedenih količina. Godišnje uberemo 100 tona češnjaka i ne možemo dogovoriti izvoz nekoliko šlepera mjesečno. Zato valja povećati proizvodnju, a tržište je otvoreno i čeka naš češnjak, koji je sigurno kvalitetniji nego kineski – kaže Mara Čuljak.

Pojašnjava kako ubrani češnjak čuvaju u prozračnom i suhom prostoru koji samo mora biti natkriven. Ne treba im hladnjača, kao za čuvanje mnogih drugih poljoprivrednih proizvoda, ali ipak mogu plasirati češnjak u vrijeme kada je najtraženiji na tržištu i kada je najpovoljnija cijena, primjerice, u vrijeme svinjokolja.

Miroslav FLEGO

140

članova okuplja udruga Češnjak, koji imaju ukupno 100 hektara pod češnjakom

Uz gratis početni sadni materijal i ulaganje od 20.000 kuna po hektaru, dobit je 60.000 kuna

Zadruga je registrirana jer udruga ne može plasirati robu na tržište

izvoz

KUPCI TRAŽE VELIKE KOLIČINE, KOJIH NEMAMO

Usjevi zaštićeni pod snijegom

“Snježni je pokrivač dobar za jesenske usjeve, posebice za pšenicu, ječam i uljanu repicu, jer ih štiti od hladnoće”, ističe Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca. U Baranji je primjetna veća potražnja za drvima, briketima i ostalim krutim gorivom, kojih, bar za sada, na većini prodajnih mjesta ima dovoljno. Belomanastirce, posebice stanare viših katova zgrada ravnih krovova, najviše zabrinjava razdoblje nakon niskih temperatura, poslije kojih je lako moguće naglo topljenje snijega i prokišnjavanje. I.G.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana