Svijet
STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Nova umjetna inteligencija danas je jasna opasnost
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Svijet će vjerojatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i nadljudskim hakiranjem

Očekuje se da će umjetna inteligencija postati presudna u događajima jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade na pojedince, skupine i institucije, upozorili su u srijedu stručnjaci. Svijet će vjerojatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i korištenjem dronova u sljedećem desetljeću uz "strmoglavo korištenje internetskih botova" u upravljanju svime, od izbora do novinskih tema i društvenih mreža, navode stručnjaci u izvješću.

Dvadeset i šest stručnjaka sa sveučilišta Cambridge i Oxford, think-tankova, tvrtki za kibernetičku sigurnost i skupina za digitalna prava, pozvalo je vlade i korporacije da "odgovore na jasnu i sadašnju prijetnju povezanu s bezbrojnim aplikacijama umjetne inteligencije".

- Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države - kaže jedan od autora Miles Brundage, znanstvenik s Oxforda, upozoravajući da će zločinci moći koristiti strojeve za sve - od hakiranja ili 'phishinga' do nadziranja, profiliranja i represije uz kršenje prava privatnosti. Brundage upozorava da sustavi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti.

- Zabrinjavajuće je, ali i nužno, uzeti u obzir implikacije nadljudskog hakiranja, praćenja, uvjeravanja i fizičke identifikacije, kao i mogućnosti umjetne inteligencije koje su ispod razine ljudskih mogućnosti, ali se unatoč tomu njima mnogo fleksibilnije upravlja nego ljudskim radom - navodi Brundage. Stručnjaci upozoravaju kako očekuju "inovativne kibernetičke napade" u kojima će se koristiti alati poput automatiziranog hakiranja, slaganja govora i ciljanih e-mailova na temelju osobnih informacija dostupnih na društvenim mrežama. "Isto tako bujanje dronova i kibernetičko-fizičkih sustava omogućit će napadačima da koriste ili prerade takve sustave za zločinačke aktivnosti, poput pretvaranja komercijalnih dronova u oružje koje napada osobe ili za zauzimanje ključne infrastrukture radi iznude", kažu oni.

Sve više autonomnih sustava oružja u sukobima prati rizik "gubitka smislenog ljudskog nadzora", a detaljne političke analize, ciljana propaganda i lažne videosnimke "predstavljaju moćne alate za manipuliranje javnog mnijenja u razmjerima koji se prije nisu mogli ni zamisliti". "Sposobnost agregiranja, analiziranja i djelovanja na informacije, za građane korištenjem umjetne inteligencije može imati takve razmjere koji će omogućiti nove razine nadzora, povrede privatnosti i prijetit će radikalnim prelijevanjem moći između pojedinaca, korporacije i država", navodi se u izvješću.

Upozorava se da će zločinci moći koristiti strojeve za hakiranje ili 'phishing'

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KOSOVO TRAŽI ODŠTETU ZA RAT

Srbija napravila štetu od 22 milijarde eura

2

BOSNA I HERCEGOVINA

Izetbegović i Čović spremni na koaliranje

3

TERORISTIČKI NAPAD U ATENI

Napad bombom na grčku televiziju