Mozaik
FINANCIJSKI KRAH SLAVNOG KUHARA

Jamie Oliver je zbog
lošeg poslovanja prisiljen
zatvarati svoje restorane
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Čak 12 od 37 restorana u vlasništvu poznatog kuhara i poduzetnika Jamieja Olivera definitivno zatvara svoja vrata. Talijanski restorani koji prodaju klasična talijanska jela i slastice po relativno visokim cijenama već dugo nisu hit. Iako su mnogi bili uvjereni kako je jednostavno riječ o tome da je hrana loša, stručnjaci se slažu kako je riječ o zastarjelom poslovnom modelu. Treba podsjetiti da je Oliver 2014. zatvorio i dva restorana zbog lošeg poslovanja, među kojima je steak house “Barbecoa” propao samo nekoliko godina nakon otvaranja, a u istoimenoj mesnici pronađena je plijesan, uginuli miševi i njihov izmet, pa ih je sanitarna inspekcija na neko vrijeme zatvorila. Kad je riječ o njegovoj talijanskoj franšizi, prošle je godine uložio tri milijuna funti svog novca kako bi pokrenuo posao, no bez uspjeha. Zatvaranje restorana posla će stajati 450 zaposlenika.

- Oliver je brend sagradio oko svog imena, ali je pretjerao u tome. Svi u brendirane restorane idemo u nadi da će taj neki legendarni kuhar kuhati baš za nas, čak je i Paul Bocuse do smrti pomalo kuhao u svojim restoranima u Lyonu. Oliver ima četiri puta više restorana od oca francuskog kulinarstva, tamo se služi prosječna, a za obitelji opet pretjerano skupa hrana, koja je prije deset godina još možda bila uzbudljiva, ali nakon renesanse kulinarstva kojoj smo svjedočili to više nema smisla. Konzumenti traže iskustvo ako već moraju platiti više od prosjeka - kaže dr. Paolo Aversa, stručnjak za imidž i poslovanje s Cass Business School iz Londona. Prošle je godine Oliver zatvorio i četiri svoja restorana Union Jacks, u kojima se posluživala engleska hrana, a nakon desetljeća je prestao izlaziti i njegov časopis “Jamie's”. Nisu mu pomogli, naravno, ni Brexit ni sulude cijene najma prostora s kojima u Londonu muku muče i ozbiljniji restorani. Ipak, dio vodstva koji je 2017. dao otkaz tvrdi kako je Oliver zanemario prve znakove krize i raspada.

- Mislio je da će zauvijek moći živjeti na slavi svoga imena, imena koje je zalijepio svagdje: na bezbrojne kolekcije posuđa, na revoluciju zdrave prehrane koju je neuspješno htio uvesti u škole, na restorane i časopis, no gdje je kuhao? Gdje su ga hvalili? Nije se htio suočiti da je tržište restorana za svakodnevni odlazak procvjetalo i da on više nije bio ni novost ni kvaliteta - kaže njegov bivši zaposlenik. Oliver se već nekoliko godina javno žali jer ga političari nisu htjeli financijski podržati u njegovu pokušaju da revolucionarizira prehranu u školama te djecu natjera da zavole voće, povrće i zdravu hranu. No i to je neslavno propalo. Neki kažu da je kuhar imao zaista dobre namjere, no da je bio pretjerano ambiciozan.

- Ništa protiv šećera i masnoća nije se spominjalo kada je deset godina Oliver dobivao novac od trgovačkog lanca Sainsbury's. On se prodaje onome koji najviše plati - rekao je za svog dugogodišnjeg konkurenta kuhar Gordon Ramsay, koji je godinama puno ozbiljnije vodio restorane te skupljao Michelinove zvjezdice te više promišljao na što će zalijepiti svoje ime, a njegovi restorani ostvaruju profit. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SNIMANJE EMISIJE HRVATSKE TELEVIZIJE

Ivankovčani uživali u
spektaklu "Lijepom našom"

2

AUTO MARITEA MISS I MISTER TURIZMA HRVATSKE 2018.

Emilly Mršić i Sven Vlahoviček, Miss i Mister turizma Hrvatske 2018

3

HUMANITARNI KONCERT ROTARY KLUBA OSIJEK

Tolja nastupa u osječkom HNK