Mozaik
NA DRUGOM PROGRAMU HRT-A

Premijera filma “Ti mene nosiš”
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Hrvatska radiotelevizija danas, 1. ožujka na Drugome programu s početkom u 21 sat prikazuje nagrađivani debitantski igrani film scenaristice i redateljice Ivone Juka “Ti mene nosiš”. Film je nastao 2015. u produkciji tvrtke 4 film d.o.o uz koprodukcijsku pomoć Slovenije, Srbije i Crne Gore. Uloge u filmu tumače Lana Barić, Nataša Dorčić, Nataša Janjić, Helena Beljan, Vojislav Brajović i dr. Tri kćeri bore se za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Dora, koju tumači Helena Beljan, zanemarena je djevojčica koja sanja da postane nogometna menadžerica i počinje se zbližavati s ocem kriminalcem. Ives, koju tumači Lana Barić, redateljica je sapunica koja se brine o ocu oboljelome od Alzheimerove bolesti. Nataša, koju igra Nataša Dorčić, uspješna je producentica koja saznaje da je trudna i odlučuje se suočiti sa svojim otuđenim ocem. Glavne likove povezuje rad na sapunici čiji je virtualni svijet iluzija postavljen kao kontrast realizmu svakodnevnoga života.

Igrani film “Ti mene nosiš” premijerno je prikazan na međunarodnome filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2015., a otada je pozvan na više od 20 međunarodnih filmskih festivala te osvojio 14 nagrada. Redateljica i scenaristica filma Ivona Juka dobitnica je najvećega državnog priznanja u umjetnosti – nagrade Vladimir Nazor za scenarij i režiju filma te regionalne nagrade Mirko Kovač za najbolji scenarij 2015. Na Pulskome filmskom festivalu film je dobio tri Zlatne arene – za kameru, glazbu i vizualne efekte te nagradu Breza za najboljega debitanta. Film je prikazan i nagrađen na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Film su hvalili kritičari Varietyja i The Hollywood Reportera, a pozitivne kritike zamijetio je i Netflix, koji je ponudio otkupiti prava za prikazivanje filma u cijelome svijetu. Godine 2016. “Ti mene nosiš” postao je prvi film iz Hrvatske, ali i iz cijele regije, koji je kupio Netflix te je trenutačno dostupan za gledanje na zahtjev za više od 75 milijuna ljudi u svijetu.

- Ovo je suvremena saga o osobnim ljudskim dramama, o njihovim slabostima i snazi da prihvate stvarnost. Vrhunska glumačka ekipa oblikovala je impresivne filmske karaktere koji su naše gledatelje već osvojili u seriji 'Da sam ja netko' koja je nastala prema ovome filmu, a HRT ju je emitirao 2015. - ističe urednica Gordana Mrđen. Film će biti dostupan i preko multimedijske usluge HRTi. T.K.

Najčitanije iz rubrike