Mozaik
ŠVICARSKA BLIŽE NEGO IKADA PRIJE

Vikend u Baselu, samo
160 kuna od Osijeka
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Arhitekturom, pristupačnošću, uređenošću svakog će posjetitelja osvojiti na prvu

Otkako je mađarski niskotarifni zračni prijevoznik Wizz Air povezao zračnu luku Osijek sa Švicarskom i Francuskom, Slavonci, ali i oni iz šire regije, u što smo se u dupke punom zrakoplovu uvjerili i sami, koriste priliku turistički posjetiti spomenute zemlje za sitnu lovu.

Naime, ako let rezervirate na vrijeme, kao što smo mi to učinili, do Basela, trećeg grada po broju stanovnika u Švicarskoj, a drugog po veličini sa širim gradskim područjem, i natrag možete doći za samo 160 kuna, ponedjeljkom i petkom. Mi smo iskoristili vikend. U petak u večernjim satima odletjeli smo u Basel, a u Osijek se vratili u ponedjeljak navečer. U dva i pol dana prošetali smo Baselom, za pet eura kupili autobusnu kartu do francuskog gradića Mulhouse, a ondje se našli u središtu posljednjeg dana karnevala te uživali u svim blagodatima uređenih zemalja. No vratimo se prvo na Europsku zračnu luku Basel-Mulhouse-Freiburg, samo šest kilometara udaljenu od Basela. Zanimljiva je po tome što u njoj djeluju dvije zemlje – Švicarska i Francuska. Zračna je luka u cijelosti na francuskom teritoriju, a sa švicarskim carinskim područjem u Baselu povezana je pograničnom cestom. Dobro je prometno povezana s Baselom, čim prođete kontrole, na izlazu vas čeka autobus koji će vas dovesti u srce Basela, do željezničkog kolodvora, a isto je i u povratku.

Basel će svojom arhitekturom, pristupačnošću, uređenošću svakog posjetitelja osvojiti na prvu. Osobit šarm jezgri grada daje rijeka Rajna. Grad je, rekoše nam domaćini, poznato farmaceutsko središte, s razvijenom kemijskom industrijom. Ugodno nas je iznenadila još jedna blagodat uređene zemlje. Naime, u listopadu prošle godine tamošnje gradsko vijeće donijelo je odluku o povišenju turističkog poreza s tri i pol na četiri posto, što je turistima donijelo povlastice. Od 1. siječnja ove godine tako svi turisti koji dođu u taj grad, a među kojima smo bili i mi, i ostvare bar jedno noćenje u hotelima, hostelima itd. na korištenje dobiju BaselCard, karticu kojom se mogu koristiti tijekom cijelog svojeg boravka. Tako smo i mi, uz BaselCard, praktično besplatno prokrstarili tim gradom. Ta kratica donosi i 50 posto popusta na ulaznice za čak 40 gradskih muzeja, među kojima svakako treba posjetiti Kunstmuseum, u kojem se mogu razgledati djela svjetskih majstora poput Chagalla, Van Gogha i Picassa. Spomenuta kartica uključuje i popust od 50 posto na ulaznice za zoološki vrt, vođenu turu po gradskoj jezgri, turističke autobuse za razgledanje Basela i slične popularne aktivnosti. Samo za usporedbu, cijena dnevne kartice BaselCard, koja vrijedi 24 sata, dosad je iznosila 20 švicarskih franaka: mi smo našu karticu dobili nakon što smo se čekirali u hotelu.

Hotel u kojem smo odsjeli nalazi se u samom srcu Basela, s iznimno ljubaznim osobljem sporazumijevali smo se na engleskom jeziku (što nam nikako nije pošlo za rukom u francuskoj, nap. a.). Oni su nam savjetovali koje bi znamenitosti bilo dobro posjetiti. Jedna je svakako katedrala Munster. Plijeni svojom raskoši i ljepotom, a riječ je o arhitekturi u kojoj se miješaju gotika i romanika, a gdje možete vidjeti šarene crjepove i tornjeve blizanaca. Katedralu u unutrašnjosti krasi grob jednog od najvećih europskih renesansnih humanista, poznatijeg kao Erasmus Roterdamski. Domaćini će vam svakako savjetovati da posjetite Muzej Basel Paper. Riječ je o zgradi smještenoj u srednjovjekovnoj tvornici papira. Taj muzej prije svega prati razvoj papira, pisanje i dakako uvezivanje. U gradu, rekli su nam u hotelu, žive čak 62 nacionalnosti, među kojima je najviše Talijana, potom Nijemaca, Portugalaca itd.

Brojne su znamenitosti grada, koje jednostavno ne možete posjetiti u dva dana, ali će vam se Basel zasigurno i u tom kratkom vremenu uvući pod kožu. Ono što bismo eventualno mogli navesti kao nedostatak visoke su cijene u kafićima i restoranima. Primjera radi, kugla sladoleda koštat će vas četiri franka, a ni kavu nećete popiti ispod trideset kuna. Na kraju, ono što nas je oduševilo, s prozora našeg hotela pružao se pogled na velik dio grada, a u samom podnožju nalazi se park. Brižni Švicarci i stabla su omotali da se ne smrznu. Zaključak donesite sami.

Maja MUŠKIĆ
Ni “E” od engleskog

Jedan dan odvojili smo i za posjet francuskom gradiću Mulhouseu. Takođe, grad koji osvaja arhitekturom, no ne ljubaznošću prema turistima. U vrijeme našeg boravka ondje se održavala parada, odnosno karneval. Pomalo nelagodna bila je činjenica da ju prate vojnici u pancirkama s dugim cijevima, koje smo, s istom opremom, susreli i u francuskom dijelu zračne luke. Osobito su se koncentrirali oko sakralnih objekata. Kako ne znamo francuski jezik, ušli smo u engleski pub, očekujući da tamo netko govori engleski. Nažalost, to nije bilo tako, a progovoriti engleskim njima je, u što smo se uvjerili na svojoj koži, bila teška uvreda.

Možda ste propustili...

ALBUM BENDA THE STRANGE

Svjetsko izdanje “Echo Chamber”

MLADI PJEVAČKI TALENTI HIT RECORDSA

"Božić dolazi": U četiri dana 70.000 klikova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SNIMANJE EMISIJE HRVATSKE TELEVIZIJE

Ivankovčani uživali u
spektaklu "Lijepom našom"

2

AUTO MARITEA MISS I MISTER TURIZMA HRVATSKE 2018.

Emilly Mršić i Sven Vlahoviček, Miss i Mister turizma Hrvatske 2018

3

HUMANITARNI KONCERT ROTARY KLUBA OSIJEK

Tolja nastupa u osječkom HNK