Dome slatki dome
SVJETLOSNA RAVNOTEŽA

Kakvu vanjsku rasvjetu postaviti u vrtu?
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
1. Razmislite o efektu koji želite postići

Pažljivo dizajnirana rasvjeta usmjerena je prema isticanju najljepših elemenata vrta. Važno je razmisliti kada i gdje trebate svjetlo. Je li cilj samo uživati ​u pogledu iz dnevne sobe ili ćete organizirati druženja za više osoba i intenzivno koristiti vrt? Je li vaš vrt pravilnog tlocrtnog rasporeda ili je organskog oblika, pa se traži romantičan ugođaj? Definirajte ugođaje koje želite postići.

2. Odaberite pravi intenzitet svjetlosti

U prijašnjim vremenima rasvjeta vrtova bila je korištena na pricipu sve ili ništa, vrt je bio ili potpuno osvijetljen ili u potpunom mraku. Kod djelomične rasvjete jeko je važno ne osvijetliti stabla i grmlje s previše svjetlosti jer time ostatak vrta ostaje u potpunom mraku, što stvara neugodan efekt. Za postizanje svjetlosne ravnoteže i stvaranje ugodne atmosfere u vrtu optimalno rješenje je LED rasvjeta. Ona pruža velike mogućnosti postave, boje, intenziteta i dinamike svjetla.

3. Pomiješajte toplo i hladno svjetlo

U osnovi postoje dvije boje svjetlosti: hladno bijela (4200-6500 K) i toplo bijela (<3300 K). Halogene žarulje i konvencionalne žarulje sa žarnom niti proizvode toplu bijelu svjetlost, ali troše puno energije. Štedne žarulje i LED su ekonomičnije, a nude se u obje boje. Hladno bijelo svjetlo idealno je za osvjetljavanje živih biljaka i stabala, a toplo bijelo svjetlo preporučuje se na terasi i svim područjima gdje planirate duže sjediti ili boraviti.

4. Kombinirajte stil i osjećaj za prostor

Dobra rasvjeta stvara odličnu interakciju između unutarnjeg i vanjskog prostora. U suvremenom stanovanju vrt se smatra otvorenim prostorom koji je nastavak dnevnog boravka. Pravilno osvjetljenje može dodatno povećati osjećaj širine i dubine ukupnog prostora. Ne zaboravite na dinamiku i kontraste, jer stvaraju vizualno bogatstvo.

5. Ne zaboravite sigurnost

Dobra vanjska rasvjeta također uzima u obzir sigurnost. Pravilna rasvjeta staza smanjit će mogućnost ozljeda u večernjim satima. Ako imate malu djecu, razmislite gdje se najviše kreću i borave te dodatno osvijetilite takve pozicije.

Ipak, kvalitetna rasvjeta i ugođaj prostora traže detaljnu analizu i puno promišljanja, pa je idealno prepustiti uređenje stručnim osobama.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana