Dome slatki dome
ZA SVAKI STIL

Pastelne boje unose toplinu u prostor
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

Mnogi će na spomen pastelnih boja pomisliti na dječje sobe ili slastičarnice. Međutim, nemojte ih zbog toga odmah odbaciti jer se na tim mjestima koriste upravo zato što stvaraju osjećaj povjerenja, smiruju i unose toplinu i ravnotežu u prostor. Lavanda, jaglac žuta, ružičasta, svijetloplava, mentol zelena, losos ružičasta, boje breskve i marelice, sve su to pastelne boje koje promiču opuštanje i spokoj.

Vintage stil

Meke će pastelne boje odlično izgledati u bilo kojoj prostoriji u kući i mogu se prilagoditi svakom stilu, bez obzira na to preferirate li više suvremeni ili tradicionalni stil. Vintage stil nezamisliv je bez pastelnih boja. Kombinirajte ih s dominantnom bijelom bojom shabby chica ili sa smeđim nijansama drva i na moderan način dočarajte šarm francuskih provincija. Jasne i zasićene boje, u usporedbi s pastelnima, previše su upadljive i agresivne, a lagane pastelne naglašavaju osjećajnost i profinjenost. Te nježne nijanse reflektirat će svjetlo pa su idealan izbor za manje sobe i stanove jer će vizualno otvoriti prostor. Tako se stvaraju jasni i čisti interijeri koji ostavljaju dojam velikih i svijetlih. Široka paleta pastelnih boja, od plave do ružičaste, dobra je alternativa uobičajenim bijelim zidovima, koji mogu djelovati prenaporno za oči. Za promjenu obojite sve zidove u sobi nekom pastelnom bojom, primjerice plavom, a detalje naglasite bijelom bojom. Za stvaranje ravnoteže, uz pastelne možete koristiti i neutralne boje, a intenzivnijim nijansama dodat ćete dubinu dekoru. Za savršenu harmoniju kombinirajte nekoliko pastelnih boja koje izgledaju dobro zajedno ili nekoliko nijansi iste boje. Primjerice, za šarmantan i ugodan prostor kombinirajte nijanse zelene.

Manje intervencije

Ako ste još uvijek suzdržani prema pastelnim bojama, pokušajte s manjim intervencijama. To mogu biti ukrasni predmeti pastelnih boja, npr. pastelna stolna svjetiljka, a možete i obojiti gornju plohu kuhinjskog stola ili unutrašnjost ladica radnog stola. Tko im može odoljeti?

Pravilnim balansiranjem pastelnih boja i nijansi unijet ćete osobnost u svoj dom i stvoriti atmosferu u kojoj ćete uživati i vi i vaša obitelj. J.Kn.

Savjeti

l boju lavande kombinirajte s mentol zelenom, svijetlozelenom ili žutom

l svijetlozelena bit će najbolja sa svijetloplavom i losos ružičastom

l mentol zelena odlična je u kombinaciji s jaglac žutom ili ružičastom

l svijetloplavu kombinirajte sa žutom ili bojom breskve

Možda ste propustili...

ORNITOLOŠKO PRVENSTVO U POREČU

Dražen Dokletal najuspješniji osječki izlagač

OPLEMENJIVANJE VRTA BILJKAMA

Skladna okućnica puna cvijeća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ORNITOLOŠKO PRVENSTVO U POREČU

Dražen Dokletal najuspješniji osječki izlagač

2

PRIČA O KREVETU

Drveni stilski krevet je vječan

3

USKLAĐIVANJE BOJA S JELIMA

Kako božićnu večeru učiniti još intimnijom?