Kultura
NAJLJEPŠA HRVATSKA PODZEMNA CRKVA

Mirko Ćurić pokazao nam je kako je pokraj nas nešto što treba vidjeti, pravi biser
Objavljeno 1. ožujka, 2018.
Knjiga donosi povijest i pretpovijest, intervencije, kao i opis kripte katedrale

Što se tiče naše stolne crkve, a to se poglavito paziti ima, da se crkva u svoj svojoj prvobitnoj ljepoti uzdrži, kojekakvim prikupinama ne kvari i ne ruži - riječi su to iz oporuke biskupa Strossmayera koje su obvezivale nasljednike. Postavljanje križnoga puta akademskoga kipara Luje Lozice na Josipovo 1968. bio je stoga hrabar i odgovoran zahvat te najveća umjetnička intervencija nakon Strossmayera. Povijest i pretpovijest te intervencije, kao i opis kripte katedrale, “najljepše hrvatske podzemne crkve”, podrobno je istražio, opisao i interpretirao Mirko Ćurić u monografiji Kripta i križni put Strossmayerove katedrale. Nedovoljno poznati umjetnički biseri Strossmayerove katedrale, koja je predstavljena osječkoj publici u organizaciji Udruge katoličkih intelektualaca i Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.”.

Prof. Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, dugo je pripremao ovu monografiju, podrobno proučio dokumentaciju i pokazao nam kako je tu pokraj nas nešto što treba vidjeti, pravi biser. Mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru, prvi predstavljač i recenzent monografije, svjedočio je o napetosti među kanonicima i Odborom za obnovu katedrale kako će to biti da se križni put, koji primarno pripada pučkoj pobožnosti, i to u modernističkom slogu, postavlja u hram sagrađen u drukčijem, neoromaničkom stilu, odudarajući od ostale spomeničke plastike, zaključivši kako je različitost stilova u katedralama uobičajena pojava i prisjetio se jednog događaja u Italiji u biskupiji Malfetta kada je župnik da bi umirio vjernike zbog postavljanja novoga velikog križa od terakote prilijepio kartonsku cedulju s natpisom: “privremeni smještaj”. Tako su i đakovački vjernici mislili da je križni put tek privremeno smješten, ali vrijeme je pokazalo da je u Strossmayerovoj katedrali Lozičin križni put pronašao pravi i trajni smještaj.

Pokraj Rendićevih i Doneganijevih skulptura i reljefa, ta je “kulturna tajna”, dodao je Mirko Ćurić, ostala slabo primijećena i o njoj se malo pisalo. Lozičin plitki reljef vrhunsko je umjetničko ostvarenje koje minimalističkom razradom figurativnih elemenata naglašava bitne elemente i savršeno nadopunjuje sakralni ambijent.

Ćurić je govorio i o drugoj “velikoj tajni” đakovačke katedrale, o kripti za koju je Strossmayer bio siguran da je najljepša podzemna crkva i najljepše posljednje počivalište u cijelom carstvu.

Prof. Pšihistal, recenzentica monografije, istaknula je kulturnu i dokumentarističku vrijednost Ćurićeve monografije ostvarene u skladnom suodnosu teksta i slike:

- Lijepo je imati tu knjigu u rukama kao kulturni predmet vrijedan po sebi. Križ je temeljni, ali nije ni najstariji ni jedini simbol kršćanstva. Njegova je posebnost u tom što kao ikonički znak vizualno i konkretno upućuje na križ koji je bio na Isusovim ramenima i na koji je bio pribijen. Ono što simbolizira križ u kršćanstvu ne može se zamijeniti ni jednim drugim znakom, a on je ujedno i vizualno i konceptualno sinteza križnoga puta. U križnom putu Luje Lozice, učenika glasovitoga Vanje Radauša, istaknula je Pšihistal, prosijava ranokršćanska slika proslavljenoga Krista, a tek pozadinski i vrlo sublimno vidimo Krista patnika. Možda je to još jedna skrivena tajna Strossmayerove katedrale.

Narcisa VEKIĆ

knjiga

KULTURNI PREDMET VRIJEDAN PO SEBI

Možda ste propustili...

NATJEČAJNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA AUTORA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Za 80. rođendan Fotokluba Osijek

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA - MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Na programu djela J. Sibeliusa i M. Ravela

OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA: MARIJA BAŠIĆ I PETRA GILMING

Nakon svake skladbe gromoglasan pljesak popraćen je i usklicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana