Kultura
SATIRIČNI ROMAN TIMURA VERMESA

Nakon brojnih europskih i svjetskih premijera, Hitler u Komediji
Objavljeno 28. veljače, 2018.

ZAGREB - Na proplanku u Berlinu 2011. budi se Adolf Hitler prespavavši od 1945. do danas te malo po malo postaje medijska zvijezda. Radnja je ovo debitantskog romana njemačkog autora Timura Vermesa “Er ist wieder da” (2012.), koji će, nakon brojnih europskih i svjetskih, uskoro imati i hrvatsku premijeru. Satirično djelo “Opet on”, u režiji Marka Jurage i dramaturginje Jelene Veljače, stiže na repertoar Kazališta Komedija, a premijera je 9. ožujka.

Roman je ubrzo nakon izlaska postao hit - preveden je na 27 jezika, prodan u milijun primjeraka, a nakon brojnih kazališnih adaptacija snimljen je i film “Look Who’s Back”. Roman postavlja čitatelja u poziciju da satirično, Hitlerovim promatranjem, promatra današnju politiku, medije i suvremenog čovjeka. Paradoks do kojeg nas pisac dovodi jest da u jednom trenutku ne stajemo na stranu Hitlera, ali postajemo itekako svjesni da se uvelike počinjemo slagati s najvećim zločincem 20. st.

- Ta komedija ne tematizira zločine Drugog svjetskog rata, niti brani postupke nacističke vladavine Adolfa Hitlera. Satira je to o suvremenom čovjeku, često neukom, provincijalnom, politički nepismenom i nerijetko zavedenom medijima i PR-om. Na više se mjesta u komadu postavlja pitanje može li suvremeni intelektualac pobijediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom – kaže Juraga te dodaje:

- Taj je roman jedan od najboljih satiričnih romana posljednjih 10 godina te su njegove scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnogim europskim pozornicama. Njegov sadržaj pruža punokrvnu komediju, dodao bih pametnu komediju.

Dražen Čuček nositelj je glavne uloge, a Jelena Veljača dramaturški obradila je zahtjevan Vermesov tekst.

- Drama o povratku Hitlera problematizira nekoliko gorućih pitanja suvremenog zapadnog svijeta. Prije svega koliko je Europa kriva za rast jačanja desnice, koliki smo i danas rasisti prema strancima, a također na pladnju donosi bizarnu činjenicu modernog društva – pitanje može li doista svatko s dovoljnim brojem klikova na internetu danas postati zvijezda i jesmo li dovoljno slijepi da pored zdravih očiju “na vlast”/na televiziju dovedemo (opet) i samog Hitlera – kaže Jelena Veljača.

Scenograf je Darko Petrović, kostimografkinja Elvira Ulip, scenski pokret potpisuje Morana Paškiević, a oblikovatelj je rasvjete Igor Šeler. N.Vek.

Možda ste propustili...

GLAZBENA ŠKOLA PRI OŠ DRAGUTINA TADIJANOVIĆA U VUKOVARU

Iljovski: Uspjeha nema bez sinergije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana