Kultura
95. OBLJETNICA SMRTI DORE PEJAČEVIĆ

Čak 11 dana glazbe i izložbi u čast omiljenoj našičkoj kontesi
Objavljeno 1. ožujka, 2018.

NAŠICE - Ove se godine obilježava 95. obljetnica smrti iznimne skladateljice i intelektualke Dore Pejačević. Toj je obljetnici posvećen ovogodišnji, 24. memorijal u Našicama.

Jedanaestodnevna manifestacija u petak (2. ožujka) otvara vrata čarobnog svijeta glazbe i likovnosti programom od desetak događanja na kojima će se do 24. ožujka ugostiti skladatelji, slikari i kolekcionari. Prvoga će dana (u 19 sati) posjetitelji moći uživati u koncertu Gudačkog kvartera Rucner te projekciji videospota “Mala slavonska raspodija”.

Glazbeno-kulturna manifestacija, kojoj je cilj poticanje interesa za stvaralaštvo Dore Pejačević, usmjerena na publiku različitog interesa i dobnih skupina, od inauguralnog izdanja 1985. do danas pozicionira se kao središnje mjesto okupljanja svih ljubitelja dobre glazbe i kulture u Našicama. Od prije nekoliko godina Memorijal se odvija u ponešto izmijenjenom konceptu, koji težište programa prebacuje s pijanističkih koncerata na likovne izložbe i druge sadržaje.

Osim što će u svojem glavnom programu ugostiti Evu Kirchmayer Bilić, sopranistice Josipu Bilić i Teu Zec, pijaniste Kristiana Keila, Rolanda Grlicu i Marka Biškupa te Brin Bernatović na harfi, Memorijal tradicionalno i ove godine velik dio programa posvećuje učenicima i profesorima Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i orkestru Tamburaškog društva Dora Pejačević Našice, koji će održati prigodne koncerte.

Imajući na umu da je znatiželju, promišljanje i odgovornost presudno usvojiti što ranije, na Memorijalu će sudjelovati i Dječji vrtić Bukovac iz Zagreba, koji će prirediti likovnu izložbu skupine Leptirići, te Osnovna škola Grigor Vitez i Dječji vrtić Iskrica iz Zagreba, koji će se također predstaviti izložbom.

Memorijal će ugostiti i slikaricu Ankicu Ege i njezinu izložbu “Dori u spomen” te Dragoljuba Siljanoskoga koji je pripremio izložbu starih makedonskih razglednica.

U programu je i polaganje cvijeća i paljenje svijeće na grobu Dore Pejačević.

Dok se glavnina programa održava u koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora, sadržaja Memorijala će biti još u OŠ Dore Pejačević, Zavičajnom muzeju i hotelu Park Panolija. Pokrovitelji Memorijala su Osječko-baranjska županija i Grad Našice. Kao i dosad, ulazak na sve programe Memorijala je besplatan. S.Fridl

NEPROCJENJIVA DORINA OSTAVŠTINA

Skladateljica Dora Pejačević rođena je 10. rujna 1885. u Budimpešti, a umrla 5. ožujka 1923. u Münchenu. Majka joj je bila mađarska barunica Lille Vay de Vaya, a otac hrvatski ban, grof Teodor Pejačević. Nažalost, kao i mnogi drugi umjetnici, bila je poznatija i cjenjenija u inozemstvu nego u Hrvatskoj. Živjela je za glazbu i u glazbi, a njezina ljubav u glazbi pripadala je Wagneru i Mahleru, a očit je utjecaj Schumanna, Brahmsa, Griega i Čajkovskog. Muzikolozi ističu da je postavila temelje novijoj hrvatskoj komornoj i koncertantnoj glazbi. Od njezinih 58 opusa, nastalih između 1897. i 1922., od kojih mnoga nisu objavljena, ali se čuvaju njihovi rukopisi, najpoznatije joj je djelo klavirski koncert iz 1913., poznat kao prvi klavirski koncert u hrvatskoj glazbi te prema mišljenju mnogih najuspjeliji rad - Simfonija u fis-molu iz 1918.

Nakon dugih desetljeća zaborava podgrijanih predrasudama o dekadentnoj buržoaskoj (k tomu i ženskoj!) kulturi, prašina s lika i djela Dore Pejačević otpuhnuta je sredinom 80-ih. Zahvaljujući dr. Koraljki Kos s Muzičke akademije u Zagrebu, kao i našičkim kulturnjacima, u Našicama je 1985., u povodu 100. godišnjice njezina rođenja, pokrenut Memorijal. Danas je opus Dore Pejačević ponovno zanimljiv i privlačan, iako se čini da ga domaće kulturne institucije još uvijek ne nude svijetu na pravi način. A u svijetu je njezin opus itekako poznat i priznat. Dorina djela izvode i objavljuju glazbenici i izdavači od Beča, Amsterdama i Berna pa sve do Japana, Kube i Brazila.

Možda ste propustili...

RETROSPEKTIVA J. D. KIRSZENBAUMA U MUZEJU MIMARA

U svojim djelima svjedoči bol životnog iskustva

NOVA KNJIGA DRAŽENA BRANDIĆA

Za 30-godišnje pauze pisao i nastupao

SERGEJ KRYLOV 13. PROSINCA U LISINSKOM

Jedan od pet najboljih violinista svijeta u Zagrebu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SREDIŠNJICA MATICE HRVATSKE DONIRALA 175 NASLOVA

Osječkom Ogranku 350 knjiga na dar

2

21. VUKOVARSKE ADVENTSKE SVEČANOSTI

Umjetnost kao uvod u duh božićnih blagdana

3

POKRENUT SMJER TAMBURE U SREDNJOJ ŠKOLI

Od osnovne do akademije