Sport
TRENINZI U DVORANI GRADSKI VRT

Zekić: Treba odgoditi kompletno
kolo, ako se već misli odgađati
Objavljeno 28. veljače, 2018.
Hajduk bi mogao imati dvije utakmice više od većine ostalih. Mi ćemo to nadoknađivati ubrzanim ritmom, kaže Zekić

Zimske radosti za trenera Osijeka Zorana Zekića to baš i nisu. Čovjek muku muči kako osmisliti treninge u takvim uvjetima, a da bi od njih imao bilo kakve koristi. Vanjski su tereni neupotrebljivi zbog snijega i hladnoće, dakle priča o eventualnim tehničko-taktičkim treninzima pada u vodu.

Planiranje

Spas je potražio na parketu dvorane Gradski vrt, ali i tamo je ograničen tek na određene elemente.

- Rad nam se svodi na razne vježbe snage i eksplozivnosti. Igrali smo malo i “pet na pet”, ali sve je to premalo kada je u pitanju priprema za utakmicu. No, što je tu je, iz te kože ne možemo, a pogledajte kakvo je vrijeme. Tko sa sigurnošću može reći da će se igrati u subotu protiv Intera - kaže Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dogodi li se takav scenarij, Osijek će gotovo 20 dana biti bez utakmice, što nikako nije dobra vijest. Taman se počelo hvatati natjecateljski ritam, a onda su opet praktički stigle pripreme.

- Tako ispada, iako raditi u takvim uvjetima nema veze s pripremama. I nije to jedini problem. Neizvjesnost koja vlada kroz tjedan, hoće li se utakmica igrati ili ne, ne daje mogućnost planiranja. Kada bi ljudi u Savezu bili hrabriji pa na osnovi vremenskih prognoza ranije odgodili kolo, mogli bismo planirati aktivnosti u tom razdoblju kad nema utakmica. Treninzi nisu isti kada se pripremaš za utakmicu i kada znaš da je neće biti, recimo, dva tjedna, kao što je sada slučaj. Mi smo predvidjeli da nećemo igrati protiv Lokomotive pa smo odradili drugačiji mini-ciklus u tom razdoblju - smatra Zekić.

Ima još nekih stvari na koje trener Osijeka želi upozoriti, a već se pomalo dotiču i regularnosti samog natjecanja.

Ranije odgoditi

- Ako se odgađa, mislim da bi trebalo odgoditi cijelo kolo jer sada možemo doći u situaciju u kojoj će Hajduk, recimo, imati dvije utakmice više od većine ostalih klubova. Mi ćemo to morati nadoknađivati ubrzanim ritmom, što nas ostale stavlja u nešto podređeniji položaj. Osim toga, pitanje je i uvjeta za trening jer klubovi s mora mogu praktički normalno trenirati, a mi s kontinenta prisiljeni smo na improvizacije, što može utjecati na ukupnu spremnost momčadi. Naravno, govorim o tehničko-taktičkim elementima. Ne ističem to zbog nas, nego zbog svih klubova koji su u sličnoj situaciji. Zato smatram kako bi nam odgode na vrijeme svima pomogle u lakšem planiranju aktivnosti, a prema potrebi i u pronalaženju alternativnih lokacija za trening. Ovako, kada moramo čekati do dan ili dva pred utakmicu, a recimo već je sada gotovo izvjesno da u subotu neće postojati uvjeti za igru, gubimo mogućnost pribjegavanja drugim rješenjima - objašnjava Zekić.

Sve što govori trener Osijeka ne treba tumačiti kao nekakvo jadanje, nego na to treba gledati kao na prijedloge kako bi se mogla unaprijediti situacija kada nas zadese tako ekstremne vremenske prilike. Primjer može biti u odgodama starta drugoligaškog i trećeligaškog natjecanja. Te su odgode objavljene tjedan dana ranije pa se nameće pitanje - ako se u tim natjecanjima moglo, zašto se nije već u ponedjeljak odgodilo i cijelo prvoligaško kolo jer je prema vremenskim prognozama bilo jasno kako će nas snijeg zatrpavati do subote. Kao da postoji nekakva posebno značajna razlika u kvaliteti infrastrukutre u Prvoj, Drugoj i Trećoj ligi. I ono najzanimljvije kada smo kod vremenskih prognoza... Naime, za drugu je polovinu sljedećeg tjedna u Osijeku najavljena temperatura od 20 Celzijevih stupnjeva?! Luda kuća...

- Tko to preživi, pričat će - zaključio je Zekić.

Dalibor KELER

odgoda?

SNIJEG ĆE NAS ZATRPAVATI DO SUBOTE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana