Novosti
ODBOR ZA USTAV

Sabor može ponovno glasovati o Novaković
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Hrvatski sabor može ponovno glasovati o jedinoj preostaloj kandidatkinji za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataši Novaković, u skladu s odredbom saborskog Poslovnika, mišljenje je koje je u utorak utvrdio saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav, sa sedam glasova “za” i pet “protiv”.

Protiv su bili članovi SDP-a i Mosta koji drže da je ponavljanje glasovanja za samo jednu kandidatkinju, Natašu Novaković, koja je prije desetak dana u tajnom glasovanju dobila 75 od potrebnih 76 glasova saborskih zastupnika, “discipliniranje vladajuće većine”, pa su najavili da u ponovljenom glasovanju neće sudjelovati.

Poslovnik je potpuno jasan, treba provesti drugi krug glasovanja za kandidatkinju koja nije dobila potreban broj glasova, rekao je predsjednik saborskog Odbora akademik Željko Reiner, s kojim su se suglasili i Milorad Batinić (HNS) i Milorad Pupovac (SDSS). Tko god je htio zaštititi institut predsjednika Povjerenstva mogao je to učiniti na glasovanju, naknadno to činiti je politika, kaže Pupovac.

Drugačije viđenje od vladajućih imao je SDP-ov Peđa Grbin. Kada za jednu funkciju imamo dvije osobe, a ne izabere se ni jedna, jasna je volja Hrvatskog sabora da ih ne prihvaća, odnosno da je odbio takve kandidate, ustvrdio je Grbin. H