Novosti
VLADA PREDLOŽILA RAMLJAKOVA NASLJEDNIKA

Peruško novi izvanredni povjerenik u Agrokoru
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Fabris Peruško novi je izvanredni povjerenik u Agrokoru, a njegova zamjenica bit će Irena Weber.

Tu odluku donesenu u utorak na izvanrednoj sjednici Vlade još mora potvrditi Trgovački sud u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice poručio je kako Fabris Peruško i Irena Weber imaju široku potporu te im zahvalio na odvažnosti što su se prihvatili te dužnosti.

Povjerenje dobavljača

- Od njih očekujemo da nakon odgovarajućeg rješenja Trgovačkog suda preuzmu svoje odgovornosti i nastave s dinamičnim aktivnostima u ispunjavanju zakonskih ciljeva glede izvanredne uprave u Agrokoru. Želim im puno uspjeha i zahvaljujem na odvažnosti što su se prihvatili ove dužnosti - rekao je premijer. Novinari su premijera pitali imaju li oni povjerenje svih dobavljača, a Plenković je kazao kako na sastanku s privremenim vjerovničkim vijećem, na kojem su im predstavljeni Peruško i Weber, nije bio predstavnik malih dobavljača, a na sastanku je bila predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković.

- Nakon što smo predstavili Peruška i Weber, dio članova privremenog vjerovničkog vijeća komentirao je i pozdravio ovaj prijedlog i njihove kvalitete. Predstavnica dobavljača smatrala je da u ovom trenutku ne može još komentirati, ali ni na koji način svi mi koji smo bili na tom sastanku nismo mogli razumjeti da postoji nekakva rezerva ili da nismo dobili, kako vi kažete, zeleno svjetlo - rekao je Plenković. Premijer smatra da je Vlada na kvalitetan način informirala sve sudionike u procesu i siguran je da će suradnja nove izvanredne uprave sa svima biti kvalitetna kako bi se na kraju postigla ne samo nagodba “nego jedan održiv partnerski odnos u budućnosti između njih i kompanija koje funkcioniraju u sustavu Agrokora”.

U pogledu ostanka tvrtke AlixPartners kao savjetnika u restrukturiranju koncerna, premijer je rekao da bilo vrlo neobično da dođe do promjene glavnog savjetnika, ali da će o tome odlučivati nova izvanredna uprava nakon razgovora sa savjetnicima te da je koncept nagodbe, koji je predstavljen prije dva mjeseca, “na stolu”. “Prepustio bih izvanrednoj upravi, nakon što bude imenovana, da se najprije temeljito upozna sa svim detaljima. Ono što je nama kao Vladi važno je da opći smjer i kronologija aktivnosti koja sada slijedi bude sukladno zakonu i da se postigne ono što je najvažnije za nas, a to je nagodba kojom, naravno, možda neće baš svi biti zadovoljni”, rekao je premijer.

Novinare je zanimalo znači li angažman Peruška i Weber kontinuitet u procesu restrukturiranja, a premijer naglašava da se njih dvoje, koji dolaze iz sustava Agrokora, nije bavilo procesom restrukturiranja, već je do sada njihov rad bio vezan “uz funkcioniranje pojedinih dijelova ili koordiniranja pojedinih dijelova rada kompanije”.

“Dopustite da se prvo upoznaju sa svim detaljima, a nakon toga će doći s odgovarajućim prijedlozima što i kako dalje. Prema tome, ne bih lakonski zaključivao je li riječ o kontinuitetu ili diskontinuitetu”, dodao je.

Korisne lekcije

Peruško je na pitanje novinara zašto je prihvatio ovu dužnost odgovorio kako je riječ o situaciji koja je previše ozbiljna za hrvatsko gospodarstvo da bi takvu ponudu odbio. Odbacio je mogućnost da u ovom trenutku u procesu restrukturiranja Agrokora bude angažirana konzultantska tvrtka McKinsley&Company, u kojoj je on jedno vrijeme bio zaposlen. Peruško nije htio govoriti koji će biti status Sberbanke, koja je jedan od najvećih vjerovnika Agrokora, kazavši da najprije želi razgovarati s predstavnicima te banke. Premijer Plenković potvrdio je da je u utorak obavljen razgovor i s predstavnicima Sberbanke. “Nama je interesu da se postigne rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za cijeli daljnji proces pregovora o nagodbi. Međutim, to podrazumijeva da i oni moraju povući odgovarajuće poteze”, rekao je.

Potvrdio je i da postoji mogućnost izmjena Zakona o izvanrednoj upravi vezano uz sprječavanje mogućeg sukoba interesa. “Vlada će sagledati i naučiti eventualne korisne lekcije iz ovoga procesa. Pa mi smo evo sada dok smo birali kandidate za ovu novu ulogu izrazito vodili računa o tome da bilo tko, tko bude predložen sada, nema nikakav kontekst koji bi mogao biti kao potencijalni ili stvarni sukob interesa”, dodao je.

Plenković se osvrnuo i na status potpredsjednice Martine Dalić, o čemu se počelo nagađati nakon izjave saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da odlazak Ramljaka nije dovoljan. Pupovac je bio na sastanku u Vladi na kojem su bili članovi vladajuće većine i na tom je sastanku, kazao je premijer, vrlo jasno dana potpora novim čelnicima izvanredne uprave. “Potpredsjednica Vlade nastavlja sa svojim zadaćama kao do sada”, poručio je Plenković.

Martina Dalić ponovila je da nije znala za iznose koje je AlixPartners plaćao svojim “podizvođačima”, odnosno tvrtki Texo Management u kojoj je radio, prije nego što je imenovan Ante Ramljak.

Oporbene zahtjeve za njezinom smjenom ponovno je prokomentirala porukom da “otiđu na Kamenita vrata, zapale svijeću i zahvale što se nisu morali baviti problemom Agrokora”. Moj je cilj, dodala je, učiniti sve da se ovaj proces dovede do kraja na način kako smo planirali, kako smo zamislili, a to je da se postigne nagodba među vjerovnicima, da se očuvaju radna mjesta, da se očuva poslovanje kompanija u sustavu Agrokora, očuva stabilnost hrvatskog gospodarstva i otvori prostor i za razvoj Agrokora i za povećanje njegovih poslovnih aktivnosti i konačno njegov doprinos bržem rastu hrvatskog gospodarstva.

Dijana PAVLOVIĆ/H

Martina Dalić

potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva

Što se tiče oporbe i pristupa oporbe tijekom ovog vremena, mogu ih samo uputiti da odu na Kamenita vrata, zapale svijeću i zahvale što se nisu morali baviti problemom Agrokora i rješavati problem Agrokora.

KOMPANIJE NEĆE U ZAKONSKOM ROKU OBJAVITI FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

Kompanije iz sastava Agrokora čije su dionice izlistane na burzi - Jamnica, Žitnjak, Tisak, Belje, Zvijezda, Ledo i PIK Vinkovci - objavile su u utorak da neće biti u mogućnosti do zakonskog roka, 28. veljače, objaviti financijska izvješća za posljednje lanjsko tromjesečje. Razlog je za to, kako navode u obavijestima upućenima Zagrebačkoj burzi, opsežnost i složenost poslova u okviru postupka izvanredne uprave, uključujući procedure u okviru procesa nagodbe čiji rezultati mogu imati značajan utjecaj na financijske izvještaje. Napominju i da intenzivno rade na izradi financijskih izvještaja te će o novom datumu objave bez odgode obavijestiti javnost čim on postane izvjestan. Inače, od srijede je obustavljena trgovina dionicama tih kompanija nakon što je izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio ostavku.

najava

POSTOJI MOGUĆNOST IZMJENA LEX AGROKOR

Možda ste propustili...

NOVE PSIHOAKTIVNE TVARI SVE PRISUTNIJE

Jeftine nove droge velika prijetnja

HRELJA NA LISTI ZA EUROPSKE IZBORE?

HSU i službeno u Amsterdamskoj koaliciji

LICE I NALIČJE PRESUDE BEĆARU KOJA JE PODIJELILA DOMAĆU JAVNOST

"Plava bluza" i bećarac otvorili Pandorinu kutiju i pravi rat na društvenim mrežama!