Osijek
S ODJELA ZA MATEMATIKU NE IDU NA BIRO

Studenti do posla dolaze i prije nego što dobiju diplomu
Objavljeno 28. veljače, 2018.

Dok se mnoga visoka učilišta ne mogu pohvaliti visokom stopom zapošljivosti svojih bivših studenata, to polazi od ruke Odjelu za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, čiji diplomandi posao pronađu i prije no što im bude uručena diploma, a na burzi rada često gotovo da ne provedu ni dana!

Da bismo potkrijepili te tvrdnje, moramo spomenuti kako je sredinom veljače Odjel promovirao 48 magistara matematike i magistara edukacije matematike i informatike, od kojih su čak 43 u trenutku promocije već bila zaposlena, i to u Hrvatskoj! Većina njih, osim u školstvu, zaposlena je, redom, u IT tvrtkama, bankama i osiguravajućim društvima, a nekoliko ih je postalo zaposlenicima Odjela za matematiku. Upravo u tim sektorima studenti obavljaju stručnu praksu, koja ih nerijetko dovede do stalnog zaposlenja.

- Prema statistikama Odjela, od trenutka diplomiranja do pronalaska posla obično ne prođe više od tri mjeseca. U pravilu, tri mjeseca od diplomiranja svi su zaposleni. Pritom treba naglasiti da se zbog velike potražnje magistri matematike smjera Matematika i računarstvo najčešće zapošljavaju već krajem studija - riječi su prof. dr. sc. Kristiana Sabe, pročelnika Odjela, koje svaki maturant naklonjen matematici i informatici treba čuti. Podatak je to koji nas je ostavio pomalo zatečene, naravno, pozitivno, s obzirom na dugogodišnji ozbiljni društveni problem - nezaposlenost visokoobrazovanih mladih zbog neusklađenosti studijskih programa i potreba tržišta rada.

Na Odjelu za matematiku izvode se preddiplomski studij matematike te preddiplomski studij matematike i računarstva. Nakon završetka preddiplomske razine studenti mogu upisati diplomski studij matematike - smjer Financijska matematika i statistika; diplomski studij matematike - smjer Matematika i računarstvo ili diplomski nastavnički studij matematike i informatike. Koji god studij odabrali, što se tiče zaposlenja, studenti neće pogriješiti.

- Naši studijski programi, posebice oni diplomski, znatno se razlikuju od sličnih u Hrvatskoj. Uz jake matematičke temelje, bazirani su na konkretnim primjenama matematike. Iskustva pokazuju da poslodavci upravo to prepoznaju. Tu svakako treba uzeti u obzir i opći trend prema STEM području, koje je, po meni, od presudne važnosti za budućnost razvoja gospodarstva naše zemlje – kaže pročelnik, osvrćući se na nedavnu studiju Sveučilišta Kalifornija.

- Rezultati studije pokazali su kako osobe koje posjeduju jake matematičke i socijalne vještine mnogo bolje zarađuju od osoba koje imaju ili samo jednu ili ni jednu od tih dviju vještina te se očekuje da će u sljedećih tridesetak godina ta razlika u zaradi biti sve veća. Zbog toga očekujem da će, usprkos svojoj zahtjevnosti, studijski programi Odjela za matematiku postajati još atraktivniji našim srednjoškolcima – zaključio je pročelnik Sabo.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike