Svijet
HUMANITARNA KATASTROFA U SIRIJI

U Guti više od tisuću ranjenika čeka evakuaciju
Objavljeno 27. veljače, 2018.

Vezani članci

SEDAM GODINA SIRIJSKOG PAKLA

Osam vojski ratuju jedna protiv druge

Borbe i bombardiranja nastavljeni su u utorak u istočnoj Guti te pristup humanitarne pomoći toj opkoljenoj enklavi tijekom petosatne stanke koju je Rusija “jednostrano” proglasila u ponedjeljak nije moguć, objavili su Ujedinjeni narodi uz podatak da tisuću hitnih pacijenata čeka na evakuaciju.

“To je pitanje života ili smrti – ako je ikad postojalo takvo pitanje – treba nama 30-dnevni prekid neprijateljstava u Siriji, kao što to zahtijeva Vijeće sigurnosti”, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Ženevi. Više od tisuću bolesnih i ranjenih na listi je onih kojima treba medicinska evakuacija Sirijskog arapskog Crvenog Polumjeseca, objavio je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tarik Jašarević i dodao: “No nemamo nikakve nove informacije da se nešto poput toga trenutno odvija.” Ruska vojska u utorak je optužila pobunjenike u istočnoj Guti da su posljednja 24 sata više od dvadeset puta gađali stambena područja u Damasku, piše ruska agencija RIA.

RIA prenosi tvrdnje ruske vojske da sirijska vojska još nije odgovorila na to granatiranje i da pobunjenici drže civile kao taoce. Laerke je objavio kako je UN “jutros primio izvještaje o nastavku borbi u istočnoj Guti”.

“Jasno je da situacija na terenu ne dopušta konvojima da uđu u to područje niti da se obave medicinske evakuacije”, dodao je.H

Pokolj koji traje osmu godinu

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), promatrač sirijskog sukoba sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavio je da su helikopteri tijekom primirja bacili dvije bombe na jedan od gradova u enklavi te da je ratni zrakoplov napao drugi grad. Sirijska vojska to odbacuje, a Reuters nije uspio potvrditi ni jednu tvrdnju. Sirijska je vojska deset dana bombardirala istočnu Gutu, pri čemu su ubijene stotine ljudi, čime je to postala jedna od najsmrtonosnijih zračnih ofenziva od početka rata, koji ulazi u osmu godinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KVAR U OPASNIM VODAMA BLIZU NORVEŠKE

Bio je na rubu katastrofe: Kruzer i putnici spašeni

2

ZAPALIO ZASTAVE EU-a I NATO-a

Šešelj protiv NATO-a i EU-a

3

BREXIT: OVAJ TJEDAN NOVO GLASANJE O SPORAZUMU

Gubi li Theresa May i potporu vlastitih ministara?