Regija
DAN RUŽIČASTIH MAJICA

U borbi protiv nasilja dva milijuna Hrvata
Objavljeno 28. veljače, 2018.

ĐAKOVO

Petu godinu zaredom, zadnje srijede u veljači, obilježava se Dan ružičastih majica - Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u RH. Organizator događanja koji je svjetsku inicijativu prenio u Đakovo prije pet godina, a sada se proširila cijelom zemljom je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Voditelj Centra Dalibor Vlaho pojašnjava kako je inicijativa zaživjela i došlo je do toga da pola stanovnika RH zadnje srijede u mjesecu nosi ružičasto.

- Ove godine došli smo do nevjerojatne brojke, dva milijuna sudionika, boraca protiv nasilja. Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem naše zemlje - kaže Vlaho te pojašnjava: “Svjesni činjenice da nasilje, bilo kojeg oblika, postoji svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.”

Među ostalim, kaže Vlaho, na njihovu inicijativu Hrvatski sabor je 17. veljače 2017. proglasio Dan ružičastih majica, zadnje srijede u veljači, kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

- Pozivamo sve građanke i građane Hrvatske da u srijedu, 28. veljače, odjenu ružičasto i ustanu protiv nasilja. Nasilje nije cool i nije dobrodošlo u našoj zajednici. Postoje kreativniji načini za pokazivanje svoje snage, a to ni u kojem slučaju nije nasilje. Pridružite nam se i ustanimo zajedno jer nasilje prestaje ovdje. Od srca zahvaljujemo na svakom obliku podrške i hvala svim ružičastim borcima - poziva Vlaho.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative i, kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. U znak potpore toj inicijativi s natpisom “Nasilje prestaje ovdje” fotografiraju se svake godine poznati pjevači, voditelji, političari, humanitraci, a u Đakovu su dobili podršku i taksi-službe.M.Muškić

I Sabor je bio u ružičastom

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje u Hrvatskoj, promocijom Dana ružičastih majica postigao je prepoznavanje obljetnice diljem Hrvatske. Među ostalim, na njihovu inicijativu i javno upućeni poziv, velik broj saborskih zastupnika, raznih političkih opcija, u veljači 2014. u javnosti se pojavio noseći ružičastu majicu podrške djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PRIPREMI JE NOVI (OVAJ PUT VIRTUALNI) PROJEKT TURISTIČKE ZAJEDNICE BARANJE

Turisti će moći gledati Mohačku
bitku, Sulejmanov most...

2

TREĆA UGOSTITELJSKA RADIONICA “UČIMO OD NAJBOLJIH”

Našičke srednjoškolce
učili kuhati kuharski
stručnjaci iz Hotela Osijek

3

DONJI MIHOLJAC

Kružnim tokom riješili probleme