Regija
DOBRA VIJEST IZ SATNICE ĐAKOVAČKE

Škola dobiva dvoranu nakon punih 110 godina
Objavljeno 28. veljače, 2018.

SATNICA ĐAKOVAČKA

Do kraja ove školske godine osnovci Satnice Đakovačke napokon će dobiti svoju prvu nastavno-sportsku dvoranu, i to na prostoru iza zgrade osnovne škole.

Slave jubilej

Velika je to stvar za ovaj školski kolektiv, Osnovnu školu Satnicu Đakovačku, jer škola u ovom općinskom mjestu djeluje još od 1908. godine, pa će joj dovršetak dvorane biti najljepši dar za vrijedan jubilej, 110. godišnjicu postojanja. Kao prema nekom pravilu koje, nažalost, prati gradnju više nastavno-sportskih dvorana po Slavoniji, i gradnja dvorane u Satnici Đakovačkoj dosad nije tekla glatko. Jer, kaže ravnatelj škole Mario Plavčić, koji je problem njezina dovršetka naslijedio, gradnja dvorane počela je još 2012. godine i, iako je za njezin završetak 2014. bilo potrebno tek još dva-tri mjeseca, zbog stečaja izvođača radovi su zaustavljeni te, 2014. godine, i na nj se, evo, čeka pune četiri godine. Tako se završetak prijeko potrebnog sadržaja za satničke školarce, ali i mjesne sportske klubove i udruge, s nekoliko mjeseci razvukao na gotovo pola desetljeća.

– Srećom, u trenutku kada su radovi zbog odlaska izvođača u stečaj zaustavljeni, objekt je bio pod krovom, što je jamčilo dobru konzervaciju dotad sagrađenog - kaže ravnatelj Plavčić.

O nastavku radova na dvorani, odnosno njezinu dovršetku, odlučeno je u srpnju prošle godine, u razgovoru u Općini s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, kada mu je dovršetak dvorane predočen kao gorući problem te lokalne zajednice. Nastavak radova, dovršetak dvorane povjeren je tvrtki Iver d.o.o. iz Čepina. No, nije samo odlazak u stečaj izvođača blokirao nastavak radova; bilo je tu više nesretnih okolnosti, odnosno “više sile”, a zbog izgradnje mjesne kanalizacije mijenjana je i projektna dokumentacija, pa nastavku realizacije ovog projekta, čiji je investitor Osječko-baranjska županija, jedno vrijeme ništa nije išlo za rukom.

Još mjesec i pol

No nastava tjelesnog odgoja traži svoje, pa se satovi tjelesnog sve vrijeme održavaju u prostoru učionice – improviziranoj dvoranici koja pruža tek vrlo reducirani program tog predmeta. Osnovna škola Satnica Đakovačka sa svojim područnim objektom u susjednim Gašincima broji 168 učenika. Gradnja dvorane počela je još dok je satnička škola djelovala u sastavu đakovačke OŠ Josipa Antuna Čolnića od koje se, što zbog njezine prenapučenosti, što zbog svojih prostornih uvjeta, broja učenika i drugih referenci, osamostalila u rujnu 2014. godine.

– Potrebno je još oko mjesec i pol intenzivnih građevinskih radova, te vrijeme za opremanje. Preostalo je instalirati sustav grijanja, parket i sanitarije, a potom slijedi opremanje za što je javni poziv upravo u tijeku - kaže ravnatelj Plavčić. Netopovršina dvorane je 586 četvornih metara, od čega 405 pod hrastovim parketom, a, osim za potrebe nastave, koristit će ju i lokalna zajednica – udruge i mjesni sportski klubovi za koje Plavčić kaže da sada, u nedostatku dvorane u svom mjestu, moraju posezati za dvoranama u susjednim Gorjanima, ali i udaljenijem Josipovcu Punitovačkom.

– Udrugama i klubovima ustupat će se koliko budemo mogli s obzirom na naše potrebe - najavljuje ravnatelj Plavčić uz poruku da će se dvorana drugima ustupati uz plaćanje jer mora biti samoodrživa. U svakom slučaju, satnička škola i tamošnja općina sa svoja dva naselja i oko 2150 stanovnika nestrpljivo čekaju ulazak u svoju prvu dvoranu.

Suzana ŽUPAN
Susjedi darovali dio zemljišta

Zemljište je za potrebe gradnje nastavno-sportske dvorane osigurala Općina, i to, kaže satnički načelnik Željko Šimić, još prije desetak godina. “Dio zemljišta za potrebe gradnje poklonili su i susjedi. Informacije su to koje sam dobio kada sam došao za ravnatelja”, naglašava lijepu gestu mještana koji žive uz zgradu OŠ ravnatelj Mario Plavčić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU ZA HUMANO USMRĆENJE

Inspektor može za nehumanost kazniti na kolinju

2

MILIJUNSKA ULAGANJA NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Nagodinu jaslice, igralište, kružni tok, kanalizacija...

3

SUPRUŽNICI DUJIĆ IZ ŽUPANJE OGORČENI

Do kuće mogu samo preko pruge, HŽ brani prelazak